Kesäisessä luonnossa telmivän koiran tekemisiä kannattaa pitää silmällä, sillä ympäristössä vaanii vaaroja, jotka voivat olla lemmikille kohtalokkaita.
Päivystys- ja tehohoidosta vastaava eläinlääkäri Maija Hagman Evidensiasta kertoi MTV Uutisille, mitkä ovat yleisimpiä kesäisiä vaaranpaikkoja koirille. Lämpöhalvauksen lisäksi näitä seitsemää asiaa kannattaa pitää silmällä.
1. Sinilevä
Sinilevää sisältävän veden juominen tai sellaisessa uiminen on koiralle hengenvaarallista. Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä, jolloin ne voivat aiheuttaa lemmikille akuutin maksavaurion tai hermosto-oireita. Oireiden ilmetessä voi olla jo liian myöhäistä.
– Kuolema voi tulla minuuteissa, Hagman varoittaa.
Sinilevässä uineen koiran turkki tulee välittömästi huuhdella puhtaalla vedellä. Usein koira on myös juonut vettä. Tässä tapauksessa koira tulee oksennuttaa mahdollisimman pian ja antaa lääkehiiltä myrkkyjen imeytymisen estämiseksi.
Mikäli koira alkaa oireilla, tulee välittömästi soittaa eläinlääkäriin ja hakeutua hoitoon. Sinilevämyrkytyksen oireina voi olla esimerkiksi ripulia, oksentelua, kuolaamista, heikkoutta, lihastärinää, jäykkyyttä tai halvausoireita.
Lue myös: Bordercollie oli kuolla sinilevämyrkytykseen – Russell varoittaa nyt muita koiranomistajia: "Jos koiralle tulee mitään oireita..."
2. Kyyn puremat
Kyyn myrkky on koirille vaarallisempaa kuin ihmiselle. Suomessa koiria kuolee vuosittain kyyn puremien seurauksena. Erityisen yleisiä käärmeiden puremat ovat Lounais-Suomessa, Hagman sanoo.
Yleensä kyy iskee neulamaiset hampaansa koiran kuonoon tai etutassuun aiheuttaen puremakohdassa kivuliasta turvotusta. Koira muuttuu usein pureman jälkeen vaisuksi ja voimattomaksi, minkä lisäksi oireina saattaa esiintyä kuolaamista, oksentelua ja muita yleisoireita.
Kyypakkausta ei suositella koiralle sattuneeseen puremaan, vaan tilanteessa tulee välittömästi ottaa yhteys eläinlääkäriin. Myrkytys voi aiheuttaa koiralle muun muassa akuutin munuaisvaurion, veren punasolujen hajoamista, rytmihäiriöitä ja vaikeita turvotuksia, Hagman listaa.
Lue myös: Näin kyymies Mikko pelastaa pihoihin eksyneet käärmeet pois ihmisten jaloista – yli 20 vuotta sitten Suomessa viimeksi tappanut kyy on väärinymmärretty eläin
3. Punkit
Punkit voivat aiheuttaa koiralle borrelioosin tai anaplasmoosin. Näiden bakteeriperäisten sairauksien oireita ovat esimerkiksi huonontunut yleiskunto, kuume, ruokahaluttomuus, suolisto-oireet, kipu sekä ontuminen. Tauteja hoidetaan antibiootein.
Koiria voi suojata punkkien levittämiltä taudeilta siihen tarkoitetuilla loislääkkeillä. Päivittäinen punkkisyyni on tärkeä osa taudeilta suojautumista.
Ihoon pureutunut punkki tulee poistaa mahdollisimman pian ja puremakohtaa tulee seurata iho-oireiden varalta.
Katso videolta, miten etsit punkkeja koiran turkista. Juttu jatkuu videon alla.
2:02
4. Ampiaisen pisto
Osa koirista selviää ampaisen pistosta pelkällä paukamalla, kun taas osa saa vakavan allergisen reaktion, anafylaksian. Sen oireita ovat voimakas, nopeasti lisääntyvä turvotus, kutina, oksentelu, hengitysteiden turpoaminen tai pyörtyminen.
Jos tällaisia oireita ilmenee, tulee hakeutua nopeasti eläinlääkärin vastaanotolle.
Lievempiä pistosoireita voi hoitaa kotona esimerkiksi kyytableteilla, paikallisantiseptilla sekä hunajasuihkeella.
Lue myös: Kuuma auto on lemmikin surmanloukku – ilmoituksia satelee ilmojen lämmetessä: "Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että..."
5. Tuholaismyrkyt ja lannoitteet
Mökillä tai muuten pihapiirissä käytetty rotanmyrkky saattaa maistua koirasta hyvältä, mutta pienikin annos ainetta voi olla lemmikille kohtalokas.
Antikoagulantteja sisältävät rotanmyrkyt aiheuttavat veren hyytymishäiriön, mikä voi johtaa sisäisiin tai ulkoisiin verenvuotoihin, Hagman kertoo. Myrkytyksen oireita ovat esimerkiksi heikkous ja kalpeat limakalvot. Uudentyyppiset, alfakloraloosia sisältävät hiirimyrkyt sen sijaan aiheuttavat hermosto-oireita, Hagman kertoo.
Jyrsijämyrkkyjä ei kannata käyttää, jos kotona on lemmikkejä. Koska myös tuholais- ja rikkakasvien torjunta-aineet voivat koitua eläimen kohtaloksi, ei lemmikkiä saa päästää pihalle tai viljelypalstoille varoaikana, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.
6. Kompostijäte
Osa koirista harrastaa kompostijätteen syömistä. Kompostin tonkiminen on koiralle vaarallista, sillä jätteen seassa olevat homeet voivat aiheuttaa myrkytyksen ja hermosto-oireita.
Hermosto-oireet voivat ilmetä esimerkiksi tasapaino-ongelmina, tärinänä ja kouristeluina.
Lue myös: Koiranomistaja, huolehdithan tästä? Laiminlyönnin vaarana kivulias sairaus – "Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle"
7. Sienet
Loppukesästä päivystykseen tuodaan sieniä popsineita koiria. Vaarallisimpia koirille ovat amanitiinia sisältävät lajikkeet, kuten valkokärpässieni sekä kavalakärpässieni, jotka voivat aiheuttaa akuutin, lähes aina kuolemaan johtavan maksavaurion.
Myös muskariinia sisältävät sienet, kuten risakkaat ja malikkaat, ovat koirille myrkyllisiä. Niiden syöminen voi aiheuttaa oksentelua, kuolaamista, ripulointia, pupillien pienenemistä sekä sydämen sykkeen laskemista.
Punainen kärpäsieni ja ruskokärpässieni aiheuttavat edellä mainittujen mahasuolikanavan oireiden lisäksi hermosto-oireita, kuten hoipertelua ja uneliaisuutta. Hyvä nyrkkisääntö on, että ihmiselle myrkyllinen sieni on vaarallinen myös koiralle.