Kahta vakavasti Turussa puukottanut vetoaa "tehokkaaseen katumiseen" – Pernon iskun syynä pakkomielle tappamiseen

Syyttäjän mukaan mies oli hakenut "rohkaisua" ottamalla ennen tekoa runsaasti lääkkeitä ja alkoholia.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli tiistaina Turun Pernossa toukokuussa tapahtuneen puukotuksen käsittelyn.

Rikoksista epäilty noin 50-vuotias mies on syytettynä kahdesta murhan yrityksestä. Syyttäjä vaatii miehelle vähintään 13 vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan mies yritti tappaa mahdollisimman monta ihmistä suunnitelmallisesti. Hän oli varustautunut tekoon kolmella teräaseella ja sijoittanut ne vaatetukseensa siten, että ne ovat helposti saatavissa.

Mies meni Turun Pernossa sijaitsevan palvelukeskuksen parkkipaikalle alkuillasta kesäisenä perjantaina. Hän lähestyi ensimmäistä uhria takaapäin ja puukotti tätä täysin yllättäen ja voimakkaasti kaksi kertaa vasemman hartian alueelle ja kaulaan.

Tämän jälkeen hän jatkoi tekoaan puukottamalla ensimmäisen uhrin vieressä ollut henkilöä kolmesti kaulaan. Lopulta hän puukotti itseään vatsaan.

– Epäilty on kertonut kokeneensa pitkäaikaista henkilökohtaista vihaa, joka ei ole kohdistunut kehenkään tai mihinkään tiettyyn tahoon. Rikosten ei epäillä liittyvän mihinkään tiettyyn kansanryhmään, vähemmistöihin tai muihin valikoituihin ryhmittymiin, vaan uhrit valikoituivat sattumalta, sanoo rikoskomisario Tommi Kosunen kertoi tapauksen esitutkinnan aikana.

Molemmille miesuhreille aiheutui teosta vakavat vammat. Toiselta mieheltä puhkesi keuhko ja toiselta katkesi kudosten alta lihaksia, jotka jouduttiin kiinnittämään yhteen leikkauksella. Miesten haavat vuotivat runsaasti verta ja iskut olivat osuneet lähelle suuria verisuonia. 

Syyttäjän mukaan mies teki teon vakaasti harkiten. Hän valitsi paikaksi vilkkaan palvelukeskuksen parkkipaikan ja uhreikseen sattumanvaraisia, päihtyneitä ja siten puolustuskyvyttömiä henkilöitä. Syyttäjä perustelee teon suunnitelmallisuutta myös lääkkeillä ja alkoholilla, joita mies oli ottanut "rohkaisuksi".

Vetoaa "tehokkaaseen katumiseen"

Mies kiistää syytteet murhan yrityksestä ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. 

Hän myöntää kyllä yrittäneensä tappaa uhrit, mutta kiistää, että kyseessä olisi ollut suunnitelmallinen teko. Miehen mukaan hänen teostaan nimenomaan puuttui suunnitelmallisuus, koska hänen toimintansa aiheutui pakkomielteestä ihmisen tappamiseen. Mitään ymmärrettävää motiivia hänelle ei teolleen ollut. 

Mies toteaa myös, että koska hän jätti tekonsa kesken, tulisi asiaa katsoa myös oikeustermein ilmaistuna tehokkaana katumisena.

Syyttäjä esitti oikeudenkäynnin aikana todisteina muun muassa miehen tietokoneelta ennen tekopäivää taltioituja videoita, joiden teemoina toistuu synkkyys, yksinäisyys ja tappaminen. Lisäksi todisteina oli materiaalia useiden eri lääkeaineiden ja psilosybiinisienten käyttötarkoituksista ja vaikutuksista.

Oikeus kuuli myös neljää paikalla ollut henkilöä todistajina. Syytettyä miestä itseään kuullaan paitsi tekoon liittyen, myös hänen kirjoittamastaan jäähyväiskirjeestä.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat