Avioliitto oli ennemminkin työpaikka, treffeillä oli mukana kolmas pyörä – näin deittailu on muuttunut Suomessa sadassa vuodessa

Huomenta Suomessa keskusteltiin torstaiaamuna siitä, millainen deittailukulttuuri oli Suomessa reilut sata vuotta sitten ja millaisia asioita aviopuolison valinnassa on arvostettu.

Deittailumaailma on muuttunut rajusti viime vuosien ja vuosikymmenten saatossa. Viimeistään Tinder mullisti parinetsinnän lopullisesti, mutta teki osaltaan deittailusta myös uuvuttavaa.

Jos verrataan sadan vuoden takaiseen, tilanne deittailussa on nykyisin täysin erilainen. Huomenta Suomessa vieraillut toimittaja, kirjailija Tiina-Emilia Kaunisto kertoo, että suurimmat muutokset liittyvät tunteisiin ja valinnanvaraan.

– Ennenhän järjestetyt avioliitot ovat olleet aivan tavallinen asia, ja sitä tuki myös ajan lainsäädäntö. Naiselta vaadittiin naittajan eli miessukulaisen lupa avioliitolle. Tämä on purettu laista vasta osittain vuonna 1864, lopullisesti 1930. Eli vasta viime vuosisadan alkupuolelta lähtien valtaosin avioliitot on solmittu tunteiden pohjalta, Kaunisto kertoo.

Näihin aikoihin myös esiaviollinen seksi ja aviorikokset olivat laissa kiellettyjä, jälkimmäisestä saattoi saada jopa kuolemantuomion. Silti näitäkin rikoksia tapahtui.

"On etsitty ennemminkin riuskaa emäntää ja elättäjää"

Puolison valinnassa rakkaus ei ollut pääosassa, vaan naimisiin mentiin järkisyistä.

– Jos mietitään jotakin maaseutua, niin elämä on ollut aika kovaa. Avioliitto on ollut enemmän sellainen työpaikka. Siinä on etsitty ennemminkin riuskaa emäntää ja elättäjää itselle. Säätylaisille on ollut todella tärkeää, että puoliso löytyy omasta säädystä, mutta naisille nimenomaan se, että mies pystyy elättämään hänet, Kaunisto kertoo.

Nykyisin deittisovellusten ja -sivujen kautta voi nähdä satoja, ellei tuhansia eri potentiaalisia kumppaniehdokkaita. Aikaisemmin kumppani otettiin kuitenkin pääasiassa omasta kylästä tai pitäjästä – rikkaammilla saattoi olla mahdollisuus etsiä puolisoa kauempaa.

"Vaatteet pysyvät päällä, ja on saattanut olla vielä kolmaskin pyörä mukana"

Tapailu- tai deittailukulttuuri oli myös hyvin erilaista. Yhdeksi esimerkiksi Kaunisto nostaa Pohjanmaalla maalaiselämään kuuluneen "yöjalkailuperinteen".

– Siinä on saanut aitassa nukkua vieretysten. Siinä oli tarkat säännöt, että vaatteet pysyvät päällä, ja on saattanut olla vielä kolmaskin pyörä mukana kuuntelemassa ja oppimassa, joku nuorempi nuorukainen tai tyttö. Sitten kun hän on varttunut, hän on saanut tämän yöstelyseuralaisen, Kaunisto selittää.

– Se on ollut vähän viattomampaa kuin mitä se nykyisin ehkä on. 

Miten miesten ja naisten kauneusihanteet ovat muuttuneet sadassa vuodessa? Miksi Kauniston mielestä nykypäivänä ei olla menty paljoa eteenpäin jopa terveysvaaroja aiheuttavista korseteista? Mitä yhtäläisyyksiä nykypäivässä ja entisaikojen loihtimisessa on? Katso koko keskustelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat