Miten hyvin tunnemme muiden maiden eurovaaliehdokkaat? Tässä jutussa esittelemme vaalien ehdokasjulkkikset. Kärkkipaikkaa pitää 82-vuotias italialaismiljardööri, maan entinen pääministeri Silvio Berlusconi.
Euroopassa tunnetuin suomalainen Euroopan parlementissa on ollut Ari Vatanen. 1970–90-lukujen rallitähti nousi euroedustajaksi paitsi kokoomuslaisena Suomesta, myös uudesta kotimaastaan Ranskasta. Vuonna 2004 Vatanen pääsi mepiksi keskustaoikeistolaisen UMP-puolueen väreissä.
Vatanen ei suinkaan ole ollut ainoa muualta kuin synnyinmaastaan Brysselin istuntosaliin pyrkinyt (ja päässyt) eurokansalainen.
Näissäkin vaaleissa esimerkiksi Espanjan oikeusviranomaisia Belgiassa välttelevä Carles Puigdemont, Katalonian itsenäisyysliikkeen keskeinen johtaja, haluaa europarlamentaarikoksi Belgiasta käsin. Mikäli hänet valittaisiin, Puigdemont joutuisi ehkä menemään Madridiin vannomaan vala Espanjan perustuslaille ennen valtakirjansa hyväksymistä.
Myös toinen Katalonian itsenäisyysjohtaja, Oriol Junqueras, pyrkii europarlementtiin Vihreiden kanssa kimpassa olevan Euroopan vapaan allianssin Efan, ehdokkaana. Junqueras ei tosin ole maanpaossa, vaan Madridissa vankilassa syksyn 2017 itsenäisyyspyrkimysten takia.
Politiikan veteraani Silvio Berlusconi ei esitteyjä kaipaa
Kreikan talouskriisin aikana ainakin eurooppalaisen politiikan parrasvaloihin nousi silloinen vasemmistolaisen Syriza-puolueen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis. Taloustieteiljä on ehdokkaana näissä vaaleissa.
Hän edustaa paneruooppalaista DieM25-liikettä, joka muun muassa pyrkii repimään kaikki olemassa olevat EU-sopimukset ja pystyttää uuden eurooppalaisen perustuslain.
Prätkäharrastuksestaan tunnettu Varoufakis on ehdolla Saksassa, maassa, jota kreikkalaiset erityisesti syyttävät viime vuosien vyönkiristyspolitiikasta.
Varoufakisia taatusti tunnetumpi on eurokandidaattien ikähaitarin korkeammassa päässä oleva 82-vuotias italialainen miljardööri, entinen pääministeri Silvio Berlusconi, joka ei esittelyjä kaipaa. Berlusconi pyrkii perustamansa oikeistolaisen Forza Italia -puolueen väreissä. Saman puolueeseen muuten kuuluu parlamentin nykyinen puhemies Antonio Tajani.
Perhe on pahin
Poliittiset mielipiteet eivät aina kulje perhekunnittain.
Britanniassa on ehdolla muun muassa Rachel Johnson. Jos sukunimi kuulostaa tutulta, johtunee siitä, että hän on entisen ulkoministerin ja konservatiivipääministeriksi Theresa Mayn jälkeen pyrkivän Boris Johnsonin sisko.
Rachel Johnson ei ole veljensä kaltainen kiihkeä brexiteer, vaan haluaa europarlamenttiin EU-mielisen Change UK -puolueen listoilta.
Euroopan parlamenttiin valitaan 751 edustajaa. Ehdokkaita on luonnollisesti paljon enemmän, mutta tuohon valittujenkin joukkoon mahtuu ihmisiä eurooppalaisesti laidasta laitaan.