Kaisa harmistui opiskelijailtamien ohjelmasta – sitseillä laulettiin homofobisia ja vähemmistöjä syrjiviä lauluja: "On yleistä, että lauletaan ongelmallisia lauluja"

opiskelija loikoilee auringossa vappuna 2017
Lehtikuva
Julkaistu 08.10.2019 06:47

Matias Haikonen

matias.haikonen@mtv.fi

Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa politiikan tutkimusta opiskeleva Kaisa Matikainen harmistui Suomen politiikan ainejärjestöjen yhteissitsien ohjelmasta. Sitseillä lauletuissa lauluissa irvailtiin seksuaalivähemmistöille ja holokaustin uhreille. Matikainen on puhunut asiasta Twitterissä.

Matikainen kertoo käyneensä opiskelijasitseillä paljon, joten asia ei tullut hänelle suurena yllätyksenä. Nyt hän kuitenkin päätti nostaa asian esille.

– On yleistä, että ainejärjestöjen piirissä lauletaan ongelmallisia lauluja. Halusin nostaa asian esille, koska mielestäni siihen ei puututa tarpeeksi.

Sitseillä käytetyissä laulukirjoissa ei kuitenkaan ollut esimerkiksi homofobisia lauluja, vaan kyse on tapahtumiin juurtuneesta epävirallisesta perinteestä.

– Homofobiset laulut olivat lisäsäkeistöjä, joita laulettiin laulukirjojen ulkopuolelta.

Tapahtumassa oli laulettu myös Kansanmurhalaulua, jossa lauletaan muun muassa holokaustista.

Matikainen haluaa tarkentaa, että sitseillä kaikki eivät osallistuneet lisäsäkeistöjen laulamiseen, vaan niitä lauloi vain osa opiskelijajoukosta.

Eroja opiskelijajärjestöjen välillä

Matikaisen mukaan käytänteissä on eroja eri opiskelijajärjestöjen välillä. Hän on tyytyväinen siihen, miten sitseillä laulettaviin lauluihin on hänen omassa tiedekunnassaan puututtu.

– Siellä on viime vuosina uskallettu kieltää useimpia kappaleita, jotka ovat olleet ihmisten suosikkilauluja. Laulujen sanat ovat kuitenkin ongelmallisia ja niitä ei haluta enää laulaa. En pysty omakohtaisesti sanomaan kaikkien opiskelijajärjestöjen tilanteesta, hän toteaa.

Kansanmurhalaulua laulaneet henkilöt olivat perustelleet lauluvalintaansa sillä, että laulussa mainitut asiat ovat tapahtuneet oikeasti ja heidän mukaansa tietoisuutta tulee levittää.

– Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole se tapa, millä sitä kuuluu tehdä.

"Asia voi muuttua"

Matikainen kertoo halunneensa tuoda asian esille, koska hän kertoo törmänneensä ilmiöön yhteissitsien ohella myös muissa yhteyksissä.

Kaikesta huolimatta hän on optimistinen tulevaisuuden suhteen.

– Uskon ehdottomasti, että asia voivat muuttua. Mielestäni kyseessä ei kuitenkaan ole niin iso juttu, kuin mitä ihmiset ajattelevat. Perinteitä pitää uskaltaa muuttaa, hän linjaa.

Tuoreimmat aiheesta

Yliopisto