Kaksi toimenpidettä, joita likainen haava vaatii – nämä oireet kertovat, että lääkäriin on kiire: "Ei voi itse hoitaa"

shutterstock_1514562884
Copyright (c) 2019 Mariia Korneeva/Shutterstock.
Julkaistu 11.07.2022 07:17
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Likainen haava tulee puhdistaa, jottei elimistöön pääse ihovaurion kautta taudinaiheuttajia, kuten hengenvaarallisen jäykkäkouristuksen takana olevia tetanusbakteereita. THL:n asiantuntijalääkäri suosittelee lisäksi tarkistamaan rokotussuojan aina likaisen haavan yhteydessä.

Kesäriennoissa kannattaa pitää mukana haavanpuhdistustarvikkeita, sillä ulkona saatuun nirhaumaan päätyy helposti ympäristön likaa. Pahimmassa tapauksessa elimistöön pääsee ihovaurion kautta livahtamaan maaperässä ja eläinten suolistossa elelevä tetanusbakteeri. 

Bakteeri tuottaa keskushermostoon kulkeutuvaa myrkkyä ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen taudin, jäykkäkouristuksen. Jäykkäkouristus on Suomessa erittäin harvinainen rokotteiden ja hyvän hygienian ansiosta. Satunnaiset tapaukset todetaan useimmiten juuri kesäisin.

Tartunnan voi saada esimerkiksi puutarhatöitä tehdessä tai pyöräillessä. Myös eläinten puremat, ruosteisten naulojen aiheuttamat haavat sekä rikkinäiset kukkaruukut ovat mahdollisia vaaranpaikkoja. 

– Aina likaisen haavan yhteydessä rokotussuoja on hyvä tarkastaa. Jos mitä tahansa jäykkäkouristukseen sopivaa oiretta ilmenee, on hakeuduttava hoitoon välittömästi, THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku kertoo.

Rokotussuojan tarkistamisen lisäksi likainen haava tulee pihdistaa huolella.

Lue myös: Eläinlääkäri varoittaa koiranomistajia Suomen suven vaaranpaikoista: "Kuolema voi tulla minuuteissa"

Jäykkäkouristuksen oireet

Tetanusbakteerin tuottama hermomyrkky aiheuttaa levottomuutta, kuumeilua ja päänsärkyä. Erityisesti jäykkäkouristukselle tyypillisiä ensioireita ovat leukojen jäykistyminen, ivallisuutta muistuttava irvistys, niskajäykkyys, epäselvä puhe ja yleinen rauhattomuus.

Taudin edetessä tilanne muuttuu uhkaavammaksi. Vartalo alkaa kouristella niin kivuliaasti ja rajusti, että hengitys voi vaarantua. Lisäksi erilaiset sydänoireet ovat yleisiä vakavassa jäykkäkouristuksessa. 

– Osittain rokotetulla jäykkäkouristus voi joskus olla paikallinen ja lihaskouristukset voivat rajoittua vammaraajaan. Paikalliseenkin tautiin liittyy kuitenkin riski taudin etenemiselle ja vaikeutumiselle, Virkku sanoo.

shutterstock_1219698829

Jäykkäkouristuksen voi saada esimerkiksi ruosteiseen naulaan astumisen seurauksena.

Vakava jäykkäkouristus vaatii pitkää sairaala- ja tehohoitoa, mutta siitä huolimatta useampi kuin joka kymmenes potilas kuolee. Menehtyminen on usein seurausta hengityshalvauksista ja sydämen toimintahäiriöistä. Vaikka taudista selviäisikin, kestää toipuminen usein kuukausia. Rajut kouristukset voivat aiheuttaa luunmurtumia ja muuttaa liikkumista jopa pysyvästi.

Suurin osa Suomessa havaituista jäykkäkouristuksista tavataan Virkun mukaan iäkkäillä ja puutteellisesti rokotetuilla henkilöillä. Jäykkäkouristusrokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta aikuisten pitää huolehtia itse tehosterokotuksistaan.

– Jäykkäkouristusta ei voi itse hoitaa. Ensisijaisen tärkeää on rokotussuojasta huolehtiminen, Virkku sanoo.

Jäykkäkouristusrokotus aikuisena

Lapset ja nuoret saavat jäykkäkouristusrokotteet rutiininomaisten terveystarkastusten yhteydessä. Viimeisin tehoste saadaan 14–15-vuotiaana. Myös asepalvelukseen astuville tarjotaan jäykkäkouristusrokotusta. 

– Muuten aikuisiällä rokottautumisesta tulee huolehtia itse, erillisiä muistutuksia tai kutsua rokotukseen ei yleensä tule, Virkku toteaa.

Ensimmäinen aikuisiän jäykkäkouristusrokote suositellaan haettavaksi 25-vuotiaana. Tämän jälkeen tehosteita kaivataan 20 vuoden välein, kunnes ihminen täyttää 65 vuotta. Sen jälkeen rokote annetaan joka 10 vuosi

Uusimmat annetut rokotukset näkyvät Omakannassa Terveystiedot-osion alla olevassa Rokotukset-kohdassa. Vanhojen rokotusten kohdalla tiedot saattavat olla kiven alla, sillä ne on mahdollisesti kirjattu ainoastaan terveydenhuollon käyntien yhteydessä tallennettuihin teksteihin. Näitä tekstejä voi hakea Terveystiedot-sivun haulla tai olemalla yhteydessä hoitoyksikköön.

Mikäli viimeisimmästä jäykkäkouristusrokotteesta on kulunut yli 10 vuotta ja ihminen saa likaisen haavan, tulisi hänelle antaa uusi rokotus. Jos epäilee rokotussuojansa olevan puutteellinen, kannattaa terveydenhuoltoon olla yhteydessä aina likaisen haavan sattuessa.

Kertaalleen sairastettu jäykkäkouristus ei suojaa uudelta sairastumiselta vaan taudinkin jälkeen on tärkeä rokottautua. Jäykkäkouristus ei tartu henkilöstä toiseen, eikä muiden ottamien rokotteiden tuottama laumasuoja tuo turvaa tältä taudilta.

Lue myös: Perustervekin voi saada hengenvaarallisen verenmyrkytyksen – tunne oireet

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso alla olevalta videolta, mitkä lääkkeet jokaisesta taloudesta tulisi löytyä.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

KATSO VIDEO: Nämä lääkkeet tulisi löytyä jokaisen lääkekaapista.

Osittaislähteet: Terveyskirjasto, THL

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit