Euroopan parlamentin lainsäädäntötyö pääsee vähitellen alkamaan kunnolla, kun EU:n "siirtymävaihe" on päättynyt. Vuoden ensimmäisen Strasbourgin täysistuntoviikon ollessa käynnissä Politico-lehti listaa kaksikymmentä lupaavaa meppiä, jotka saattavat olla näkyviä hahmoja tänä vuonna.
Suuri osa kahdestakymmenestä mepistä on ensimmäisen kauden euroedustajia, kuten myös kaksi listalle nostettua suomalaista: Ville Niinistö (vihr.) ja Laura Huhtasaari (ps.).
Presidentin veljenpoika haastaa komissiota
Ville Niinistöstä lehti kertoo tämän olleen ympäristöministeri vuosina 2011–2014. Myös sukulaissuhde presidentti Sauli Niinistöön mainitaan, mutta esimerkiksi vihreiden puheenjohtajuus (2011–2017) jätetään huomiotta.
Ville Niinistö Euroopan parlamentin täysistunnossa.European Union 2019 - EP
Ville Niinistö on vihreiden ryhmän koordinaattori parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa. Tämä tekee hänestä tärkeän hahmon, kun ryhmä muodostaa kantaansa muun muassa kiertotalous- ja teollisuusasioihin.
Vihreiden odotetaan haluavan tehdä komission ilmastopolitiikasta entistä kunnianhimoisempaa. Ryhmä saattaa kuitenkin jäädä päätöksenteossa liberaalien, demareiden ja keskustaoikeiston jalkoihin, sillä se ei näiden mukana äänestänyt Ursula von der Leyenin komission puolesta.
Salvinin ja Le Penin seuraaja?
Politico esittelee Laura Huhtasaaren entisenä opettajana, joka sijoittui Suomen edellisissä presidentinvaaleissa kolmanneksi kuuden prosentin ääniosuudella. Lehden mukaan perussuomalaiset kuuluu Euroopan vahvimpiin populistipuolueisiin tällä hetkellä. Se esittelee Huhtasaaren puolueen varapuheenjohtajana, vaikka hän jättäytyi kesän puoluekokouksessa tehtävästä, nimenomaan europarlamentaarikon työn takia.
Huhtasaaren kerrotaan ajavan Suomen eroa EU:sta sekä kannattavan avoimesti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia.
Laura Huhtasaari Euroopan parlamentissa.European Union 2019 - EP
Huhtasaari on uuden identiteetti ja demokratia -parlamenttiryhmän jäsen. Ryhmän perustajina merkittäviä voimia olivat Italian Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ja Ranskan Kansallisen liittouman Marine Le Pen. Kumpikaan karismaattisista hahmoista ei enää ole Euroopan parlamentin jäsen, joten Politico asettelee ryhmän johtohahmon viittaa Huhtasaaren ylle.
– Voiko nuori sanavalmis nainen täyttää tyhjiön?, lehti kysyy.
Katalaanijohtaja, entinen pääministeri ja satiirikko
Huhtasaari ja Niinistö ovat päässeet nimekkääseen seuraan, sillä Politicon listalle on nostettu myös Romanian entinen pääministeri Dacian Ciolos ja katalaanijohtaja Carles Puigdemont.
Ex-komissaari Ciolos johtaa liberaalien Renew Europe -ryhmää, joka muodostettiin pitkälti vanhan ALDE-ryhmän pohjalle Ranskan presidentin Emmanuel Macronin aloitteesta. Ciolos onkin saanut lempinimen "Romanian Macron".
Katalonian entinen aluepresidentti Puigdemont aloitti meppinä vasta tällä viikolla. Puigdemontin toimintaa on rajoittanut, että Espanja haluaa hänet oikeuteen Katalonian itsenäistymishankkeeseen liittyen.
Politico ennakoi, että maanpaossa elävän Puigdemontin tilanne tulee olemaan näkyvästi esillä EU-uutisissa tänä vuonna. Puigdemont itse sanoo jatkavansa kamppailua itsehallintoalueen itsenäistymiseksi Espanjasta.
Katalaanimepit Toni Comin ja Carles Puigdemont protestoivat Oriol Junquerasin vangitsemista ensimmäisessä täysistunnossaan.AFP / Lehtikuva
Mielenkiintoinen nimi listalla on myös saksalainen Nico Semsrott. Semsrott on huppariin istunnoissa pukeutuva satiirikko. Heinäkuussa hän herätti huomiota käyttämällä valtavia aurinkolaseja ja huppareita, joissa oli muun muassa McKinsey, KPMG ja Accenture -konsulttiyritysten logot. Yhtiöt ovat keskiössä tutkinnassa, joka käsittelee Saksan puolustusministeriön rahankäyttöä Ursula von der Leyenin ministeriaikana.
Politico arvioi Semsrottin saattavan tuoda hauskalla ja modernilla otteellaa EU-päätöksenteolle lisää näkyvyyttä.
– EU:n brändi on tahatonta satiiria, joka ei kiinnosta ihmisiä, Semsrott arvioi nettisivuillaan.
Nico Semsrott.European Union 2019 - EP