Kennelliitto varoittaa koiria tappavasta mysteeriepidemiasta: "Jos ripuli muuttuu veriseksi, eläinlääkäriin tulee hakeutua välittömästi"

7:07img
Voiko Norjassa koiria tappava epidemia levitä Suomeen?
Julkaistu 10.09.2019 09:36
Toimittajan kuva
Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkosen mukaan hysteriaa ei tule herättää.

Tappavaan tuntemattomaan sairauteen oli kuollut Norjassa kaikkiaan 25 koiraa maanantai-iltapäivänä paikalliselta kennelliitolta saatujen viranomaistietojen mukaan.

Lue myös: Koiria tappava julma tauti kylvää paniikkia norjalaisissa koiraihmisissä – Norjassa asuva Esa: ”Lähes kaikki tuttuni kertovat ulkoiluttavansa koiriaan vain kotipihoillaan”

Asiasta kertoi Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen tiistaina Huomenta Suomessa.

– Vielä ei ole tietoa, mikä taudin todellinen aiheuttaja on. Norjan kennelliitto seuraa tilannetta ja tiedottavat jatkosta. Ensi viikonloppuun asti siellä on kaikki koiratapahtumat peruttu ja he palaavat asiaan maanantaina, Lehkonen sanoo.

– He kehottavat myös, että norjalaiset koirat eivät matkustaisi mihinkään eivätkä osallistuisi tapahtumiin ulkomailla.

Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat asettaneet norjalaisille koirille kiellon osallistua maissa järjestettäviin koiratapahtumiin. Lehkosen viimeisimmän tiedon mukaan Norjassa sairastuneiden koirien luku on 100–200.

Veristä ripulia

Kuolemantapauksiin ja sairastumisiin on liittynyt verinen ripuli.

– Meillä on Suomessakin koirilla veristä ripulia, aina, erilaisista syistä johtuen. On vaikea tietää, mitkä ovat sairastumisen syyt ja sen takia tieto sairastuneiden määrästä ei ole tarkka, Harri Lehkonen toteaa.

– Taudin leviämisestä Suomeen ei uskalla sanoa oikeastaan yhtään mitään. Se riippuu täysin siitä, mikä taudin aiheuttaja Norjassa lopulta on.

Lue lisäksi: KSML: Kennelliitto suosittelee välttämään koirapuistoon menemistä

Kennelliiton hallituksen puheenjohtajan mukaan nyt täytyy vain odotella ja olla varovainen.

– Varmaan joka päivä jollain suomalaisella koiralla on ripuli, joka saattaa muuttua veriseksi ja jonka takia koira täytyy viedä eläinlääkäriin, Lehkonen sanoo.

– Mutta tässä asiassa ei pidä herättää hysteriaa. Normaalitoimintoja ei pidä lopettaa, mutta koirien keskinäistä kontaktia pitää välttää.

Lue lisää: Ruotsalaisperheen koira kuoli Norjan koirakuolematapauksista tuttuihin oireisiin – eläinlääkäri viittasi kintaalla

Harri Lehkonen tiivistää tilanteen toteamalla, että koiralla oireita havaittaessa kannattaa hakeutua nopeasti eläinlääkäriin.

– Kyllä eläinlääkäriin kannattaa hakeutua sitten melko välittömästi. Tai kysyä ohjeet. Kun koiran ripuli on paha, se saattaa etenkin nuorella tai vanhalla koiralla johtaa jo vuorokaudessa kuivumiseen.

Katso Harri Lehkosen haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa.

Tuoreimmat aiheesta

Koirat