Osmo "Lusu" Ahlqvist on vielä kuolemansa jälkeenkin yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista. Hän teki runsaasti murtokeikkoja, myi miljoonien markkojen edestä varastettua tavaraa ja johti Kaakkois-Suomen huumebisnestä. Keväällä 1995 hänet murhattiin kotiovellaan Kotkassa.
Tänään julkaistavassa Satu Krautsukin, Jesse Mäntysalon ja Sini Ahlqvistin kirjassa Lusu – rikollispomon kaksoiselämä (Docendo, 2022) kerrotaan, kuinka hänen lapsilleen paljastui vasta isän kuoleman jälkeen, ettei tämä ollutkaan töissä lelutehtaalla.
Lusun tytär Sini Ahlqvist kertoo tämän illan Rikospaikassa, millaisena hän muistaa isänsä ja mitä hän ajatteli, kun isä paljastui rikolliseksi.
Murhattiin kotonaan
Lusu Ahlqvist murhattiin kotiinsa 7. huhtikuuta 1995. Murhaaja oli tullut Lusun kotiin ja ampunut hänet kahvittelun päätteeksi. Paikalla kotona olivat myös Lusun neljä lasta.
Ampuja saatiin kiinni, mutta poliisi epäili Lusun kuolemaa heti palkkamurhaksi. Kirjassa kerrotaan, että pelko on sulkenut taustoista tietävien suut jo lähes 30 vuoden ajan.
Lue myös: 28 elinkautista - näin pitkään vangit istuivat
Isän kuolemasta ei puhuttu
Lusun tytär Sini Ahlqvist on yksi uutuuskirjan kirjoittajista. Hän oli vasta seitsemänvuotias isän kuollessa.
– Perheessäni ei vuosiin puhuttu isästä. Ei varsinkaan hänen kuolemastaan. Tapahtumat, jotka johtivat isän kuolemaan, olivat liian kova paikka meille kaikille. Isä oli koko perheen tukijalka. Kaikki romahti, kun isä meni, Sini kertoo kirjassa.
Isän rikollisuus on ollut perheessä tabu. Lapset eivät edes tienneet siitä pienenä Lusun omasta toiveesta.
– Vasta koulussa kuulimme kavereilta, mitä isämme oikeasti teki työkseen. Meille lapsille isä oli turvallinen ja lämmin aikuinen. Hän oli luonteeltaan äkkipikainen, mutta meille hän ei hermostunut koskaan, Sini avaa kirjassa.
Rikollisena kova, isänä empaattinen
Lusun rikollinen ura alkoi jo nuorena. Hän joutui pikkurikosten takia 15-vuotiaana pahamaineiseen Pohjolan poikakotiin Muhokselle, jossa lapsia piestiin kuriin.
Koulukoti tunnettiin tiukasta kuristaan, johon kuuluivat raippa- ja putkarangaistukset. Lusukin ajatteli, että jopa vankila olisi poikakotia parempi paikka.
Lusu joutui vankilaan ensimmäisen kerran 16-vuotiaana. Vankilaan hän päätyi yhä uudelleen ja uudelleen. 1980-luvulla hän sai useamman tuomion ja kiersi eri vankiloita.
– Lusu oli rikollisena kova ja kylmä tyyppi, isänä hän oli hyvin empaattinen. Olen itse nähnyt lapsena, kuinka isäni koki aivan tavallisia tunteita: surua, vihaa ja ilo, Sini kuvailee.
Lue myös: Poliisi napannut tunnetun ammattirikollisen taposta epäillyn miehen – pysyi karkuteillä lähes kolme kuukautta
Perhe epäilee palkkamurhaa
Jari Kolivaara tunnusti Lusun surman, mutta poliisit yrittivät silti saada selkoa tapahtumista Ahlqvistien keittiössä.
Tilanteesta tehtiin rekonstruktio, joka käytiin kirjan mukaan läpi myös oikeudessa.
Kaikki laukaukset olivat osuneet Lusuun, ja suurin osa niistä tuli takaviistosta tai suoraan takaapäin. Luodeista neljä löytyi Lusun vaatteista tai vartalosta.
Murhaan liittyvät taustat eivät ole kirjan mukaan vieläkään selvillä.
– Me kaikki olemme siitä samaa mieltä, että Kolivaara oli palkattu tappamaan isämme. Ketkä ovat olleet maksamassa murhasta, sitä voimme vain arvailla. Isän kuolema olisi paljon helpompi hyväksyä, jos hänet olisi tapettu jossain muualla kuin kotona, Sini sanoo kirjassa.
Kolivaara tuomittiin elinkautiseen Ahlqvistin murhasta vuonna 1995.
2:09
Liiga toi isoja määriä huumeita Suomeen
Vielä Lusun kuoleman jälkeen hän päätyi isosti otsikoihin, kun Jari Aarnio paljasti hänen mittavat huumebisnekset. Lokakuun alussa 1995 Helsingin huumepoliisi kertoi lehdistölle paljastaneensa yhden Suomen suurimmista huumeorganisaatioista. Sen huipulla oli ollut Lusu Ahlqvist.
Liiga oli tuonut kolmen vuoden aikana maahan satoja kiloja hasista, noin kymmenen kiloa amfetamiinia ja myös jonkin verran heroiinia. Huumeiden katukauppa-arvoksi arvioitiin noin 15 miljoonaa markkaa.
Lusu syyllistyi kirjan mukaan rikollisen uransa aikana vain aniharvoin minkäänlaiseen väkivaltaan eikä hän tehnyt henkirikoksia. Silti hän aiheutti huumebisneksillään suurta inhimillistä kärsimystä suurelle joukolle ihmisiä.
– Lususta on jäänyt päällimmäisenä mieleen hänen loppunsa. Hän lusi elämästään yli 20 vuotta ja tuli 49-vuotiaana ammutuksi kotiinsa. Vaikka oli punttisalit sun muut, ei hän koskaan ehtinyt mistään menestyksestä oikeasti nauttia. Surkea kohtalo, ex-elinkautisvanki Late Johansson sanoo kirjassa.
Lusun tytär Sini Ahlqvistin haastattelu tänään Rikospaikassa klo 22.35 MTV3-kanavalla.