Näin sujui Li Anderssonin ensimmäinen päivä Brysselissä – edessä tiukat neuvottelut ryhmän kokoonpanosta: "Se on ongelma"

Uudet mepit aloittivat Brysselissä – MTV paikalla 3:03
Video: Li Andersson ja Sebastian Tynkkynen ehtivät Brysseliin ensimmäisten uusien meppien joukossa

Li Andersson kiirehti Brysseliin ensimmäisten uusien meppien joukossa. Ensimmäinen päivä kului muun muassa kokouksissa pohjoismaisten vasemmistokollegojen kanssa. 

Eurovaalien jälkeinen maanantai meni vielä jättitulosta sulatellessa kotimaassa, mutta varhain tiistaiaamuna vaalien ääniharava Li Andersson (vas.) istui jo Brysselin koneessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Brysselin kansainväliseltä lentoasemalta matka jatkui suoraan Euroopan parlamenttiin. Apuna sokkeloisessa rakennuksessa ja kollegoihin tutustumisessa on toiminut puolueen väistyvä meppi Silvia Modig.

– Todella hyvät tunnelmat. Odotan kyllä innolla, että työ alkaa. Tämä ensimmäinen vaihe tulee olemaan neuvotteluja liittyen ryhmään – sekä ryhmän kokoonpanoon että eri poliitikkojen tehtäviin valiokunnissa, Andersson summaa ensimmäisen päivän tunnelmia MTV:lle.

Häntä kiinnostavat etenkin ilmastoon ja ympäristöön sekä työelämäkysymyksiin liittyvät valiokuntapaikat.

Anderssonin henkilökohtainen äänisaalis ja vasemmiston tulos ovat kiinnostaneet myös kansainvälistä mediaa. EU-parlamentin käytävilläkin voi kuulla vasemmiston edustajien kohkaavan asiasta.

Kun ryhmässä jaetaan vastuutehtäviä ja valiokuntapaikkoja, historiallinen äänivyöry ei ainakaan ole haitaksi.

– Toivon, että se auttaa. Ja ennen kaikkea se, että mulla on nyt kolmen hengen delegaatio. Sillä on väliä täällä.

Vasemmistoliiton puheenjohtajana vielä hetken toimiva Andersson arvioi, että puolueen kolmen hengen delegaation painoarvoa europarlamentin vasemmistoryhmässä nostaa se, että kaikilla heistä on ministerikokemusta.

Merja Kyllönen on toiminut aiemmin yhden kauden meppinä ja sitä ennen Jyrki Kataisen (kok.)hallituksen liikenneministerinä. Jussi Saramo puolestaan sijaisti Anderssonia opetusministerinä puolen vuoden ajan tämän ollessa äitiyslomalla.

Ryhmän kokoonpano saattaa vielä elää

Eurovaalien virallisen tulospalvelun mukaan vasemmistoryhmän kooksi olisi tulossa 36 meppiä. Tämä voi kuitenkin vielä muuttua, sillä usein ennen parlamenttikauden alkua puolueita saattaa siirtyä poliittisesta ryhmästä toiseen, uutena parlamenttiin valittuja puolueita liittyä ryhmiin tai uusia ryhmiä syntyä.

Vasemmiston kohdalla ovat puhuttaneet etenkin ne jäsenet, joiden puheenvuoroja ja toimintaa parlamentissa on pidetty Venäjää myötäilevänä. 

Ryhmän näkyvästä irlantilaiskaksikosta Clare Daly ei onnistunut uusimaan paikkaansa vaaleissa. Hänen aisaparinsa Mick Wallacen tilanne on epävarma, kun Irlannissa jatketaan ääntenlaskua yhä siirtoäänijärjestelmän takia.

Saksassa nationalistisen vasemmistopopulistin Sahra Wagenknechtin puolue nousi uutena Euroopan parlamenttiin ja sai heti kuusi meppiä.

Perinteisemmästä vasemmistopuolueesta Die Linkestä eronnut Wagenknecht vastustaa tiukasti Venäjä-pakotteita ja aseapua Ukrainalle. Puolueen edustajat puuttuivat salista, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui aiemmin tällä viikolla Saksan liittopäivillä.

Pohjoismaiden vasemmistolla yhteinen kanta

Ensimmäisenä päivänään EU-parlamentissa Li Andersson on kokoustanut pohjoismaisten punavihreiden vasemmistopuolueiden kanssa. Hänen mukaansa kaikki niistä jakavat näkemyksen, ettei Wagenknechtin puolue ole tervetullut ryhmään.

– Heillä on hyvin erilaiset kannat ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa, maahanmuuttopolitiikassa sekä myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Eurovaali-iltana asiasta kysyttiin myös Euroopan vasemmistopuolueen kärkiehdokkaalta Walter Baierilta eikä hän sulkenut pois Wagenknechtin liittymistä.

Anderssonin mukaan pohjoismaisten kollegojen kanta on myös ryhmässä laajemminkin jaettu.

– Se on vasemmiston parlamenttiryhmään liittyvä ongelma, että kärkiehdokkaan asettava eurooppalainen kattopuolue on täysin epäedustava siihen nähden, mikä on vasemmiston parlamenttiryhmän kanta, Andersson sanoo.

– Kärkiehdokkaan näkemykset eivät edusta EU-parlamentin vasemmistoryhmän kantoja.

Yli puolet vasemmistoryhmässä ei kuulu Euroopan vasemmistopuolueeseen. 

Käytännön järjestelyt alkuvaiheessa

Monet Brysselissä toimivat vasemmistokollegat ovat tulleet Anderssonille jo tutuksi puheenjohtajuuden aikana. 

Esimerkiksi Ruotsin vasemmiston eurovaalilistan ykkösenä tuli valituksi puolueen entinen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt, jonka kanssa Andersson sanoo toimineensa tiiviissä ja läheisessä yhteistyössä.

Ensimmäisen päivän aikana Andersson kertoo ehtineensä hoitaa käytännön järjestelyistä lähinnä väliaikaisen kulkukortin valtavaan parlamenttirakennukseen.

– Eiköhän kaikki muu järjesty sitten ajan kanssa, hän sanoo.

Alkuvaiheessa turkulainen aikoo pendelöidä työviikoiksi töihin Brysseliin, mutta jossakin vaiheessa tarkoituksena olisi muuttaa myös perhe Brysseliin, jotta arkea voi elää samassa kaupungissa.

– Se ei ihan käden käänteessä onnistu. Luulen, että varmaan ensimmäinen puoli vuotta ainakin mennään näin.

Uuden Euroopan parlamentin kausi alkaa täysistunnolla Strasbourgissa heinäkuussa. Sitä ennen poliittiset ryhmät käyvät sisäisiä neuvotteluja ja neuvottelevat keskenään enemmistön tukea uuden komission työohjelmalle ja puheenjohtajalle.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat