Puolustusministeri Kaikkosen mukaan Turkki-jumin aukaisu ei jää kiinni Suomen neuvotteluhaluista.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomen puolelta ei ole esteitä aloittaa keskusteluja Turkin, Ruotsin ja Naton kesken Suomen ja Ruotsin jäsenyyskysymyksen ratkaisusta.
– Suomi on valmis käymään neuvottelupöytään koska vain ja millä kokoonpanolla vain tarvitaankin. Meistä se ei ainakaan ole kiinni ja toivon, että tässä päästään pian eteenpäin, Kaikkonen kertoi suomalaismedialle etäyhteyksin Brysselistä.
Kaikkonen kommentoi vastauksessaan Financial Timesin uutista, jonka mukaan Turkki olisi torjunut Naton aloitteen Suomen ja Ruotsin kanssa käytävistä neuvotteluista. Lehden mukaan ne piti pitää tänään.
Kaikkosen mukaan kannattaa tavoitella sitä, että tuloksia voitaisiin saada jo loppukuun Madridin Nato-huippukokoukseen mennessä. Toisaalta hänen mukaansa on henkisesti hyvä varautua myös siihen, että aikaa saatetaan tarvita enemmän.
– Ei surkutella nyt sitä, että kauanko tässä mahdollisesti menee, vaan tehdään nyt vaan töitä määrätietoisesti sen eteen, että ratkaisu löytyy, Kaikkonen viestitti.
Lue myös: Turkki: Haluamme Suomelta ja Ruotsilta kirjalliset vastaukset terrorismihuoliimme
Suomella valmius jatkaa aseapua Ukrainalle
Suomen osallistujista Madridin huippukokoukseen ei ole vielä päätetty, koska vielä ei tiedetä, missä tilanteessa ja asemassa silloin ollaan, Kaikkonen kertoi.
Naton puolustusministerien työillalliselle osallistuva Kaikkonen oli iltapäivällä myös mukana Ukrainan aseellista avustamista pohtivan, Yhdysvaltojen vetämän kontaktiryhmän kokouksessa. Lisäksi hän oli keskustellut Ukrainan asetarpeista "puolisen tuntia" kahden kesken Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin kanssa.
– Kerroin, että Suomella on valmius tukea Ukrainaa jatkossa myös puolustusmateriaalin osalta, Kaikkonen sanoi.
Edellisestä järjestyksessä kuudennesta apupaketista tosin päätettiin vasta viime viikolla, joten aivan pian uutta päätöstä ei ole luvassa, Kaikkonen lisäsi.
Puolustusministerin oman arvion mukaan sota Ukrainassa jatkuu kuukausia, ainakin syksyyn, mutta mahdollisesti paljon kauemminkin.
8:52