Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää parhaillaan sitä, voitaisiinko influenssarokote antaa samalla käynnillä koronarokotteen kanssa. Toistaiseksi rokotteet pitää vielä antaa erillisinä pistoina, sillä yhteisrokotetta vasta kehitellään.
MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.
Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotteiden yhdistäminen voi olla mahdollista jo varsin pian.
– Odotamme parhaillaan tuloksia (brittiläisen) Oxfordin yliopiston tutkimuksesta, jossa toiseen olkavarteen annettiin korona- ja toiseen influenssarokote. Kuinka immunogeenistä ja turvallista se on, siitä me odotamme tietoja, Nohynek kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Samaan aikaan annetut rokotteet voivat esimerkiksi kumota toinen toisensa vaikutuksen – tai lisätä rokotteista mahdollisesti koituvia haittoja. Sellaisesta ei ole kuitenkaan näyttöä.
– Vaikuttaa siltä, että molemmat rokotteet toimivat ihan yhtä hyvin, eikä ylimääräisiä haittoja ole tullut.
Lue myös: Influenssarokotteita on tilattu Suomeen ennätysmäärä - tuleva influenssakausi on vielä täysi arvoitus
Millaista influenssakautta odotetaan?
Tulevasta influenssakaudesta on ennustettu aiempaa pahempaa, koska viime vuonna tauti jäi koronan takia käytännössä väliin.
– Kun yhteiskuntia avataan ja ihmiset ryhtyvät liikkumaan ja tapaavat toisiaan, virukset liikkuvat herkemmin. Mutta onko meillä olemassa sille aiempaa kohtaamisen tuomaa suojaa ja kuinka hyvin rokotteeseen valitut viruskannat vastaavat kiertävää virusta, se riippuu täysin siitä, mikä influenssavirus sieltä tulee, Nohynek selvittää.
Nohynek suosittelee influenssarokotteen ottamista vanhaan malliin heille, jotka ovat kaikkein alttiimpia saamaan vakavan influenssan.
– Suositukset ovat entisellään. Rokotusta suositellaan lääketieteellisille riskiryhmille, yli 65-vuotiaille, raskaana oleville ja pienille lapsille. Tietysti suositus koskee myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka hoitavat tällaisia ihmisiä.
Lue myös: Influenssalääkkeet lyhentävät oireiden kestoa – tämä on hyvä valinta useimmille
Yhtä aikaa iskevä "korona-influenssakin" on mahdollinen
Nohynekin mukaan on täysin mahdollista, että korona ja influenssa iskevät samaan aikaan tai peräkkäin.
– Meillä on ensimmäiseltä koronakeväältä kokemusta siitä, että jos ihminen sairastuu koronaan ja influenssaan samanaikaisesti, tauti on vakavampi kuin jos olisi sairastunut vain yhteen. Siinä mielessä on järkevää, että ollaan sekä korona- että influenssarokotettuja.
– Yleensä vakavan infektiotaudin jälkeen taas on toipilas, ja silloin voi sairastua herkemmin muihin tauteihin. Näin ollen voi ajatella niin, että jompikumpi sairastettuna ensin voisi altistaa vakavammalle sairaudelle, mutta tästä meillä ei ole vielä kauhean hyvää näyttöä.
Rokotuspassi on tarpeen matkustettaessa
Britannia ilmoitti viikonloppuna luopuvansa rokotepassin suunnittelusta, koska väestön rokotuskattavuus on jo tarpeeksi suuri.
Nohykenin mukaan Suomessa seurataan tarkoin niin Britannian kuin Tanskakin tilannetta.
– Seuraamme sitä, mitä infektioille tapahtuu, kun passeista luovutaan. Passi on tietysti tärkeä silloin, kun matkustetaan maasta toiseen.
Lue myös: Britannia luopuu rokotepassista – piti ottaa käyttöön tämän kuun aikana
Moderna kehittelee vuosittain annettavaa yhdistelmärokotettaYhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna kehittelee parhaillaan rokotetta, jossa on sekä koronaviruksen että influenssan vasta-aineita. Lääkeyhtiö tiedotti asiasta viime viikolla. Moderna uskoo olevansa ensimmäinen yritys, joka voi tarjota vuosittain annettavan, tehokkaan rokotteen, jolla taistellaan sekä influenssaa että koronaa vastaan. Moderna kertoo Twitterissä, että yhdistelmärokotteen prekliinisten testien tulokset ovat olleet myönteisiä. Uuden rokotteen kliiniset testit alkanevat 6–12 kuukauden aikana. Myös lääkeyhtiö Novavax on uutistoimisto Reutersin mukaan ilmoittanut aloittaneensa varhaisvaiheen tutkimukset influenssa- ja covid-19-rokotteiden yhdistelmän testaamiseksi. |