Kaikki kallistuu, tuumitaan Yhdysvalloissa tällä hetkellä. On kyse sitten leivästä, juustosta tai vaipoista, tuntuvat hintalappujen lukemat loikanneen.
Eikä kyse ole pelkästään tuntumasta, vaan USA:ssa kuluttajahintaindeksi on viimeisen vuoden aikana noussut 5 prosenttia. Vastaavaa loikkaa ei ole nähty sitten vuoden 2008.
Toukokuussa hintojen nousun uskotaan kiihtyvän. Ja mitä Yhdysvallat edellä, sitä muu maailma usein perässä.
Syitä hintojen kohoamiseen on useita. Yksi merkittävä tekijä on koronan hiipuminen osassa maailmaa, mikä on samalla myös elvyttänyt kulutusta eritoten Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa.
Kulutus ja kysyntä kasvavat usein käsi kädessä. Viime aikoina sekä fyysiset että virtuaaliset hyllyt ovat alkaneet tyhjentyä ärhäkämpää tahtia.
Eritoten viihde-elektroniikasta on ollut huutava pula jo pidemmän aikaa. Viime syksynä tilatut Sonyn Playstation 5 -pelikonsolit ovat yhä monilla saamatta ja näytönohjaimista pyydetään tuplahintoja alkuperäisiin suositushintoihin nähden.
Pulaa ei ole vain elektroniikasta.
– Polkupyörät ovat myös yksi. Aivan valtava ongelma saada pyöriä kesäksi 2022 ja jopa vuodelle 2023. Normaalisti kaikesta on ylitarjontaa. Fillareita tulee kyllä olemaan, niiden eteen vain joutuu tehdä paljon enemmän töitä, SOK tuoteryhmistä vastaava johtaja Jari Simolin kertoo.
Lue myös: MTV Uutiset Kaliforniassa: Yhdysvaltain suurin osavaltio purki koronarajoituksensa – hinnat nousevat ostobuumin keskellä
Kahvi on kallistunut
Hintoja on kohottanut myös raaka-ainepula, mikä on näkynyt Suomessakin ainakin kahvien ja ruokaöljyjen hinnoissa.
– Kahvipakettien hinnoissa on näkynyt muutaman kymmenen sentin nousua, toteaa Suomen Lidlin kaupallinen johtaja Mikko Forsström.
Sekä SOK että Lidl ovat varsin haluttomia kertomaan yksittäisten tuotteiden hintojen kehityksestä. Keskossa asiaa koskevasta haastattelusta kieltäydyttiin tyystin.
Suomessa kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli toukokuussa 2,2 prosenttia. Inflaatiota vauhdittivat muun muassa polttoaineiden hintojen kehitys, Tilastokeskus kertoo.
Lidlin Forsströmin mukaan ruokakassin suhteen merkittävä tekijä on tällä hetkellä se, kasvatetaanko tarvittavat raaka-aineet Suomessa vai ulkomailla.
– Tietyissä ulkomailla kasvavissa raaka-aineissa nähdään jo nyt isoja hinnannousupaineita.
Fodrsström myöntää, että viime aikojen hintakehitys puhuttaa alalla paljon.
– Palautetta tulee ja se tulee nopeasti, jos hinnat alkavat nousta. Siitä lähdetään liikkeelle, etteivät kuluttajahinnat nousisi. Mutta myös tuottajan pitää saada reilu hinta, Lidlin Forsström muistuttaa.
Tarjonta ei kohtaa kysyntää
Monien tuotteiden saatavuusongelmia ja siten kivunneita hintoja selittää lopulta tavalla tai toisella korona.
Viime vuoden alussa lukuisat tehtaat pysäytettiin, minkä vuoksi tuotantolinjoille ehti kertyä jonoa. Yhdysvalloissa pitääkin pakittaa aina 1970-luvulle, jotta löydetään ajankohta, jolloin yritykset ovat näin taajaan ilmoittaneet viivästyksistä.
Pandemian aikana tilannetta on entisestään hankaloittanut se, että ulkomaanreissujaan ja ravintolavarauksiaan peruneet ihmiset ovat halunneet ostaa ylimääräisiksi koetuilla rahoillaan jotain. Kulutus on jakaantunut varsin epätasaisesti, mikä on luonut kysyntäpiikkejä.
Eikä tässä vielä kaikki. Laajamittaista vaivaa on aiheuttanut niinkin yksinkertainen asia kuin rahtikontit. Tavaroiden kuljetuksen kannalta välttämättömistä laatikoista joutuu nimittäin pulittamaan tällä hetkellä poikkeuksellisia hintoja.
– Merirahti on kallistunut. Konteista joutuu maksamaan moninkertaisen hinnan. Korona-aikana on ollut paljon kalustoa pois toiminnasta, Simolin kertoo.
"En näe katastrofia"
Sen enempää SOK:n kuin Lidlinkään edustajat eivät lähde arvioimaan, miten hinnoille lähitulevaisuudessa käy.
– En kuitenkaan näe mitään katastrofia tulevaisuudessa. On normaalia, että jotkut hinnat nousevat ja toiset laskevat, Lidlin Forsström sanoo.
SOK:lla uskotaan markkinatalouden korjaavan tilanteen.
– Jos jostain on pulaa, niin sille ilmestyy lisätuotantoa, SOK:n Simolin.
Jos kuitenkin on viime aikoina huomannut esimerkiksi harrastuksilleen välttämättömien tavaroiden olevan jatkuvasti loppu, niin aivan äkkiä tilanne ei välttämättä ole korjaantumassa. Hyvinäkin aikoina kun varastojen täyttäminen kestää jonkin aikaa.
Nyt kuitenkin globaali pula mikrosiruista, tehtaiden pitkät jonot, kysyntäpiikit ja konttien kaipuu ovat aiheuttaneet ongelmia huomattavan monille yrityksille. Tilauksiin hukkuneilla aloilla jonoja on purettu jo kuukausia, mutta monien tuotteiden kohdalla toimitusajat ovat yhä poikkeuksellisen pitkiä. Nyt keskeinen kysymys on, kuinka monelle alalle ongelmat leviävät.