Rosa ulvoi ja pissasi alleen, Luna sai 12 kohtausta – suomalaiskoiria piinaavat oudot oireet, joiden syy saattaa piillä puruluissa

Hau-Hau-merkin puruluihin kohdistuva tuotevirhe-epäily herättää huolta koiranomistajissa. Sekä Tarja että Päivi epäilevät luiden olevan syypää Rosan ja Lunan oireiluihin. 

Kerroimme aiemmin Hau-Hau-merkin puruluista, joihin kohdistuu epäilyjä tuotevirheestä. Luiden epäillään olevan syypää tapauksiin, joissa koirat kärsivät erilaisista neurologisista oireista, kuten sekavuudesta ja epileptisistä oireista. Toistaiseksi oireiden syy on epäselvä, mutta eläinlääkärit ympäri Suomea ovat varoitelleet puruluiden olevan mahdollinen syypää.

Koira itki, ulvoi ja pissasi alleen

Tarja Vähäsarja kertoo, että hänen kääpiösnautserinsa, vuoden ja neljän kuukauden ikäinen Rosa, sai viime viikolla kahtena päivänä yhteensä kuusi kohtausta.

Vähäsarjan mukaan noin puoli minuuttia kestäneiden kohtausten aikana Rosa itki, ulvoi ja pissasi alleen. Kohtausten jälkeen koira tärisi ja oli sekava. Eläinlääkärissä koira tutkittiin erilaisin kokein, mutta syytä oireille ei löytynyt.

Kun eläinlääkärissä käytiin, puruluiden mahdollisista ongelmista ei vielä tiedetty.

– Ei, siinä mietittiin, onko tämä jotakin muuta. Ei käynyt mielessäkään tällainen [mahdollisuus], Vähäsarja kertoo puhelimessa.

Vähäsarja oli kuitenkin syöttänyt epäilyksenalaista puruluuta koiralleen noin viikon ajan.

Nyt Rosa voi hyvin. Oireet kestivät kaksi päivää ja loppuivat sitten.

– Enää ei ole luita syötetty. En tiedä, johtuivatko oireet sitten niistä.

Prima Pet Premium on kertonut vetävänsä varotoimenpiteenä myynnistä Hau-Hau Kevytrullia, jotka on pakattu 500 gramman pusseihin. Omaehtoisena varotoimenpiteenä Prima Pet kertoo vetävänsä myynnistä myös muut saman toimittajan ja tuotantoerän puruluut. Näihin tuotteisiin ei tällä hetkellä liity epäilyä tuotevirheestä.

Luna-koiralla myös oireita

Myös Päivi Tapio epäilee, että hänen tyttärensä pian 11 kuukauden ikäinen koira Luna olisi saanut oireita tuotteista. Tapio kertoo MTV Uutisille, että viime viikon maanantaina Luna tuli hänen tyttärensä kanssa tämän isän luota, ja melko pian tulonsa jälkeen koira sai ensimmäisen kohtauksensa.

– Se ihan yhtäkkiä alkoi huutamaan hirveästi, juoksemaan ympäriinsä aivan päättömästi ja yritti aina jotain piilopaikkaa etsiä ja jatkoi sitten juoksuaan. Pissat ja kakat lensivät siinä samalla, Tapio kuvailee.

Lopulta koira juoksi piiloon ja pysähtyi. Tapio kertoo, että kohtaukset alkoivat aina levottomuudella ja paniikinomaisella pälyilyllä. Sitten alkoi huutokonsertti ja juokseminen. Huudon päätyttyä koira aina Tapion mukaan jähmettyi oudosti.

Päivi kuvasi koiran kohtauksen videolle. Juttu jatkuu videon alla.

Päivi kuvasi Luna-koiran outoja oireita videolle 1:31
Päivi taltioi videolle Lunan kohtauksen.

Tapio soitti päivystävälle eläinlääkärille. Tämä oli aivan ihmeissään koiran oireista ja piti niitä outoina. Hän kehotti seuraamaan tilannetta ja soittamaan, jos kohtauksia tulisi vielä lisää.

Luna vietiin eläinlääkäriin

Tiistainaamuna Luna sai toisen kohtauksen. Tapion vei koiran eläinlääkäriin. Kaiken kaikkiaan kohtauksia tuli tuona päivänä 12.

Tapio kertoo, että esimerkiksi Lunan veriarvot olivat normaalit. Eläinlääkäri epäili tutkimuksen perusteella, että kyse olisi jostain neurologisesta, esimerkiksi epilepsiasta. Neurologi tekikin Lunalle laajan tutkimuksen, mutta mitään ei löytynyt. Magneettikuvissakaan ei näkynyt kohtauksia selittävää syytä. 

Lääkäri arvioi, että Lunalla on idiopaattinen epilepsia. Koiralla aloitettiin epilepsialääkitys, jonka lisäksi se sai kohtauslääkkeeksi diapamia. Tämänkin jälkeen kohtauksia on ollut; esimerkiksi torstaina 22. elokuuta Luna sai viisi kohtausta lääkkeestä huolimatta. 

Mahdollinen syy selvisi

Tapiolla perheineen ei ollut tietoa siitä, mistä koiran oireilu voisi johtua, kunnes Oulun kaupungin eläinlääkäristä soitettiin. Lääkäri tiedusteli, oliko Lunalle annettu tiettyjä koirien herkkuluita. 

Tiistaina julkaistiin epäily tuotevirheestä Hau-Hau-koiranherkuissa

Luna oli Päivin mukaan saanut noin nelisen kappaletta tismalleen samalla eränumerolla ja päiväyksellä olevia Hau-Hau Champion herkkuluita. Päivin mukaan lääkäri kertoi, että muutkin olivat saaneet kyseisistä tuotteista oireita. Kaikkiin tapauksiin vaikuttivat liittyvän samanlaiset luut vaaleansinisessä pakkauksessa. 

Päivi sai käskyn lopettaa luiden antaminen välittömästi. 

kevytrulla
Rullat, joita Luna sai Päivin tyttären isän luona viikon ajan ennen kohtauksien alkua. Arviolta Luna sai rullia neljä kappaletta.

Päivillä oli kotonaan luita myös toisesta erästä. Hän kuitenkin uskoo, että koiran oireilu johtui epäilyn kohteena olevasta luuerästä. Perheessä oli jo aiemmin selvitelty, mitä kaikkea Luna oli syönyt, mutta luita he eivät olleet tulleet ajatelleeksi.

– Näitä luita en tajunnut edes sanoa eläinlääkärissä, kun ei kerta kaikkiaan käynyt mielessäkään, että niissä voi olla jotain.

Nyt Luna voi paremmin. Kohtauksia ei ole enää ollut viime torstain jälkeen. Koira alkaakin olla oma iloisempi ja energisempi itsensä.

Lunalla on edelleen käytössä sama epilepsialääke sekä kohtauslääkkeet. Lääkärin ohjeen mukaan lääkitystä jatketaan, kunnes saadaan tieto siitä, mitä luut mahdollisesti ovat sisältäneet, ja on tehty tutkimukset siitä, onko jäänyt pysyvää haittaa.

Asian selvitys kesken 

Varmasti ei siis vielä tiedetä, johtuuko koirien oireilu nimenomaan nyt takaisinvedetyistä luista. Asian selvitys on kesken. 

Päivi on reklamoinut asiasta maahantuojalle ja saanut vastauksen, jossa on kerrottu, että asia on selvityksessä. Maahantuoja myös pahoitteli tapahtunutta ja toivotti Lunalle pikaista paranemista. Huolta kuitenkin aiheuttaa se, jatkuuko koiran oireilu vielä. Nyt Lunalla on lääkitys, joten Tapio ei tiedä, tulisiko oireita ilman sitä. 

– Hirveä huoli tässä on, Tapio myöntää.

Rahalliset kustannukset lääkärikäynneistä ja tutkimuksista ovat olleet myös kovat. 

Lunasta oltiin kaavailtu Päivin tyttärelle avustajakoiraa. 

– Jos tästä jää pysyvää haittaa, niin Lunaa ei enää hyväksytä avustajakoirakoulutukseen. Voimme siis menettää mahdollisuuden, että Lunasta olisi tullut sosiaalisen tuen koira tyttärelleni.

Lue myös:

    Uusimmat