Vantaan Korsossa asuvan Kati Hirsikankaan koira kuoli täysin yllättäen viime viikonloppuna veriripuliin. Eläinlääkärikään ei pystynyt pelastamaan 9-vuotiasta Massea.
Vielä viime perjantaina perheen silmäterä, mäyräkoira Masse söi ja lenkkeili normaalisti. Kun Kati Hirsikankaan poika tuli armeijasta kotiin lomille, Masse oli tapansa mukaan iloisena ottamassa poikaa vastaan. Mikään ei kielinyt siitä, mitä tuleman piti.
Lauantaiaamuna alkoivat rajut oireet. Massella tuli veriripulia ja koko asunto oli pian veren peitossa.
– Asunto oli herättyäni kuin teurastamo.
Hirsikangas tiesi heti, että nyt on tosi kyseessä.
– Jouduin kantamaan Massen autoon, koska se oli niin heikossa kunnossa. Menimme eläinlääkäriin, missä huomattiin ruumiinlämmön olevan alhainen ja tulehdusarvojen pilvissä, Hirsikangas kertaa viikonlopun tapahtumia.
Masse sai nesteytystä ja antibiootteja. Se makasi lämpöpeittojen alla ruumiinlämmön nostamiseksi. Yhteensä koira ja emäntä viettivät päivystyksessä seitsemän tuntia.
Lue myös: Kennelliitto koiria tappavan epidemian leviämisestä: "Jos ripuli muuttuu veriseksi, tulee hakeutua välittömästi eläinlääkäriin"
Tyhjän remmin kanssa kotiin
Kun Masse vihdoin pääsi kotiin, se näytti voivan paremmin.
– Masse jaksoi jo pysyä tolpillaan ja ajattelin, että eiköhän se tästä tokene.
Sunnuntaina alkoi taas veriripuli ja koiran kunto romahti. Hirsikangas soitti päivystykseen ja kantoi jälleen koiransa autoon. Eläinlääkärillä selvisi, että Massella oli kovia kipuja ja se pitäisi lopettaa. Antibiootit eivät olleet tehonneet.
– Se oli hirveä sokki. Kaikki tapahtui niin äkkiä ja yllättäen. Lähdin sitten kotiin tyhjän remmin kanssa.
Lue myös: Norjassa kuolleita koiria ei yhdistä mikään – veriripuli on tavallinen oireyhtymä koirilla
Nopea toiminta voi pelastaa muita koiria
Hirsikangas kertoo, että Massella oli joitakin perussairauksia, kuten nivelrikkoja ja allergiaa, mikä olisi saattanut heikentää sen kuntoa entisestään veriripulitaudissa. Naisella ei ole mitään käsitystä siitä, mistä Masse oli saanut pöpön.
Hän haluaa jakaa tarinansa varoittaakseen muita koiranomistajia, sillä sosiaalisen median valossa näyttäisi siltä, että pääkaupunkiseudulla liikkuu vaarallisen koirien veriripulia laajemminkin.
Koiranomistajat ovat raportoineet samantyyppisiä oireita kuin Massella.
– Tiedän monia koiranomistajia lähistöltä, joiden koirilla on myös ollut sama tauti. Haluan painottaa, että kannattaa heti lähteä eläinlääkäriin, jos koiran ulosteessa on vähänkin verta. Massen tapauksessa se ei valitettavasti auttanut, mutta nopea toiminta voi pelastaa monia muita koiria, Hirsikangas pohtii.
Perheessä surraan kovasti Massen poismenoa.
Hirsikankaalla on muitakin koiria ja hän on huolissaan myös niiden hyvinvoinnista.
– Pelottaa niiden puolesta. Katson tarkkaan, missä ne liikkuvat ja mitä syövät ulkona.
Eläinlääkäri: Varsinaista epidemiaa ei liikkeellä
Evidensia Tammiston eläinsairaalasta kerrotaan MTV Uutisille, että päivystyksessä ja teho-osastolla nähdään säännöllisin väliajoin veriripulia sairastavia koiria.
– Tämä on kaikille päivystäville eläinlääkäreille hyvin tuttu sairaus. Välillä on kausia, jolloin tätä esiintyy useammin ja välillä harvemmin. Mitään tiettyä syytä en osaa sanoa sille, mistä tämä vaihtelu johtuu, eläinlääkäri, teho- ja päivystysosaston lähiesimies Mathilda Sjöholm kertoo.
Sjöholmin mukaan viime aikoina on ollut kausi, jolloin veriripulia on esiintynyt eläinpotilaissa hieman normaalia enemmän.
– Varsinaisesta epidemiasta en kuitenkaan puhuisi tällä hetkellä. Koirien veriripulin kaikkia syitä ei vielä tiedetä. Näin ollen emme tutkimuksista huolimatta aina saa tietää, mistä ripuli johtuu.
Sjöholm kertoo, että veriripulia on tutkittu tieteellisin menetelmin. Taustalla tiedetään ja epäillään olevan useita altistavia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa veriripulia yksinään tai yhdessä: Virukset, suolistoloiset, vääränlainen ruokavalio, liian nopea muutos ruokavaliossa tai esimerkiksi pilaantunut ruoka sekä bakteerit.
Jossain tapauksissa koirilla on ollut tiettyjä sisätauteja tai käytössä tulehduskipulääkkeitä.