Vaikka nykyisessä tieliikennelaissa korostetaankin pyöräilijän roolia ajoneuvon kuljettajana, paljasti Liikenneturvan kysely, että pyöräilyn sääntöihin liittyy epäselvyyksiä, jotka voivat johtaa vaaratilanteisiin tien päällä.
Suurin osa Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneista suomalaisista tiesi, että pyöräilijöiden tule noudattaa ajoradalla ajessaan samoja liikennesääntöjä kuin autoilijoidenkin. Ajoradalla ajava pyöräilijä on velvollinen muun muassa antamaan tietä suojatiellä olevalle jalankulkijalle, pysähtymään punaisiin valoihin, näyttämään suuntamerkkiä kääntyessä ja väistämään muita tullessaan kärkikolmion tai stop-merkin takaa.
Kyselyn tulokset kuitenkin paljastivat myös aukkoja sääntöjen osaamisessa. Osa vastaajista nimittäin oli jopa sitä mieltä, ettei pyörällä saa ajaa lainkaan ajoradalla, vaikka ajorata on nimenomaan pyöräilijän paikka silloin, kun kadulla tai tiellä ei ole erikseen pyöräilyväylää.
– Vain alle 12-vuotiaat saavat pyöräillä jalkakäytävällä, ja silloinkaan se ei saa haitata jalankulkua. Kun pyöräilijä ajaa ajoradalla, häntä koskettavat samat säännöt kuin muidenkin ajoneuvojen kuljettajia, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa toteaa tiedotteessa.
Lue myös: Pyöräilykyselyyn läjäpäin "vääriä" vastauksia – tuloksia ei aiota huomioida
Huomioi ajosuunta
Pyöräkaista on eri asia kuin pyörätie. Pyöräkaista on ajoradasta pelkästään pyöräliikenteelle osoitettu osa, jolla saa kulkea myös sähköpotkulaudoilla ja muille pyöräilijän liikennesääntöjä noudattavilla kevyillä sähköajoneuvoilla.
Pyöräkaistalla ei kuitenkaan saa ajaa mopolla, minkä kolme neljästä kyselyyn vastaajasta tiesi. Yhtä hyvin oli tiedossa myös se, ettei pyöräkaistaa saa pyöräillä molempiin suuntiin.
– Pyöräkaista on yksisuuntainen pyöräliikenteen järjestely, joka voidaan merkitä joko pyöräilijän tiemerkinnällä tai pyöräkaistan liikennemerkillä. Pyöräkaistalla noudatetaan samoja sääntöjä kuin ajoradalla. Tämä koskee myös ajosuuntaa, Piippa summaa.
Kuka väistää?
Yksi neljästä vastaajasta ei tiennyt, että pyöräteiden tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta tulevaa. Osa oli virheellisesti sitä mieltä, että tilanteeseen ei ole olemassa sääntöä.
– Ajoneuvojen kuljettajia koskevat liikennesäännöt pätevät myös pyöräilyväylillä. Tämä tarkoittaa sitä, että pyöräilijän on lähestyttävä pyöräteidenkin risteyksiä sellaisella nopeudella, että hän ennättää havainnoida muun liikenteen ja väistää tarvittaessa, Piippa huomauttaa.
Lue myös: Video, joka jokaisen pitäisi nähdä – nämä liikennesäännöt saavat suomalaisten päät pyörälle
Lähde: Liikenneturva