Ely-keskus: Stora Enson raakkukohteessa rikottu taas lakia – Puolangan aliurakoitsija sama kuin Hukkajoella

Myös toisessa metsäyhtiö Stora Enson raakkukohteessa on toimittu luonnonsuojelulain vastaisesti, kertoo Kainuun ely-keskus.

Lainvastaisessa toiminnassa on kyse puron ylittämisestä, kertoo Kainuun ely-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen johtajan Sari Myllyoja.

Stora Enso ilmoitti epäillystä rikkomuksesta kyseisessä Puolangalla sijaitsevassa kohteessa keskukselle viime viikolla, kun se katsoi aiheelliseksi epäillä, ettei puron ylityksessä ole noudatettu ely-keskuksen eikä Stora Enson omia ohjeita.

Puolangan kohteessa on toiminut sama aliurakoitsija kuin aiemmin uutisiin nousseessa Hukkajoen kohteessa, vahvistaa Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peura STT:lle. Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Peura tarkentaa, että kyse ei ole Stora Enson sopimuskumppanista, vaan tämän aliurakoitsijasta. Peuran mukaan Stora Enson korjuukohteilla ei tehdä enää yhteistyötä kyseisen yrityksen kanssa.

Hukkajoella kuoli ainakin tuhansia raakkuja

Stora Enson korjuutyömaalla sijaitsevassa Hukkajoessa kuoli arviolta jopa tuhansia raakkuja Suomussalmella Kainuussa elokuun puolivälissä. Raakut kuolivat, koska joen yli ajettiin metsätyökoneilla.

Peuran tiedossa ei ole, onko Puolangalla ja Hukkajoella toimineen aliurakoitsijan kanssa tehty yhteistyötä muissa Stora Enson kohteissa.

– En osaa sanoa, koska sopimus on meillä korjuukumppanimme kanssa. Heidän alihankkijoitaan ei ole suoraan tiedossa.

Merkkejä aiemmista ylityksistä

Puolangan tapaus eroaa ely-keskuksen mukaan Stora Enson aiemmasta Hukkajoen tapauksesta eikä kohde edellytä vastaavia akuutteja kunnostustoimia.

– Tässä on kyseessä huomattavasti pienempi kohde, Myllyoja sanoo STT:lle.

– Mittakaavaltaan vahinko, mitä siellä on aiheutunut, on vähäisempää.

Ely tarkasti Puolangan kohteen metsänkäyttöön liittyneiden epäiltyjen rikkomusten vuoksi eilen. Myllyojan mukaan ely tekee asiasta rikosilmoituksen lähiaikoina.

Hukkajoen tapausta poliisi tutkii törkeänä luonnonsuojelurikoksena.

Ely-keskus kertoo saaneensa Puolangan kohteesta metsänkäyttöilmoituksen viime joulukuussa ja antaneensa kirjallisen ohjeistuksen raakkujen huomioimiseksi. Raakku eli jokihelmisimpukka on erittäin uhanalainen laji.

Myllyojan mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että puroa ovat aiemmin käyttäneet ylityspaikkana muutkin tahot.

– Kohteessa on merkkejä siitä, että sitä on käytetty ylityspaikkana aiemminkin.

Stora Enso jatkaa hakkuita

Viestintäjohtaja Peuran mukaan Stora Enson epäily sääntörikkomuksista Puolangalla tuli ilmi hakkuutöiden yhteydessä tehtävän "normaalien prosessien mukaisen" seurannan ja valvonnan yhteydessä.

– Kuten kerroimme viime viikolla, puron ylitys oli sääntöjenvastaisesti tehty. Muuten yksityiskohtiin ei voi mennä tässä vaiheessa, kun tämä on viranomaisilla selvitettävänä, Peura sanoo.

Muita Puolangan ja Hukkajoen tapausten kaltaisia epäilyjä ei Peuran mukaan ole toistaiseksi tiedossa.

– Mikäli tulee mitään epäselvyyksiä, niistä hyvin matalalla kynnyksellä ilmoitetaan ely-keskukselle.

Stora Enso kertoi tänään jatkavansa hakkuita luontoarvoiltaan arvokkaissa hakkuukohteissaan. Yhtiö keskeytti hakkuut ja käynnisti kohteissa tarkastukset Hukkajoen tapauksen jälkeen.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että tarkastetuissa kohteissa ei löydetty sääntöjenvastaisuuksia. Yhtiön mukaan tarkastuksissa arvioitiin uudelleen kohteisiin liittyvät toimintaohjeet, hakkuusuunnitelmat ja riskit.

Toiselle kohteelle Puolangalla puhtaat paperit

Kainuun ely-keskus tarkasti eilen Puolangalla myös toisen raakkukohteen epäiltyjen rikkomusten vuoksi, mutta siellä ei havaittu merkkejä lainvastaisesta toiminnasta. Kohteesta oli tehty elylle yleisöilmoitus.

Tiedotteen mukaan kyseisen puron läheisyyteen on kohdistunut useita metsänkäyttöilmoituksia. Ilmoitukset eivät ole tulleet käsittelyyn Kainuun ely-keskukseen. Kohteessa on useita hakkuuoikeuden haltijoita.

Ely-keskuksen mukaan kohteen hakkuut on eilisen tarkastuksen perusteella tehty ely-keskuksen ohjeistusten mukaisesti ja kohteessa on käytetty väliaikaista siltaa. Ely-keskus ei siten havainnut kohteessa tarvetta jatkotoimenpiteille.

Muita vastaavia yleisöilmoituksia ei Myllyojan mukaan ole tällä hetkellä tiedossa.

Raakkuesiintymien suojelemiseksi ely-keskus ei kerro kummankaan Puolangan kohteen tarkempaa sijaintia julkisuuteen.

Juttua päivitetty 6.9.2024 kello 14.50.

Lue myös:

    Uusimmat