Vornanen poliisille: Liivijengeillä uhkailu johti "varoituslaukaukseen" – aseella uhatut tavallisia kansalaisia

Kansanedustaja Timo Vornasta koskeva rikostutkinta on valmistunut. Poliisin käsitys tapahtumayön 26. huhtikuuta etenemisestä on pysynyt samanlaisena kuin aiemmin on tiedotettu. 

Poliisi ei ole vahvistanut, että kehen henkilöön Helsingin keskustassa tapahtunutta aseenkäyttöä koskeva tutkinta liittyy. 

Poliisi epäilee 54-vuotiasta miestä vaaran aiheuttamisesta, kahdesta laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. 

– Epäilty on ollut seurueessa ravintolassa ja siellä on ilmeisesti ainakin puhuttu järjestäytyneestä rikollisuudesta. Osa seurueen jäsenistä on kertonut, että siellä olisi ollut jonkinlaista uhkailua ja toisten mukaan ei, kertoo tutkinnanjohtaja Jukka Larkio Helsingin poliisista MTV Uutisille.

Poliisin mukaan epäilty koki, että häntä uhkailtiin järjestäytyneellä rikollisuudella. Vornanen on itse puhunut julkisuudessa aiemmin "varoituslaukauksesta".

– Järjestäytyneellä rikollisuudella on lähinnä tarkoitettu liivijengejä tai niistä on ainakin ollut puhetta siellä. 

Poliisin mukaan seurueen jäsenet olivat tavallisia kansalaisia, jotka olivat viettämässä "firman iltaa". Kenelläkään heistä ei ollut kytkyjä järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai mitään rikollista taustaa.

Uhkailuun äityneen riidan syy ei kuulusteluissa selvinnyt ja poliisi painottaa, että kuulustelukertomukset asiasta olivat ristiriitaisia.

– Epäilty on kokenut tilanteen uhkaavaksi ja toiminut siksi niin kuin toimi. Varsinaista tappamisella uhkailua tilanteeseen ei ole liittynyt, eikä myöskään fyysistä päällekäymistä, Larkio kertoo.

– Jotain tönimistä ravintolassa oli ollut.

Luvattomia kaasuaseita

Epäillyn kotiin suoritetussa kotietsinnässä takavarikoitiin kaksi luvanvaraista lipasta ja kaksi kaasuasetta, joiden hallussapitoon epäillyllä ei ollut vaadittavia lupia. Poliisi takavarikoi kyseiset lippaat ja aseet.

Näiltä osin poliisi epäilee Vornasta uudesta rikoksesta eli ampuma-aserikoksesta.

– Epäilty kertoi, että oli käyttänyt starttipistooleita koiran kouluttamiseen ja tällaiseen työssään, Larkio sanoo.

Epäilty kertoi kuulusteluissa, että aselaki oli muuttunut jossakin vaiheessa, eikä hän ollut tietoinen siitä, että starttipistooleista oli tullut luvanvaraisia. Tästä syystä hän ei ollut hankkinut kaasuaseille tarvittavia lupia.

– Lippaat taas kuuluivat aseeseen, joka hänellä oli ollut aiemmin. Ase oli sittemmin myyty, mutta lippaat olivat jääneet hänelle.

Ampuma-aserikkomus liittyy siihen, että epäilty kantoi luvallista asetta ladattuna patruuna piipussa ampumisen jälkeen ja käsitteli asetta päihtyneenä.

– Kaikki seurueessa olleet ovat olleet vahvasti päihtyneitä eli voi sanoa, että alkoholilla on ollut osuutta asiaan. Promilleja emme ole mitanneet, Larkio kertoo.

– Ampuma-ase ja päihtymys on aika huono yhtälö.

Ampuma-asetta saa kuljettaa yleisellä paikalla vain hyväksyttävän syyn takia, lataamattomana ja suojuksessa. 

Vornanen kiistää vaaran

Poliisi epäilee miestä vaaran aiheuttamisesta, koska hän käsitteli ampuma-asetta ja ampui laukauksen Helsingin keskustassa ja oli tapahtuma-aikaan päihtynyt. 

Pienoispistoolilla ammuttu laukaus osui maahan.

– Epäilty itse on sitä mieltä, ettei ampuminen aiheuttanut vaaraa paikalla olleille, Larkio kuvailee.

– Kyseinen ase on kuitenkin sellainen, että lähietäisyydeltä käytettynä se voi olla jopa tappava.

Paikalla oli poliisin mukaan tapahtumahetkellä kuusi henkilöä, jotka kuuluivat kahteen eri seurueeseen. Larkion mukaan ampumisen jälkeen ase oli yhä ladattu ja sen piippu osoitti kahta seurueen jäsentä. 

– Hän ei tähdännyt heitä aseella, mutta piippu osoitti heitä.

Näiltä osin miestä epäillään kahdesta laittomasta uhkauksesta.

Luvallinen ase

Poliisin mukaan epäillyllä oli mukanaan luvallinen ase. Hän oli saanut aseen turvakseen aiemmin toimiessaan poliisina, eikä lupaa oltu peruttu, vaikka mies ei enää toiminut poliisin virassa.

– Epäilty kertoi viimeisessä kuulustelussaan tuoneensa kahdesti aseen mukanaan omaan työhuoneeseensa. Tapahtumapäivänä hän oli lähtenyt työhuoneestaan ase mukanaan, tutkinnanjohtaja totesi tiedotteessa.

– Ensimmäisellä kerralla hän kertoi vain käyneensä työpaikalla nopeasti. Toinen kerta tapahtui tapahtumayötä edeltävänä päivänä.

MTV Uutisille Jukka Larkio kertoo, että epäillyllä oli oman kertomuksensa mukaan tapana kantaa asetta mukanaan "melko säännöllisesti" omaksi turvakseen.

– Hän kertoi kuulusteluissa, että oli joutunut poliisina toimiessaan jonkilaisen uhkailun kohteeksi. Mutta mitään yksilöityä selvää tapahtumaa ei esitutkinnassa selvinnyt, millaisen tai minkä tasoisen uhan kohteeksi hän olisi joutunut poliisityössään, Larkio kertoo.

Epäilty on myöntänyt tapahtumat, mutta vetoaa tapahtumissa itseensä kohdistuneeseen uhkaan.

Onko lepäillyn aselupa edelleen voimassa?

– No, se on Joensuun poliisilaitoksen myöntämä lupa. Mutta minusta tuntuu, että ehkä ei, Larkio arvelee.

Ampumistapaukseen liittyen tutkittavana olleeseen rikosilmoitukseen on kirjattu lisäksi 30. huhtikuuta rikosnimike laittomasta uhkauksesta, jossa ampumisesta epäilty on asianomistajana. Rikosilmoitus koskee sanallista uhkailua, jota ampumisesta epäilty kertoo kokeneensa ravintolassa ja ravintolan ulkopuolella ampumisiltana. 

Juttu siirtyy syyttäjälle tämän viikon aikana.

Juttua on päivitetty kello 16.22 tutkinnanjohtajan uudella haastattelulla.

Lue myös:

    Uusimmat