Koiran puremasta tai pihatöistä tullut haava voi johtaa vakaviin seurauksiin – tarkista, onko suojasi kunnossa

jäykkäkouristusrokotus
Jos saat haavan esimerkiksi puutarha- tai ruoanlaittovälineistä, on jäykkäkouristustartunta mahdollinen. Rokote suojaa tartunnalta.Shutterstock
Julkaistu 11.07.2024 18:02
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Saitko haavan puutarhavälineestä, puriko koira tai astuitko naulaan? Jos olet saanut jäykkäkouristusrokotuksen viimeisen viiden vuoden sisällä, riittää haavan hoito. Jos et muista, koska olet saanut rokotteen viimeksi, on syytä hakeutua hoitoon.

Jäykkäkouristuksen riski on olemassa aina, jos saat haavan esimerkiksi puutarhavälineestä, keittiövälineistä, joilla on käsitelty ruokaa tai esimerkiksi naulasta, jonka päälle astuit.

Jäykkäkouristuksen voi saada, jos haavan aiheuttajassa on mukana luonnonmateriaaleja tai sillä on käsitelty ruokaa. Myös koiran tai muun eläimen puremat voivat aiheuttaa jäykkäkouristuksen, kertoo sairaanhoitaja Minne Miettinen Mehiläisestä.

Lue myös: Koira hyökkäsi lapsen kimppuun Vallilassa – näin omistaja kertoo lemmikistään MTV:lle: "Sain puhelun poliisilta, että…"

Jäykkäkouristus on maaperästä haavoihin päätyvien Clostridium tetani -bakteerien elimistössä tuottaman hermomyrkyn aikaansaama tauti, jonka oireena on lihasten jäykkä halvaus.

Tauti johtaa melko usein hoitoyrityksistä huolimatta kuolemaan. Tästä syystä jokainen suomalainen on oikeutettu saamaan jäykkäkouristusrokotuksen ja tehosterokotteet läpi elämänsä osana yleistä rokotusohjelmaa.

Muistatko kuitenkaan, milloin olet viimeksi saanut tehosterokotteen?

Jäykkäkouristusrokotteen tehosterokotteista ei lähetetä muistutuskirjettä tai -viestejä kotiin. Jokainen onkin itse vastuussa siitä, että käy ottamassa tehosterokotteen.

Lue myös: Toimi näin, jos koira hyökkää kimppuun: "Se voi hämmentää koiraa riittävästi"

Peruskoulu tai armeija on viimeinen etappi, sitten olet omillasi

Ensimmäiset jäykkäkouristusrokotukset annetaan vauvoille neuvolassa ja tehosterokotus annetaan peruskoulussa.

Tämän jälkeen jokaisen tulisi huolehtia tehosterokotteen saamisesta itse. Lukuun ottamatta varussotilaita, jotka rokotetaan armeijan aikana.

Kaikkien muiden tulee pyytää vahvisterokote 25-vuotiaana terveyskeskuksesta.

Seuraavat tehosterokotteet tulisi ottaa 45- ja 65-vuotiaana.

65 ikävuoden jälkeen tehosterokotteita annetaan useammin kuin kahdenkymmenen vuoden välein, sillä immuunivaste heikkenee ikääntymisen myötä.

Tehosterokote on syytä käydä hakemassa myös, jos saa haavan, johon pääsee luonnonmateriaaleja tai esimerkiksi koira puree.

Rokote tulee hakea, jos ei muista, milloin on viimeksi saanut tehosteannoksen tai jos viimeisimmän tehosteannoksen saannista on yli viisi vuotta aikaa, sairaanhoitaja Minne Miettinen kertoo.

Katso myös video: Kannattaako järvivedessä uittaa haavoja? (juttu jatkuu videon alla)

1:52img

Yleislääkäri Emilia Lagus kertoo videolla, käykö järvivesi haavojen puhdistukseen tai voiko uimaan mennä, jos on iho on rikki.

Mistä voin tarkistaa, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa?

Tieto annetusta rokotteesta löytyy siltä terveydenhuollon yksiköltä, jossa olet saanut rokotteen. Jos et kuitenkaan muista, missä rokotteen olet mahdollisesti saanut ja milloin, voi tiedon etsiminen osoittautua haasteelliseksi.

Tänä päivänä annettujen rokotteiden tiedot löytyvät OmaKanta-palvelusta, mutta useiden vuosien takaisten rokotusten tietoja Kannasta tuskin löytyy, sillä historiassa eri tietokannat eivät vielä tallentaneet tietoja ristiin toistensa kanssa.

Lue myös: 19-vuotiaan Jennyn oudot oireet kuitattiin paniikkikohtaukseksi ja flunssaksi – punkin purema vei sporttisen nuoren tehohoitoon

Mikäli et ole varma, koska viimeksi olet saanut jäykkäkouristusrokotteen tehosteannoksen, voit varata ajan rokotukseen terveyskeskuksestasi.

Jos tehosterokotteita annetaan turhan tiuhaan eli alle viiden vuoden välein, voivat paikallisreaktiot olla voimakkaita, mutta mitään haittaa siitä ei aiheudu.

– Rokotteen paikallisreaktiot ovat ikään kuin sisään leivottu rokotteisin, sillä rokotuksella halutaan härnätä immuunijärjestelmää, koska halutaan herättää vaste tiettyä taudinaiheuttajaa vastaan, kertoi Rokotepalvelun vastuulääkäri Jukka Vakkila MTV Uutisten haastattelussa alkuvuodesta.

Lue myös: Harkitsetko punkkirokotetta tai jäikö rokotesarja kesken? Tämä pistoksesta on syytä tietää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Rokotteet