Stora Enso kertoo toisestakin vahingoittuneesta raakkukohteesta – kieltäytyy paljastamasta missä

Myös toisella Stora Enson työmaalla on tapahtunut raakkuihin liittyvä epäilty sääntörikkomus, tiedottaa Stora Enso.

Tähän mennessä yhdessä purokohteessa on havaittu epäilty sääntörikkomus. Tapauksessa on syytä epäillä, että puron ylityksessä ei ole noudatettu ELY-keskuksen eikä Stora Enson omia ohjeita.

Kyseessä on Stora Enson mukaan kohde, jossa hakkuutyöt ovat jo päättyneet. 

Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peura kertoo MTV Uutisille, että tutkittavan rikkomuksen sijainnista ei voida kertoa tarkemmin. Ilmoitus on tehty Kainuun ELY-keskukselle.

– Kyse on siitä, että on syytä epäillä, ettei ELY-keskuksen tai Stora Enson omia ohjeita ole noudatettu, Peura kertoo. 

Sitä, onko kyseessä sama urakoitsijataho kuin Suomussalmella, ei kerrota. 

ELY-keskus: Kohde kerrotaan ensi viikolla

Kainuun ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarojen vastuualueen johtaja Sari Myllyoja puolestaan kertoo MTV Uutisille, että tarkempi kohde kerrotaan julkisuuteen ensi viikolla sen jälkeen, kun ELY-keskuksen henkilökunta on käynyt tuhopaikalla.

– Mikä tahansa ilmoitus meille tulee, meillä on aina sama polku, että tehdään maastokäynti ja sitten tarvittavat toimenpiteet sen jälkeen, kun on nähty, mitä siellä paikan päällä on tapahtunut. 

ELY-keskuksen mukaan mahdollisista raakkujen kuolemista kohteessa ei ole vielä tietoa. Kohde sijaitsee Kainuussa.

Hakkuut keskeytetty

Stora Ensi ei tiedota tapahtumien kulusta, epäillyn rikkomuksen tavasta tai purossa olevien raakkujen määrästä vielä enempää.

– Nyt oli tärkeintä, että saimme tehtyä viranomaiselle välittömästi ilmoituksen, kun meidän omassa tutkinnassamme asia selvisi, tai kun tuli tietoon tämä mahdollinen epäily. Me viemme näitä matalalla kynnyksellä eteenpäin, Stora Ensosta kerrotaan.

Stora Enso on pysäyttänyt hakkuut koko Suomessa kaikissa sellaisissa kohteissa, joissa on vesi-, metsä- tai luonnonsuojelulakiliitännäisiä rajoituksia, Stora Enso kertoo tiedotteessaan

Hakkuut on keskeytetty, kunnes näihin kohteisiin liittyvät toimintaohjeet, hakkuusuunnitelmat ja riskit on saatu uudelleenarvoiduksi. 

Kaikki mahdollisesti paljastuvat sääntöjenvastaisuudet arvioidaan yhteistyössä viranomaisten kanssa. Käynnissä olevien hakkuiden lisäksi Stora Enso tarkastaa myös jo päättyneitä hakkuita herkissä luontokohteissa.

– Selvitämme tarkkaan, onko mahdollisia epäkohtia tapahtunut, se on ainoa tapa parantaa toimintaamme, Peura lisää. 

Stora Enso aikoo kertoa julkisuuteen kaikista ELY-keskukselle mahdollisesti tekemistään ilmoituksista, jotka liittyvät käynnissä oleviin tarkastuksiin, tapauksen yhteiskunnallisen merkittävyyden takia..

Metsähallitusta ei yllätä

Metsähallituksen luontopalveluiden projektipäällikkö Pirkko-Liisa Luhta kertoo MTV Uutisille, että ei tiedä sitä, missä Stora Enson tiedottama uusi mahdollinen raakkutuhoalue sijaitsee tai onko kyse tuoreesta tapauksesta.

Sen enempää Stora Enso kuin Kainuun ELY-keskuskaan eivät ole ilmoittaneet asiasta Metsähallitukselle.

– Toivon vain, että se ei ole yksikään näistä meidän Life-hankkeemme kohteista, Luhta toteaa.

LIFE Revives - jokihelmisimpukan suojeluhankkeella on Luhdan mukaan useita suojelukohteita myös Kainuussa.

Luhta sanoo, että ei ole yllättynyt itse uutisesta.

– Enkä tarkoita, että se ei yllättäisi Stora Enson kohdalla, vaan onhan näitä tapauksia 10–15 vuoden aikana ollut aika paljon, että on raakkupurojen yli ajettu. Ei puhuta muutamasta, vaan puhutaan kaksinumeroisesta luvusta. Kaikkihan eivät tietenkään satu meidän kohdallemme.

Kohde Etelä-Kainuussa?

Suomeen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin puheenjohtaja Vesa Hyyryläinen kertoo MTV Uutisille, että hänellä on arvaus siitä, missä Stora Enson uusi raakkukohde on.

– Raakkujen paikkatieto on salattu muilta kuin viranomaisilta. Olen keskustellut tänään ELY-keskuksen virkailijoitten kanssa ja minulla on olettamus, että kohde olisi etelämpänä Kainuuta, mutta en uskalla sanoa sen tarkempaa, Hyyryläinen kertoo.

Vuosikymmeniä luonnonsuojelutyötä Kainuussa tehnyt Hyyryläinen toteaa Metsähallituksen Luhdan tavoin, että tämänpäiväinen paljastus ei ollut ainutkertainen.

– Meitä suojelijoita ei yllätä tämä. Hukkajoen tapauksessa järkytti ja yllättikin jossain mielessä sen massiivisuus.

Hyyryläinen ymmärtää, että raakkujokien sijaintia ei kerrota julkisuuteen. Hänen mukaansa se voi auttaa ehkäisemään ilkivaltaa ja edistää luonnonsuojelua.

Muutoin Hyyryläinen kaipasi selvää linjanvetoa myös päättäjiltä.

– Lainsäädäntö laahaa jäljessä. Minusta on aika sivistymätöntä, että tämäisessä maailmassa täytyy vielä vääntää tällaisesta. Metsä- ja vesilakeja pitäisi tiukentaa selkeästi. Ehkä tällaiset asiat herättelevät vähän.

Lue myös:

    Uusimmat