"Kaikkien pitäisi päästä ilman jonoja lääkäriin ilmaiseksi" – professorit puolustavat Salmisen parjaamaa työterveyshuoltoa

2:18img
Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoa ei pelasteta kajoamalla työterveyshuoltoon, sanovat MTV Uutisten haastattelemat professorit.
Julkaistu 28.04.2022 18:40
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoa ei pelasteta kajoamalla työterveyshuoltoon, sanovat MTV Uutisten haastattelemat professorit. Asiantuntijan mukaan käytännössä kaikissa Länsi-Euroopan maissa pääsee paremmin perustason lääkärille kuin Suomessa, mutta se ole työterveyshuollon vika.

Työterveyshuollon tehtävä on huolehtia noin kahden miljoonan suomalaisen terveydestä. Hintalappu on vajaat 900 miljoonaa euroa vuodessa. 

Työterveyshuolto heräsi jälleen keskusteluun, kun THL:n johtaja Mika Salminen kritisoi kovin sanoin nykyistä järjestelmää. Salminen totesi Ylellä, että työterveys on tehoton ja typerä järjestelmä. Salmista sekä ymmärretään että ei ymmärretä.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoo olevansa Salmisen kanssa osittain samaa mieltä. 

– Kaikkien pitäisi päästä ilman jonoja lääkäriin ilmaiseksi. Ongelma syntyy, kun tämä toteutuu työterveyshuollossa, mutta ei perusterveydenhuollossa.

– Jos kaikki pääsisivät lääkäriin yhtä hyvin ja yhtä helposti kuin nyt työterveyshuollon kautta, silloin tästä asiasta ei keskusteltaisi lainkaan. Ja näin on muissa Pohjoismaissa, Hiilamo toteaa.  

Ei pidä korjata sellaista, mikä ei ole rikki

Työterveyden professori Kari Reijula puolestaan muistuttaa, että työterveyshuollon kustannukset katetaan täysimääräisesti työnantajien ja työntekijöiden maksuilla.

– Tämä tahtoo unohtua joskus niin THL:nkin asiantuntijoilta kuin monilta muiltakin. 

Reijula ei lähtisi korjaamaan sellaista, mikä ei ole rikki.

– Suomessa vuosikymmeniä toteutettu korkealaatuinen työterveyshuolto on mielestäni kansainvälisessäkin vertailussa pitkällä edellä monesta muusta.  

Suomessa on säästetty sosiaali- ja terveyspalveluista

Myös terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen puolustaa työterveydenhuollon roolia.

– Jos julkinen palvelujärjestelmä olisi meillä resurssoitu edes lähelle sitä samaa tasoa, mitä muissa Pohjoismaissa on, emme tarvitsisi näin laajaa työterveyshuollon systeemiä. 

– Mutta on tietysti ihan hölmö ajatus, että lopettaisimme toimivat osat ilman, että meillä olisi antaa mitään kunnollista tilalle.

Lehtosen mukaan käytännössä kaikissa Länsi-Euroopan maissa pääsee paremmin perustason lääkärille kuin Suomessa. Professorin mukaan sote-uudistus ei Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoa pelasta, sillä rahaa siihen on varattu aivan liian vähän.

– Suomen julkista taloutta on laitettu kuntoon säästämällä sosiaali- ja terveyspalveluista ja se alkaa näkyä palvelutasossa. 

Lehtosen mukaan Suomen tehokas terveydenhuolto on johtunut pitkälti alhaisesta palkkatasosta, mutta tilanne on muuttunut.

– Työvoiman vähentyessä palkat alkavat nousta. 2020-luvulla ei löydy enää työntekijöitä, jotka haluaisivat tehdä raskasta ja vaativaa työtä sillä palkkatasolla, mitä Suomessa julkisella puolella tarjotaan.

Potilaiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta nykytilanne on räikeä. Professori Hiilamon mukaan hoitoonpääsyä kirittäisi se, että Sipilän hallituksen ajama valinnanvapaus kaivettaisiin naftaliinista.  

Katso myös MTV:n Uutisaamussa käyty keskustelu aiheesta:

10:37img

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto