Entisaikaan self help -oppaista ei löytynyt vinkkejä stressin vähentämiseen. Miehelle sen sijaan saatettiin kertoa, kuinka vaimon voi "kesyttää".
Self help -kirjat kuulostavat nykyajan ilmiöltä. Neuvontaoppaita on kuitenkin ollut olemassa jo sadan vuoden ajan.
Entisaikaan esimerkiksi lääkärit ja tutkijat antoivat neuvoja hyvään elämään, kuvailee kirjailja-toimittaja Jukka-Pekka Heiskanen Huomenta Suomessa. Lääkäri saattoi antaa esimerkiksi seksuaalisuusohjeita, kirjailija Seija Aunila lisää.
Lue myös: Repeääkö riita kotona tänäkin iltana? Sami paljastaa kommunikoinnin yleiset ongelmat: "Tulkitsemme toisia huomattavasti herkemmin kuin itseämme"
Opas neuvoi, miten savustat äänekkään rouvasseurueen ulos kodistasi
Tarjolla oli myös kevyempiä teoksia, joissa tarjoiltiin ohjeita niin avioliittoon kuin "sopivaan käyttäytymiseenkin".
– Ihmisille oli silloin todella tärkeää puolison löytäminen. Yhteiskunta oli sellainen. Valtaosa [oppaista] oli nuoremmille, miehille enemmän, sellaista, että mistä löydät puolison, Heiskanen kuvaa.
Toisaalta naistenkin oletettiin olevan aktiivisia: heille opas saattoi kertoa, miten mies hurmataan sanattomalla viestinnällä.
– Sen jälkeen oli oppaita siitä, miten avioliitossa eletään. Siellä tulee aika groteskia viihdettä siitä, kuinka naisen tulee käyttäytyä. Ja miehille oli oppaita, kuinka kesytät pahan vaimon, ja kuinka savustat ulos äänekkään rouvasseurueen kodista, jos he äänekkäästi meluavat siellä ja juovat liikaa kahvia, Aunila kuvailee.
Lue myös: Isä puhuu sittenkin! Nuoret ovat kyllästyneet stereotyyppiseen jurottajamiehen malliin: "Moni kaipaa myös hellyyden näyttämistä"
Ajan roolit näkyivät: "Naisten tulee ymmärtää, että mies on milloin missäkin"
Heiskasen mukaan kirjoissa on huumoriakin, mutta mukana on aina myös aitoa aikansa ajattelua. Aunilan mukaan yksi esimerkki on suhtautuminen mustasukkaisuuteen.
– Sitä pidettiin aika myönteisenä asiana: jos mies on mustasukkainen, hän osoittaa, että pitää vaimostaan, Aunila kuvaa.
Miehellä oli teoksissa oma, yleensä menevämpi roolinsa; naisen rooli oli pysytellä kotona, keittiössä ja lapsia hoitamassa.
– Ja naisten tulee ymmärtää sitä, että mies on milloin missäkin, Aunila kuvailee.
Lue myös: Matkustusohjeita vuodelta 1939: Nainen, älä unohda "esiliinaa"
Stressi oli tuntematon ilmiö – "kaikkiin ongelmiin ratkaisu oli kylpeminen"
Nykyoppaat opettavat esimerkiksi rentoutumaan ja pääsemään eroon työstressistä. Mielen hyvinvointia vanhan ajan oppaista ei kuitenkaan löytynyt.
– Ei siihen kyllä pahemmin pureuduttu. Stressi oli tuntematon asia, Heiskanen sanoo.
– Ei ajateltu, että ihmisellä pitäisi olla "hyvinvointi". Ei sellaista käsitettä ollut, Aunila kuvaa.
Esimerkiksi lomia ei valtaosalla ihmisistä sata vuotta sitten ollut. Jos vaikkapa opettajalla kesällä olikin vapaata, hänelle saatettiin suosittaa halonhakkuuta. Mikäli joku pääsi niin sanotulle oikealle lomalle, tarjolla oli lääkäreiden neuvoja "lomalle asettumiseen".
– Meren rannalle ei kannata suoraan mennä, vaan ensin harjoitella järven rannalla, Heiskanen kuvaa ja jatkaa.
– "Henkistä hyvinvointia" ei tavallaan ollut. Asiat olivat käytännöllisiä. Oikeastaan kaikkiin ongelmiin ratkaisu oli kylpeminen: jos halusit hyvän työpaikan, ei mietitty, miten teet CV:n, vaan annettiin neuvo, miten kylvetään. Onhan se hyvä neuvo nykyäänkin, muttei ehkä se keskeisin.
Miten sitten "kylvetään hyvin"? Millaista oli "some" sata vuotta sitten? Katso koko keskustelu videolta jutun alusta!
Lue myös: Parisuhdeopas vuodelta 1929 neuvoo, miten pääsee morsiameksi 14 päivässä: "Otaksumme, että jokainen nainen haluaa itselleen miestä..."
Lue myös: Miten löytää Se Oikea? Deittiasiantuntija Tiina antaa oleellisen vinkin: "Sillä pääsee jo aika pitkälle"
Katso myös: Muistatko Onnin ja Ennin? Tämä teos herättää ysärilasten koulumuistot
1:00