Kahden koiran epäillään tulleen myrkytetyksi Hämeessä – eläinlääkäri kertoo, millaisista oireista tulisi huolestua

myrkytys koira kesken
Pieneläinklinikka Itavet julkaisi Facebookissa kuvia kahdesta myrkytetyksi epäillystä koirasta.
Julkaistu 24.02.2017 07:30
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Kanta-Hämeen Hausjärvellä pohditaan, tulivatko kaksi eläinlääkärin hoitoon toimitettua koiraa myrkytetyiksi. Eläinlääkäri kertoo, miten lemmikin myrkytysoireet voi tunnistaa ja miten mahdollisessa myrkytystilanteessa tulisi toimia.

Riihimäen pieneläinklinikka Itavetiin on toimitettu viime päivinä kaksi koiraa, joiden epäillään saaneen rotanmyrkkyä.  

Eläinlääkäri Ilona Viitaniemen mukaan on mahdollista, että koirat on myrkytetty tahallaan. Kyseessä on pelkkä epäily, sillä mahdollisesta myrkyttäjästä ei ole tietoa. Teorian puolesta puhuu kuitenkin se, että eri omistajien koirat saivat samat oireet samalla alueella.

Rotanmyrkkyyn puolestaan viittaa se, että muiden myrkytysoireiden ohella koirien veren hyytymisajan on havaittu kasvaneen verikokeissa.

Myrkytykseen viittavia oireita voi huomata kuitenkin ilman verikokeitakin.

– Rotanmyrkylle tyypillistä on verenvuodot. Omistaja voi nähdä niitä lemmikin limakalvoilla, nahan alla tai vaikkapa nenässä. Verta voi myös esiintyä ulosteissa ja eläimellä voi olla mustelmia. Toinen mahdollinen merkki on se, että jos koiralle tulee haava tai siltä otetaan verinäytettä, haava vuotaa epänormaalin paljon. Voi myös esiintyä yskää tai muita hengitysvaikeuksia, jotka johtuvat verenvuodosta hengitysteihin. 

Lisäksi muita yleisimpiä myrkytysoireita ovat yleinen huonovointisuus ja apatia, oksentelu ja ripulointi sekä kouristukset ja muut neurologiset häiriöt. 

myrkytysoireet koiralla

Myrkytyksestä aiheutuvien mustelmien voi olla haastavaa, mikäli koiralla on paksu turkki. Mahan ja kainaloiden alueella karvaa on kuitenkin yleensä vähemmän. Kuva: Pieneläinklinikka Itavet.

Ulkoisia merkkejä ei aina ilmene

Aina selviä ulkoisia merkkejä ei kuitenkaan ole, vaikka koira olisikin saanut myrkytyksen. Joskus oireet puolestaan viittaavat myrkytykseen, vaikka kyse olisi jostain muusta.

– Ei ole mitään sellaista tarkkaa oireistoa. Rotanmyrkkyjä ja muita myrkkyjä on niin montaa lajia. Mitään täysin yleispätevää ei voi sanoa.

myrkytysoireet koiralla 3

Myrkytyksestä johtuvia mustelmia voi olla myös esimerkiksi suun limakalvoilla. Kuva: Pieneläinklinikka Itavet.

Viitaniemen mukaan koiranomistajan tulisikin ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli epäilee koiransa syöneen myrkkyä. Eläinlääkäri osaa antaa juuri kyseisen lemmikin tilanteeseen sopivat ohjeet.

Ensiavuksi eläintä voi yrittää oksettaa antamalla sille noin teelusikallisen verran suolaa. Suola tulisi kastella, muovata palloksi ja asettaa eläimen nieluun.

– Kaikkien on hyvä osata se taito.

– Siinäkin on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei tekisi sitä liian monta kertaa. Suolamyrkytyskin on ihan todellinen asia. Maksimissaan koiraa voi itse yrittää oksettaa pari kertaa.

Viitaniemen mukaan se, että koira olisi myrkytetty tahallaan on harvinaista.

– Paljon näitä epäillään mediassa ja koiranomistajien keskuudessa, mutta on tosi vaikea sanoa, kuinka moni tapauksista on totta. Nyt epäily heräsi, kun oli useampi myrkytysoireita saanut eläin samalta alueelta. Aika vähän sellaisia kuitenkaan on, että voisi epäillä, että koira olisi tahallisesti myrkytetty.

myrkytysoireet koiralla 2

Mustelmia korvalehdessä, toisessa korvassa myrkytyksen aikaansaama verikorva. Kuva: Pieneläinklinikka Itavet.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa