Hallituksen tiedotustilaisuus matkustusrajoituksista hetki hetkeltä – jäykistä rajoitteista uuteen järjestelmään: Testaa ja tule -malli voimaan syksyn aikana
Hallitus kertoo tänään kello 11 alkavassa tiedotustilaisuudessa lisää eilen illalla tehdystä päätöksestä matkustusrajoitusten höllennyksestä. MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuutta suorana tässä artikkelissa.
Tilaisuuteen osallistuvat sisäministeri Maria Ohisalo, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Paikalla ovat myös kansliapäällikkö Kirsi Pimiä sisäministeriöstä, johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja yksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksesta sekä etäyhteydellä strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä.
11.59: Tiedotustilaisuus on päättynyt.
11.56: Hallitukselta kysyttiin, että jyräsikö talous terveyden tässä päätöksessä, kun Voipio-Pulkki kertoi, että terveysviranomaiset vastustivat matkustusrajoitusten höllentämistä.
Ohisalo sanoi, että malleja on mietitty hartaasti, ja ratkaisuja oli pakko tehdä.
– Ei tässä kukaan ketään jyrännyt. Tästä tuli hallituksen yhteinen päätös, Lintilä totesi.
11.53: THL Salmisen mukaan samanlainen Testaa ja tule -malli on käytössä myös muutamassa muussa Euroopan maassa. Malli on hänen mukaansa vähentänyt riskiä yli 90 prosenttia.
11.48: Ministereiltä kysytään, että miksi rajoituksia höllennetään nyt, kun koronatilanne ja sen toinen aalto pahenevat koko ajan muualla Euroopassa. Ohisalon mukaan rajoituksien vaikutuksia talouteen ja yhteiskuntaan pitää tarkastella monesta näkökulmasta ja niin hallitus on tehnytkin. Harakka jatkaa, että koska epidemiatilanne voi kestää pitkää, niin poikkeuslaeista on siirryttävä tavalliseen lainsäädäntöön. Rajoitukset ovat kuitenkin edelleen tiukat.
11.40: Viron ja Ruotsin välisessä työmatkalaivaliikenteessä matkustaminen ei riipu enää ilmaantuvuusluvusta, mutta sekä Ohisalo että Harakka huomauttavat, että tiukempia keinoja voidaan ottaa käyttöön ja äärimmäisessä tilanteessa liikenne voidaan katkaista.
11.39: Toimittaja kysyi, että kuinka voimakasta nousua tartuntojen määrään voidaan odottaa, kun rajoituksia höllennetään.
THL:n Mika Salminen toteaa, että ei ole mahdollista ennustaa, kuinka tämä vaikuttaa Suomen epidemiatilanteeseen, ja huomauttaa, että kyse on hallituksen valinnasta.
STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki lisää, että tilannetta seurataan erittäin tarkasti niin kansallisesti kuin alueellisesti. Hänen mukaansa STM:n lähtökohta ilmaantuvuuden nostoon on ollut kriittinen, mutta asiassa on tehty hybridistrategian mukainen kokonaisuuden harkinta.
11.29: MTV Uutisten Antonia Berg kysyi ministereiltä, että miksi muutos astuu voimaan vasta ensi viikon lauantaina ja kuka lisääntyvät testit maksaa.
Ohisalon mukaan kyse on vaikeasta paletista, sillä samalla yritetään estää tautia leviämästä ja avata yhteiskuntaa. Nyt haetaan hänen mukaansa kohdennettuja toimia eikä laajoja rajoituksia.
– Tässä on jatkuvasti yhteistyötä monen ministeriön kesken ja pitää jatkuvasti olla varmuus siinä, että myös viranomaiset pysyvät samassa tahdissa, Ohisalo sanoo.
Sisäministerin mukaan kuntien ja sairaanhoitopiirien ei tarvi olla huolissaan siitä, että kuka koronakulut korvaa, vaan hallitus tulee korvaamaan testaukseen ja jäljitykseen liittyvät kulut.
11.23: Ministeri Lintilä kertoo olevansa tyytyväinen uuteen tilanteeseen ja malliin. Hänen mukaansa malli mahdollistaa työmatkailun ja niin avoimen matkustamisen kuin näissä olosuhteissa on mahdollista. Lintilän mukaan rajoitukset ovat samat sekä ryhmille että yksityisille matkustajille.
11.21: Ministeri Harakan mukaan uusi lainsäädäntö ”testaa ja tule -mallista” etenisi jo lokakuussa, mutta testauskapasiteetin nostamisen vuoksi sitä voisi soveltaa vasta marraskuussa. Mallissa siirrytään jäykistä maahantulorajoituksista kohdennettuun testaukseen.
Korkean ilmaantuvuuden maista tulevilta vaaditaan kahden viikon karanteenia, mutta karanteeniaikaa voidaan lyhentää negatiivisilla testeillä. Sitä ei kuitenkaan vaadita, jos maassa on oleskellut alle 72 tuntia.
Suositus karanteenista koskee myös Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi oleskevia henkilöitä.
11.11: Ohisalo: Ensi viikon lauantaista lähtien Suomeen saa matkustaa ilman karanteenia maista, joissa on todettu 14 päivän aikana enintään 25 koronavirustartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.
Suomi jatkaa sisärajavalvontaa siihen asti, että testaukseen perustuva maahantulomalli ja siihen liittyvät lainsäädäntöhankkeet saadaan valmiiksi.
Lokakuun alussa astuu voimaan siirtymäkauden malli, jossa 14 päivän omaehtoista karanteenia voi lyhentää testauksella.
Tuolloin Viron ja Ruotsin lauttaliikenteessä ja lentoliikenteessä sallittaisiin maiden välinen työmatkaliikenne raja-arvoista riippumatta ilman testaustodistusta ja ilman omaehtoista karanteenia.
Siirtymävaihe kestää marraskuuhun asti, jolloin astuu voimaan pysyvä malli terveysturvallisuudesta.
Marraskuun 23. päivä tulee voimaan pysyvä malli rajaliikenteessä, joka korvaa sisärajatarkastukset.
Rajat aukeavat ensi viikon lauantaina
Hallitus linjasi kaksipäivää kestäneiden neuvotteluiden jälkeen, että jatkossa Suomeen voisi tulla maista, joissa on todettu 25 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti. Tätä lukua kutsutaan ilmaantuvuusluvuksi.
Aiemmin Suomen rajana oli ilmaantuvuusluku 8–10.
Raja-arvolla 25 sallittujen maiden listalle päätyvät Euroopan tartuntatautiviraston (ECDC) torstain lukujen mukaan ainakin seuraavat Euroopan maat: Saksa, Ruotsi, Puola, Bulgaria, Norja, Slovakia, Liettua, Viro, Islanti, Kypros, Latvia ja Liechtenstein.
Suomen oma ilmaantuvuusluku oli ECDC:n mukaan torstaina 7,8 tartuntaa viimeisen 14 päivän sisällä 100 000:ta asukasta kohti.
Rajoitukset lieventyvät ensi viikon lauantaista alkaen.
Uusimmat
-
08:49
Ilmiömäinen maali – HIFK:n reppu heilui poikkeuksellisen taidonnäytteen jälkeen: "Erittäin harvoin näkee Liigassa"
-
08:44
Presidentti Stubbin kahdeksan kuukauden kova matkasaldo: 24 ulkomaanmatkaa
-
08:33
Lyöty Mike Tyson myönsi tosiasiat ja esitti yhtäkkiä odottamattoman vihjauksen – "Tappaisin hänet"
-
08:33
200 euron farkut voivatkin maksaa 330 euroa – huomioi tämä, kun tilaat netistä
-
08:25
Nuori pahoinpideltiin ja merkkikengät vietiin jalasta Kempeleessä – paikalla nuoria katsomassa tapahtumaa
-
08:16
Kommentti: Messias-oratorio, Madonnan Like a Prayer ja Suvivirsi ovat kulttuuriperintöä, josta ei pidä rangaista ketään
-
08:11
Tästä tv-uutisesta alkoi F1:n 2000-luvun menestystarina – dollarin kauppahinnalla kolmetoista MM-voittoa
-
07:58
Kadonnut mies löytynyt Pyhäjoella
-
07:53
SDP:n puoluevaltuuston syyskokous käynnistyy tänään
-
07:43
Hollantilaisministeri jättää tehtävänsä – kerrotaan syyttäneen kollegoitaan rasismista
-
07:36
Mike Tysonille tuli noutaja – Jake Paul iski vääjäämättömään voittoon megaottelussa
-
07:28
Vuosien tiukka talouskuri kannatti: Susanna ja Henri asuvat purjeveneessä ja seilaavat ympäri maailmaa
-
07:25
Trump vahvisti valintansa sisäministeriksi – Burgum myös uuden energianeuvoston puheenjohtajaksi
-
07:10
Biden ja Kiinan Xi tapaavat kasvokkain
-
07:09
Matilda Wirtavuorella näkyvä rooli Miss Universum -finaalissa – meksikolaistiimin jäsenet hämmästyivät Miss Suomen taidoista
-
06:57
Vastaanottokeskus sulkeutuu, ukrainalaisille kerätyt lahjoitukset roskikseen: "Kaiken jättäminen monta kertaa on kohtuutonta"
-
06:56
FBI kertoo uusista loukkaavista viesteistä Yhdysvalloissa: "Olet valittu karkotettavaksi"
-
06:41
Kohuhetki: Mike Tysonin, 58, paljas takapuoli paljastettiin miljoonille
-
06:40
MT: Presidentti Niinistö kannattaa yhteisvelkaa puolustuksen vahvistamiseksi
-
06:29
Näin Suomessa kehitetty myssyhoito auttaa masennuspotilaita – voi jopa korvata lääkkeet
-
Lataa lisää