Poliisin sisäinen selvitys: Timo Vornasella oli lupa kaasusumuttimeen

AOP 1.04567045 Timo Vornanen kansanedustaja
Kansanedustaja Timo Vornanen (vr) toimi aiemmin perussuomalaisten eduskuntaryhmässä. Hän perusti oman eduskuntaryhmän huhtikuisen ampumavälikohtauksen jälkeen ja toimii edelleen kansanedustajana.Tomi Natri /All Over Press
Julkaistu 22.08.2024 09:16(Päivitetty 22.08.2024 11:40)
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

Itä-Suomen poliisilaitoksen tekemä sisäinen selvitys kansanedustaja Timo Vornasen käyttäytymisestä poliisin virassa on valmistunut. 

Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan sisäinen selvitys ei aiheuta jatkotoimenpiteitä. 

Poliisilaitos aloitti selvityksen viime toukokuussa perustuen tietoihin, joiden mukaan kansanedustaja ja poliisi Timo Vornanen olisi käyttäytynyt poliisille epäsopivasti ja käyttänyt mahdollisesti asetta tai vähintään pitänyt sitä hallussa myös vapaa-ajallaan hänen toimiessaan vielä poliisina.  

Kaasusumutin itsensä puolustamiseen

Selvityksen mukaan Vornasella oli ollut mukanaan kaasusumutin kenttäryhmän illanvietossa heinäkuussa 2015, mutta sumutinta ei ollut missään vaiheessa käytetty. Kaasusumutin oli Vornasen antaman selvityksen mukaan henkilökohtainen ja myönnetty "itsensä puolustamiseen". 

Muita mahdollisia tapauksia kaasusumuttiminen käytöstä ei selvityksessä tunnistettu.

Poliisin ratkaisun ja tehtyjen selvitysten perusteella Vornasella oli tapahtuma-aikaan ampuma-aselain mukaiset lainmukaiset perusteet pitää hallussaan henkilökohtaista kaasusumutinta myös vapaa-ajallaan.

Epäasiallinen käyttäytyminen kenttäryhmän illanviettoon on jo käsitelty, ja Vornanen sai siitä kirjallisen huomautuksen. Vornasen käytös illanvietossa katsottiin olleen epäasiallista ja siten vastoin poliisimiehelle kuuluvaa käyttäytymisvelvoitetta.

Lue myös: Vornanen sai huomautuksen sopimattomasta käyttäytymisestä vuonna 2016

Poliisi toteaa, että ei ole perusteita ryhtyä virkamiesoikeudellisiin toimiin tai käynnistää asiasta esitutkintaa. 

Selvityksen yhteydessä kuultiin yli kymmentä poliisilaitoksen työntekijää. Kansanedustaja Vornasta itseään ei kuultu asiassa, sillä hänen näkemyksensä tapahtumaan on tullut esille jo hänen esihenkilöidensä tekemässä selvityksessä.

Yleisellä tasolla poliisi toteaa, että yhdeksän vuoden takaisina asiat olisivat rikosoikeudellisesti vanhentuneita ja myös virkamiesoikeudellinen reagointimahdollisuus olisi jo menetetty.  

Tapaukset nousivat esiin ampumavälikohtauksen jälkeen

Tapaukset Vornasen poliisiuralta nousivat esille sen jälkeen kun Vornanen oli käyttänyt ampuma-asetta helsinkiläisen baarin edustalla huhtikuun lopussa tänä vuonna. Vornanen perusteli "varoituslaukaustaan" kokemallaan uhkailulla. Aseen hallussapitoa hän perusteli itsensä puolustamisella.

Lue myös: Vornasen aselupa noin 30 vuoden takaa on voinut olla voimassa, vaikka laki on muuttunut: "Ei sekään oikeuta kantamaan sitä missä ja miten sattuu"

Asia on edennyt syyttäjän syyteharkintaan.

Kansanedustaja Vornanen erotettiin tapauksen jälkeen perussuomalaisista, mutta hän jatkaa omana eduskuntaryhmänään kansanedustajana. Hän on tällä hetkellä virkavapaalla poliisin virastaan.

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Samppa Holopainen kertoi aiemmin kesällä MTV Uutisille, että huhtikuiseen ampumatapaukseen liittyen on aloitettu virkamiesoikeudellinen prosessi, jota arvioidaan seuraavan kerran kun syyttäjän syyteharkinta tapauksesta valmistuu.

Lue myös: Rikosoikeuden professori tyrmää Vornasen väitteet puhallutuksen merkityksestä

Vornasen nimen salaaminen on poliisilta "merkillistä piiloleikkiä", sanoo emeritusprofessori

Vornanen poliisille: Liivijengeillä uhkailu johti "varoituslaukaukseen" - aseella uhatut tavallisia kansalaisia

Menettääkö Timo Vornanen poliisivirkansa? "Aika harvinaista" – näin asian käsittely etenee

Näin Vornanen kertoi ampumavälikohtauksesta: "En häpeä"

Tuoreimmat aiheesta

Timo Vornanen