Näin hoidat koiran vatsatautia – milloin yhteys eläinlääkäriin?

5:57img
KATSO MYÖS: Astuitko koirankakkaan? Selvitimme, mitä kaikkea kannat ulkoa sisälle: "Piileekö koirankakassa jotain oikeata uhkaa?"
Julkaistu 21.03.2023 07:23

Emmi Niiniaho

Ärhäkät vatsataudit ovat koirilla hyvin yleisiä ja mahdollisia syitä oireille on lukuisia.

Evidensian eläinlääkäri Jenni Rankin mukaan koirien akuutit vatsataudit ovat yleisiä ja välillä niitä vaikuttaisi esiintyvän jopa epidemioittain. Rankin mukaan ainakaan eläinsairaala Evidensian päivystyksessä tai teho-osastolla ei kuitenkaan viime aikoina ole ollut tavallista enempää vatsatautioireilijoita.

Jos koiralle iskee vatsatauti, on hyvin todennäköistä, että se on tarttunut esimerkiksi viruksen aiheuttamana, mutta vatsaoireille voi toki olla myös lukuisia muita syitä.

Kevät ja sulavien lumikasojen alta paljastuvat koirankakat eivät Rankin mukaan automaattisesti aiheuta kuin esteettistä haittaa, joskin kevätsää saattaa innostaa ulkoilemaan koiran kanssa enemmän, jolloin myös tartuntojen saamisen mahdollisuus kasvaa. Todennäköisiä taudinaiheuttajia sisältävän ripuliulosteen siivoaminen voi olla hyvin haasteellista lenkkipolun varrelta, jolloin taudinaiheuttajien tehokas leviäminenkin on mahdollista.

Lue myös: Eläinlääkäri kertoo, kuinka vaarallista jätettä koirankakka on: "Kyllähän niissä on taudinaiheuttajia"

Näin hoidat vatsavaivaista koiraa – milloin eläinlääkäriin?

Rankin mukaan perusterveen koiran lievät vatsatautioireet voidaan hoitaa kotona antamalla vatsaystävällistä ruokaa ja reseptivapaita tukihoitovalmisteita, kuten kaoliinipektiiniä ja maitohappobakteerivalmisteita.

vatsavaivainen koira

Ripuli tai muut vatsavaivat ovat koirilla yleisiä. Jos koiran yleisvointi heikkenee selvästi, kannattaa ottaa yhteyttä eläinläkääriin.

– Jos koiran yleisvointi heikkenee selvästi, se oksentaa vedenkin, oksennuksessa on verta tai ripuli on veren värjäämää, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Samoin jos vatsatauti pitkittyy eli ei ala helpottaa muutaman päivän kuluessa, Ranki kertoo.

Pitkittyneestä vatsavaivasta puhutaan, kun se on kestänyt viikkoja.

– Eli aina, jos tauti on raju tai pitkäkestoinen, koira viedään eläinlääkäriin, jossa se tutkitaan ja sille määrätään tarpeelliset hoidot, Ranki summaa.

Lue myös: Yksi termi voi hämätä: Muistathan, että koirankakka ei kuulu biojätteeseen?

Lue myös: Miksi koirat syövät kakkaa, ja onko se vaarallista? Asiantuntijat selittävät ilmiötä

Katso myös: "Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan" – tätä koiran eleet kertovat

1:38img

Koiran ymmärtäminen lähtee sen eleistä. Koira on luonnostaan konflikteja välttelevä eläin, joten se viestii tauotta ympäristölleen, kuinka lähelle sitä saa tulla, tai tuntuuko tilanne siitä hyvältä. Jos koira esimerkiksi haluaa etäisyyttä, se saattaa kääntää päätään poispäin, räpsytellä silmiään tai kääntää korvia taakse.

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikkien vaivat