Toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen on mies, jonka mielipiteitä maailman tilasta ja menosta arvostetaan. Näkemystä hänellä nimittäin on – onhan hän pitkän ja palkitun uransa aikana vieraillut esimerkiksi kaikissa maailman 194:ssä itsenäisessä valtiossa.
Virtanen on seurannut viime vuonna Suomeen yltänyttä pakolaiskriisiä tiiviisti ja läheltä. Hän iloitsee siitä, että turvapaikanhakijoihin ja pakolaiskriisiin liittyvä keskustelu on vuoden aikana "järkiintynyt".
– Minusta tuntuu, että äänekäs, maahanmuuttokriittinen vähemmistö on selvästi rauhoittunut.
Virtasen mielestä on kuitenkin valitettavaa, että tarvittiin tuhansien ihmisten kuolema Välimerellä, ennen kuin suomalaiset alkoivat kiinnostua pakolaisten asioista.
– Aluksi täällä oltiin ennakkoluuloisia, mutta sanoisin, että tieto vähentää tuskaa. Nyt ymmärretään paremmin, millaisista lähtökohdista nämä ihmiset tulevat.
Virtasen mukaan medialla on asiassa myös peiliinkatsomisen paikka.
– Emme ole riittävän hyvin kertoneet esimerkiksi Lähi-idän tai Afrikan tilanteesta, vaan uutisiin ovat nousseet vain väkivaltaan ja terrorismiin liittyvät asiat. Näin monille ihmisille on tullut se ajatus, että siellä on tapeltu iät ja ajat eivätkä he siellä osaa muuta kuin tappaa toisiaan ja nyt he tulevat vielä tänne.
Suomessa arvojohtajuus- ja empatiavaje
Pahimmaksi kriisipesäkkeeksi Virtanen nostaa Syyrian ja Irakin. Hän nostaa esille myös huolensa Turkin tilanteesta.
– Haasteellisimpana ilmiönä pidän kuitenkin pakolaiskriisiä. On huolestuttavaa, etteivät rikkaat maat täytä velvollisuuksiaan, jotta järjestöt voivat auttaa pakolaisia. Ratkaisuja pitäisi etsiä aina yhdessä, ja nyt EU:ssakin maat haluavat vetää omaa linjaansa.
Virtanen kaipaisi Suomeen selkeämpää arvojohtajuutta.
– On kysytty esimerkiksi, että minkä takia kansanedustajalta sallitaan sellainen kommentointityyli, joka on silkkaa rasismia tai kiihotusta kansanryhmää vastaan monen mittapuun mukaan.
Hän antaa suuren arvon vapaaehtoisille, jotka ovat tietyllä tavalla nimetön ja kasvoton joukko, mutta jotka mahdollistavat monenlaiset tapahtumat. He antavat esimerkkiä empatiasta, jota yhteiskunnassa tarvitaan.
MTV Uutiset haastatteli Rauli Virtasta viime viikolla Porin jalkapallostadionin katsomossa, jossa hän oli seuraamassa eduskunnan ja turvapaikanhakijoiden välistä ottelua.
– On hienoa, että maahanmuuttajat tulevat näin mukaan tällaiseen toimintaan. Varsinkin nyt, kun heidän määränsä on Suomessa kasvussa, se on tärkeää. Olen pitkään jo miettinyt, että sen sijaan, että he ovat vain vastaanottokeskuksissa, he voisivat pelata jonkinlaisessa liigassa, Virtanen sanoo.
Intohimoiseksi jalkapallomieheksi tunnustautuva Virtanen oli katsomassa pelejä myös Ranskassa, jossa erityisesti Islannin otteet sykähdyttivät häntä.