Poliisin sisäinen selvitys: Timo Vornasella oli lupa kaasusumuttimeen

Itä-Suomen poliisilaitoksen tekemä sisäinen selvitys kansanedustaja Timo Vornasen käyttäytymisestä poliisin virassa on valmistunut. 

Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan sisäinen selvitys ei aiheuta jatkotoimenpiteitä. 

Poliisilaitos aloitti selvityksen viime toukokuussa perustuen tietoihin, joiden mukaan kansanedustaja ja poliisi Timo Vornanen olisi käyttäytynyt poliisille epäsopivasti ja käyttänyt mahdollisesti asetta tai vähintään pitänyt sitä hallussa myös vapaa-ajallaan hänen toimiessaan vielä poliisina.  

Kaasusumutin itsensä puolustamiseen

Selvityksen mukaan Vornasella oli ollut mukanaan kaasusumutin kenttäryhmän illanvietossa heinäkuussa 2015, mutta sumutinta ei ollut missään vaiheessa käytetty. Kaasusumutin oli Vornasen antaman selvityksen mukaan henkilökohtainen ja myönnetty "itsensä puolustamiseen". 

Muita mahdollisia tapauksia kaasusumuttiminen käytöstä ei selvityksessä tunnistettu.

Poliisin ratkaisun ja tehtyjen selvitysten perusteella Vornasella oli tapahtuma-aikaan ampuma-aselain mukaiset lainmukaiset perusteet pitää hallussaan henkilökohtaista kaasusumutinta myös vapaa-ajallaan.

Epäasiallinen käyttäytyminen kenttäryhmän illanviettoon on jo käsitelty, ja Vornanen sai siitä kirjallisen huomautuksen. Vornasen käytös illanvietossa katsottiin olleen epäasiallista ja siten vastoin poliisimiehelle kuuluvaa käyttäytymisvelvoitetta.

Poliisi toteaa, että ei ole perusteita ryhtyä virkamiesoikeudellisiin toimiin tai käynnistää asiasta esitutkintaa. 

Selvityksen yhteydessä kuultiin yli kymmentä poliisilaitoksen työntekijää. Kansanedustaja Vornasta itseään ei kuultu asiassa, sillä hänen näkemyksensä tapahtumaan on tullut esille jo hänen esihenkilöidensä tekemässä selvityksessä.

Yleisellä tasolla poliisi toteaa, että yhdeksän vuoden takaisina asiat olisivat rikosoikeudellisesti vanhentuneita ja myös virkamiesoikeudellinen reagointimahdollisuus olisi jo menetetty.  

Tapaukset nousivat esiin ampumavälikohtauksen jälkeen

Tapaukset Vornasen poliisiuralta nousivat esille sen jälkeen kun Vornanen oli käyttänyt ampuma-asetta helsinkiläisen baarin edustalla huhtikuun lopussa tänä vuonna. Vornanen perusteli "varoituslaukaustaan" kokemallaan uhkailulla. Aseen hallussapitoa hän perusteli itsensä puolustamisella.

Asia on edennyt syyttäjän syyteharkintaan.

Kansanedustaja Vornanen erotettiin tapauksen jälkeen perussuomalaisista, mutta hän jatkaa omana eduskuntaryhmänään kansanedustajana. Hän on tällä hetkellä virkavapaalla poliisin virastaan.

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Samppa Holopainen kertoi aiemmin kesällä MTV Uutisille, että huhtikuiseen ampumatapaukseen liittyen on aloitettu virkamiesoikeudellinen prosessi, jota arvioidaan seuraavan kerran kun syyttäjän syyteharkinta tapauksesta valmistuu.

Lue myös:

    Uusimmat