Sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat keskiviikkoiltana antaneet kaksi valtakunnallista suositusta. Ne koskevat sosiaali- ja terveyssektorin työntekijöitä sekä koulutuksen parissa työskenteleviä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka on vieraillut koronaviruksen epidemia-alueella, ei saa palata työpaikalleen. STM:n antaman ohjeistuksen mukaan epidemia-alueelta tulevat eivät saa palata suoraan työyhteisöön, jotta virus ei pääse sairaaloihin tai hoivalaitoksiin. Myös oireettomat sote-työntekijät menevät siis suoraan kotiinsa, jos ovat olleet epidemia-alueella.
Samalla lisätään hoitohenkilöstön testausta koronaviruksen varalta. Myös testauksen kynnystä madalletaan. Näin halutaan turvata hoidon ja hoivan resurssit ja se, että ihmiset ovat turvassa.
STM on sopinut näistä asioista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa.
– Suojaamme henkilöstöä ja varmistamme sairaalan toiminnan, vaikka yhteiskunta joutuisikin muuten haavoittuvaan tilaan, totesi HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen sosiaali- ja terveysministeriön keskiviikkoiltana medialle järjestemässä tiedotustilaisuudessa.
Käytännössä epidemia-alueelta palaava HUSin sote-henkilöstö ei palaa seitsemään vuorokauteen työpaikalleen. Näin halutaan varmistaa, että lääkärit ja hoitajat pysyvät terveinä hoitaakseen kansalaisia.
– Jos epidemia-alueelta palanneilta sotetyöntekijöille ei ole oireita, he tekevät kotona etätyötä tai kouluttautuvat. Heillä on työvelvoite, kertoo HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.
Kyseessä on STM:n mukaan sekä työturvallisuusasia että potilasturvallisuusasia.
Lue myös: Nyt se tapahtui! WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi
Päiväkotiin tai kouluun ei mennä flunssassa
Toisen valtakunnallisen suosituksen on antanut opetus- ja kulttuuriministeriö koulutussektorille.
– Jos on flunssaoireita, ei mennä päiväkotiin, kouluun eikä töihin, sanoi opetusministeri Li Andersson (vas.).
Andersson kehottaa opetusalan työntekijöitä jäämään kotiin paitsi flunssaoireissa myös silloin, jos he ovat vierailleet epidemia-alueella.
Keskiviikon tilaisuuden avannut sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi, että Suomen viranomaiset tekevät varautumistyötä koko ajan, eikä kaikesta kerrota julkisuuteen.
– Emme halua lietsoa paniikkia.
Varsinainen tiedotustilaisuus oli salamyhkäinen, sillä aluksi STM tiedotti, että kyseessä on taustatilaisuus, jossa ei saa kuvata eivätkä toimittajat saa tallentaa suoria siteerauksia. STM purki nauhoituskiellon kuitenkin viime hetkellä ja salli tallentamisen tilaisuuden ensimmäiseksi 15 minuutiksi.