Suomi voitti naisten jääkiekon olympiapronssia kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Mitalien eteen tehtiin töitä ennen kaikkea rakkaudesta jääkiekkoon. Kaikki pronssimitalistit, kun eivät saa edes Olympiakomitean veikkausvoittovaroista jakamaa 5000 euron apurahaa.
Toisen olympiamitalinsa voittanut hyökkääjä Venla Hovi toivoo, että apurahaa saisivat kaikki naisten maajoukkuekiekkoilijat.
- Kyllä se auttaisi vielä siihen mitalin kirkastamiseen. Pystyttäisiin voittamaan täällä oikeassa paikassa pohjoisamerikkalaisia, jotka ovat kaikki ammattilaisia. Ei annettaisi sitä etumatkaa. Todella toivon, että tää meidän iso työ luo jotain tulosta silläkin saralla, Hovi sanoi.
Samoilla linjoilla on hyökkääjä Susanna Tapani.
- Toivottavasti mennään taas askel eteenpäin. Kun tuli mitalikin, niin toivottavasti tää auttaa naisten kiekkoa eteenpäin. En tiedä rahoista tarkemmin, mutta toivottavasti saataisiin lisää. Jos on paremmat resurssit, niin on mahdollista voittaa Kanada ja USA, Tapani kommentoi.
Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen painotti olympiamitalin taustalla olevan paljon tuntemattomia taustavaikuttajia, jotka tekevät työtään vain rakkaudestaan jääkiekkoon.
- Tytöt teki hommat ja tietenkin he ovat pääosan esittäjiä. Siellä on paljon myös sellaisia taustatekijöitä, joista kukaan ei tiedä mitään. Kuten fysiikkavalmentajia.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Naisurheilu kärsii Suomessa rahapulasta. Varsinkin naisten joukkueurheilu.
- Mä uskon vilpittömästi, että Suomessa on tilaus naisurheilun sponsoroinnille. On varmaan yrityksiä, jotka haluavat investoida yhteiskunnassa nimenomaan naisiin. Nyt veikkaan, että se tilaus pystytään realisoimaan, Mustonen sanoi.
Ensi vuonna Suomessa pelataan naisten jääkiekon MM-turnaus. Naisten jääkiekko voi silloin saada paljon lisää positiivista julkisuutta.
- Me tarvittiin tää mitali. Meillä on myös kotikisat tulossa ensi vuonna, Mustonen sanoi viitaten sponsorointitoiveisiinsa.
Naisleijonat ovat tehneet selväksi, että rahaa tarvittaisiin lisää.
- Naiskiekko kehittyy vuosi vuodelta ja kilpailu kasvaa. Taso nousee jatkuvasti ja joka vuosi on vaikeampaa voittaa yhtään mitään, sanoi Hovi.
Venäjä, Japani ja Kiina panostavat naisten jääkiekkoon yhä enemmän, joten Naisleijonien mitali ei ole jatkossa todellakaan itsestäänselvyys. Naisleijonien viesti tuokin paineita tukirahojen jaosta vastuussa olevalle Mika Kojonkosken johtamalle huippu-urheiluyksikölle sekä valtiovallalle.