Kansainvälisen yhteisön kommentit viime yönä Azerbaidzhanin Bakussa päättyneestä YK:n ilmastokokouksesta ovat olleet varsinkin kehittyvien maiden ja kansalaisjärjestöjen osalta pessimistisiä. Sen sijaan muun muassa Yhdysvallat ja EU pitivät vaivalla kätilöityä sopua uutena alkuna.
Monet suomalaistoimijat ovat kommentoineet ilmastokokouksen antia:
– Tuntuu absurdilta, että jokaisessa ilmastokokouksessa neuvotellaan siitä, voidaanko ilmastonmuutoksen hillinnästä ja fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamisesta ylipäätään keskustella. Siirtyminen vähäpäästöiseen energiajärjestelmään on välttämätöntä ilmastokriisin ratkaisemiseksi, sanoo WWF:n Suomen ilmasto-ohjelman johtaja Bernt Nordman.
– Vastuiden ja keinojen epämääräisyys jättää paljon tulkinnan varaa ja kysymyksiä siitä, miten ilmastoinvestointeihin tarvittavat rahavirrat todella toteutuvat, eikä kaikkein haavoittuvimpia jätetä pulaan. Saarivaltiot ja köyhät maat maksavat ilmastonmuutoksen isoimman hinnan jo nyt, menetettyinä koteina, elinkeinoina, kulttuureina ja ihmishenkinä, sanoo Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.
Lue myös: "Mitätön summa" – Ilmastokokouksessa päätettiin kolminkertaistaa kehittyville maille maksettava ilmastorahoitus, mutta lisärahaa voi olla tarjolla vasta kymmenen vuoden päästä
– On selvää, että maailman köyhimpien ihmisten kamppailussa ilmastokriisiä vastaan on rajallisesti mahdollisuuksia kaupallisiin ratkaisuihin. He tarvitsevat tukeamme ja reiluja kaupan pelisääntöjä. Tehty päätös ei riitä turvaamaan heidän oikeuttaan kehitykseen, sanoo Suomen Lähetysseuran johtava asiantuntija Niko Humalisto.
– Mikä tänään jätetään tekemättä, on huomenna joka tapauksessa edessä. Siirtyminen fossiilisista polttoaineista sähköön ja investoinnit teollisuuden vähähiilistämiseen ovat Suomen kilpailuetu nyt ja jatkossa, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Lue myös: Mykkänen ilmastokokouksesta: "Poikkeuksellisen kaoottista"
– Toivoimme, että Dubain selvä suunta puhtaaseen energiaan olisi saanut Bakusta vahvistusta. Sitä ei nyt saatu öljyntuottajamaiden tiukan vastustuksen vuoksi. Ilmastotoimien osalta ainut uusi kirjaus on sinänsä hyvä viittaus kaupunkien ja rakennusten päästövähennyksiin, sanoo Keskuskauppakamarin johtava elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.