Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen kirjailija Kaari Utrion mielestä yhteiskunnassamme on vielä yksi naisen asemaan liittyvä epäkohta, johon olisi syytä kiinnittää huomiota.
Taiteilijaprofessori ja kirjailija Kaari Utrio sanoo, että vaikka suomalaisen naisen asema on yksi maailman parhaista, löytyy yhteiskunnasta vielä yksi naisen asemaan liittyvä käytännön puute. Hänen mielestään lisääntymiskustannukset tulisi jakaa tasaisemmin, jolloin ne eivät joutuisi vain naisvaltaisten työpaikkojen maksettavaksi.
– Toivoisin, että ennen kuolemaani näkisin tämän toteutuvan.
Historiallisia romaaneja ja tietokirjoja kirjoittaneen Utrion mukaan 1980-luku oli suuri vuosikymmen Suomen naisten historiassa. Tuolloin voimaan tulivat voimaan muun muassa sukunimi- ja tasa-arvolait ja naispappeudesta tehtiin mahdollista.
Myös naishistoriassa merkittävä, naisen alistettua asemaa kautta historian valottava Utrion teos, Eevan tyttäret, ilmestyi vuonna 1984. Hän kokeekin tunnistaneensa lukijakunnastaan tulleen naishistorian tarpeen.
– Sehän oli tuotantoni käännekohta ja mikään ei enää sen jälkeen ollut samanlaista. Eevan tyttärien merkitys johtuu suureksi osaksi siitä, että se tuli juuri siihen oikeaan kohtaan.
Tällä hetkellä Utrio kirjoittaa uutta kirjaansa Paperiprinssi, jonka on määrä ilmestyä ensi elokuussa. Utrio kertookin, että kirjoittaminen on hänen koko elämänsä.
– Varmaa kuivuisin kokoon ja kasaan ja surkastuisin, jos en kirjoittaisi.
Mistä Utrion tuleva kirja kertoo? Mikä on ollut hänen elämänsä suurin muutos? Katso koko lähetys!