Naton eilen alkaneen puolustusministerikokouksen pääaihe oli Ukrainan tilanne, mutta myös Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyshakemukset nousivat vahvasti esille. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan tuki oli vahvaa.
– Hyvin moni Naton jäsenmaa – melkein kaikki – halusivat omassa puheenvuorossaan tuoda esille vahvan tuen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille. Ja vielä sillä tavalla, että toivottiin, että tässä asiassa voitaisiin edetä ripeästi, mahdollisesti jo Madridin kesäkuun lopun kokoukseen mennessä, kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen kokouksen tunnelmista.
Eilinen tuki sai tänään jatkoa, kun Nato-maiden puolustusministerit jatkoivat kokoustaan ilman kumppanimaita. Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin toivoi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden toteutuvan nopeasti.
Vastaan hangoitteleva Turkki voi Naton sääntöjen mukaan kuitenkin yksin estää tai viivyttää uusien jäsenten hyväksymistä.
– Uskon, että saamme tukea muualta ja Nato on ottamassa yhä vahvempaa roolia. Pääsihteeri Jens Stoltenberg on tässä asiassa aktiivinen ja luulen ja uskon, että eri jäsenmaat ottavat tämän asian esille myös Turkin kanssa omissa keskusteluissaan. Toisaalta eilisestä kokouksesta lähti varmasti selvä viesti siitä, että tuki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle on vahvaa, arvioi Kaikkonen.
Tilanne alkaa olla kiusallinen jo myös Natolle, joka on kaiken aikaa viestittänyt avointen ovien politiikkaa erityisesti Suomen ja Ruotsin kohdalla.
Lue myös: Aseapu Ukrainaan jatkuu, sanoo ministeri Kaikkonen MTV:lle – kiistää Suomen avustavan vain kevyillä varusteilla: "Järeää tavaraa toimitettu"
Suomi valmis neuvotteluihin milloin vain
Kaikkonen korostaa aktiivisen diplomatian merkitystä ja sanoo Suomen olevan osaltaan valmis neuvotteluihin milloin tahansa ja millä tahansa tarvittavalla kokoonpanolla.
– Parasta ilman muuta olisi se, jos siinä päästäisiin jo kesäkuun aikana ratkaisuun, mutta varmaan henkisesti on hyvä varautua siihenkin vaihtoehtoon, että saatamme tarvita enemmän aikaa, arvioi Kaikkonen.
Kaikkonen halusi kuitenkin olla optimistinen. Hän ei halua uskoa, että Turkki haluaisi viivyttää Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä jopa vuodella, kuten pahimmissa arvioissa on esitetty.