Video, joka jokaisen pitäisi nähdä – nämä liikennesäännöt saavat suomalaisten päät pyörälle

1:31img
Olisitko osannut nämä kaikki? Havainnollistavalla videolla näytetään, kenen kuuluu väistää eri tilanteissa.
Julkaistu 25.04.2022 11:54

Ville Järveläinen

Liikenneturvan kyselyn mukaan suomalaisilla on petrattavaa joidenkin liikennesääntöjen osaamisessa.

Liikenneturvan tuore kysely paljastaa, että suomalaiset eivät tunne autoilijoiden ja pyöräilijöiden välisiä väistämissääntöjä kovinkaan hyvin. 

Aiemmin tänä keväänä tehtyyn kyselyyn vastanneista alle puolet, vain 44 prosenttia, kokee osaavansa ne hyvin tai edes melko hyvin. Millään muulla kyselyn osa-alueella ei ilmennyt yhtä suurta osaamisvajetta.

– Kävelijällä tai pyöräilijällä ei ole peltikuorta ympärillään. Risteyksissä tapahtuvat onnettomuudet, joissa toisena osapuolena on autoileva, ovat monesti seurauksiltaan vakavia, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti summaa tiedotteessa.

Lue myös: Pyöräilijät ovat pahasti pihalla liikennesäännöstä, jonka rikkomisesta autoilijoita juuri moitittiin – lähes 90 prosenttia ei noudata

Aukot väistämissääntöjen osaamisessa aiheuttavat Liikenneturvan kyselyn mukaan myös ärsytystä kulkutavasta riippumatta.

– Harva arvostaa yllätyksiä liikenteessä. Yllättyminen voi herättää kiukkua, mikä taas voi johtaa vaaralliseen kierteeseen: riskinottoon, sääntöjen rikkomiseen, toisen tienkäyttäjän ”kouluttamiseen” tai muuhun kiusantekoon, jolle ei ole liikenteessä sijaa, Ruutti painottaa.

Asennekysymys

Ruutti muistuttaa, että sääntöjen noudattamisessa ei ole kyse pelkästään siitä, kuinka hyvin säännöt osataan. Täytyy olla myös tahtoa noudattaa sääntöjä.

– Vaikka liikenteessä havaitsisi toisten tienkäyttäjien rikkovan sääntöjä, se ei oikeuta ketään tekemään samoin tai rikkomaan jotakin toista sääntöä. Kun pitää huolen, että itse noudattaa sääntöjä, voi pelastaa jopa sellaisen tilanteen, jossa virheen tekee joku muu, Ruutti muistuttaa.

Liikenteessä on syytä muistaa, että kaikki muutkin tienkäyttäjät ovat tavallisia ihmisiä, ja aivan jokainen tekee aina joskus virheitä.

– Toisten virheisiin voi suhtautua ärsyyntymisen sijaan myös empatialla, Ruutti toteaa.

Lue myös: Pyöräläheteiltä kiellettiin kypärän käyttäminen – lontoolaisfirmalla erikoiset perustelut: "Jos joudut onnettomuuteen..."

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne