Kaija Koon nimissä tekaistu feikkiprofiileja ja huijaussähköposteja: "Ettehän lähetä rahaa tai tietojanne"

2:30imgKatso myös: Videolla Tuula Visa kertoo hetkestä, kun hän majoitti 746 000 euroa huijauksessa menettäneen naisen: "Hän oli niin sokissa"
Julkaistu 20.01.2025 20:47
Toimittajan kuva
Alexia Tänav

alexia.tanav@mtv.fi

Kaija Koo muistuttaa, ettei koskaan pyytäisi faneiltaan rahaa.

Laulaja Kaija Koo kertoo Instagramissa, että hänestä on tekaistu feikkiprofiileja sekä huijaussähköposteja, joiden avulla yritetään kalastella rahaa häntä esittäen. Laulaja muistuttaa postauksessaan, ettei koskaan pyytäisi faneiltaan rahaa lainaan.

– Ettehän lähetä rahaa tai tietojanne kenellekään, joka esiintyy minun nimissäni, hän varoittaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös: Anssi Kelan nimissä huijattu rahaa – laulaja kehottaa olemaan valppaana: "Molemmat vedätykset perustuivat täysin samaan tarinaan"

Useat suomalaiset julkisuuden henkilöt ovat aiemmin kertoneet somessa, että heistä on niin ikään tekaistu feikkiprofiileja, joiden avulla heidän someseuraajilta on huijattu tai yritetty huijata rahaa.

Esimerkiksi Anssi Kela kertoi Instagramissa vuonna 2023, että häneksi tekeytyneet huijarit olivat vieneet ainakin kahdelta hänen faniltaan suuria summia rahaa.

– Molemmat vedätykset perustuivat täysin samaan tarinaan: Minulle oli tulossa kultaharkkolähetys, jonka kuljetus- ja tullimaksut olisi pitänyt maksaa, mutta satuin juuri olemaan USAssa, josta käsin asiaa ei voinut hoitaa. Voisiko uusi ystäväni/rakkaani maksaa? Palauttaisin rahat jahka olisin takaisin kotona, Kela kertoi tuolloin Instagramissa.

Samanlaisia tapauksia on nähty myös ulkomailla. Vastikään uutisoitiin, että tekoälyllä luotu "Brad Pitt" oli huijannut 53-vuotiaalta ranskalaisnaiselta 830 000 euroa. Näyttelijäksi tekeytynyt huijari vakuutti naiselle olevansa rakastunut tähän ja tarvitsevansa rahaa syöpähoitoihin.

Lue myös: Ranskalaisnainen joutui tekoälyllä luodun Brad Pittin huijaamaksi – antoi "tähden syöpähoitoihin" lähes miljoonan

Mitä tehdä, jos tulee huijatuksi?

Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilla muistutetaan, että mikäli joutuu huijatuksi, on tärkeää tiedostaa, ettei ole asian kanssa yksin ja että apua on tarjolla muun muassa Rikosuhripäivystyksen puhelimesta numerosta 116 006 sekä verkon RIKUchat-palvelusta.

Mikäli henkilö on menettänyt rahaa, pankkitunnukset tai muita henkilökohtaisia tietoja, neuvoo Rikosuhripäivystys ilmoittamaan asiasta oman pankin asiakaspalveluun sekä poliisille ja tekemään tarvittaessa rikosilmoituksen.

Jos kyse on suuresta taloudellisesta vahingosta, saa tilanteeseen apua myös kuntien velkaneuvonnasta ja Takuusäätiöstä.

Lue myös: Tuula Visa, 80, alkoi käräyttää rakkaushuijareita, kun "amerikkalaiskenraali" lähestyi – yksi seikka yhdistää valtaosaa uhreista

Tuoreimmat aiheesta

Kaija Koo