Kaksi yöhoitajaa riittää yhtaikaa kolmeen yksikköön: MTV-selvitys – hoivayhtiö Attendo on pyrkinyt useasti tinkimään hoitajamitoituksissa, korkein hallinto-oikeus tiukasti Valviran puolella

Valtakunnallisesti toimiva hoivayhtiö Attendo on pyrkinyt useita kertoja tinkimään hoitajamitoituksista ja yöhoitajien määrästä käynnistäessään uusia vanhustenhuollon toimintayksikköjä.

Asia selviää MTV uutisten läpikäymistä korkeimman hallinto-oikeuden ja Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisuista vuosilta 2014–2017.

Attendo on valittanut sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran määräämistä hoitajamitoituksista hallinto-oikeuteen kaikkiaan kahdeksan kertaa. Kahdesta päätöksestä yhtiö on valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Muut hoiva-alan suuryritykset eivät ole tehtailleet vastaavia valituksia.

– Valtaosa hallinto-oikeuteen tehdyistä valituksista on Attendon tekemiä, kertoo ylitarkastaja Anssi Tulkki Valvirasta.

Valitukset eivät kuitenkaan ole menestyneet oikeudessa.

Korkein hallinto-oikeus ja Helsingin hallinto-oikeus ovat päätöksissään tukeneet pääosin valvontaviranomaisen eli Valviran vaatimia hoitajamitoituksia.

Attendon valituksissa on edetty lähes tulkoon saman kaavan mukaan.

Attendo: Henkilöstö mitoitettu aina ministeriön suositusta enemmän

Valvira on Attendon uusia toimintayksikköjä koskevia arviointia tehdessään vaatinut yhtiöltä hakemusta korkeampaa hoitajamitoitusta tai pirstaleisesti sijoitettuihin yksikköihin kuhunkin omaa yöhoitajaa.

Valvira on päätöksissään arvioinut vanhusten hoidon tarvetta eli heidän hoitoisuuttaan.

Attendo on valittanut Valviran päätöksestä oikeuteen ja korostanut, että henkilöstömitoitus on aina ollut korkeampi kuin sosiaali- ja terveysministeriön laatusuositus, joka on 0,5 hoitajaa yhtä vanhusta kohti.

Attendo on vedonnut ahkerasti heille tai muille yrityksille aikaisemmin annettuihin toimilupiin, joissa mitoitusvaatimukset ovat olleet nykyistä alhaisempia.

Kuvan alla Attendon esimerkkejä:

Vuonna 2014 Attendo katsoi, että kaksi yöhoitajaa on riittävä määrä kolmeen lähekkäin sijaitsevaan tehostetun palveluasumisen yksiköön Tohmajärvellä.

Attendo perusteli asiaa sillä, että yksiköistä kaksi sijaitsee samassa pihapiirissä ja yöhoitajat voivat helposti liikkua yksiköstä toiseen ja tarvittaessa pisimmän matkan, noin 600–700 metriä autolla.

Attendo perusteli yöhoitajien määrää kameravalvonnalla sekä asukkailla olevilla turvarannekkeilla, minkä avulla asukkaat saavat välittömästi yhteyden hoitajaan.

Helsingin hallinto-oikeus ei muuttanut Valviran päästöstä, jossa se edellytti, että jokaisessa toimintayksikössä tulee olla oma yöhoitaja, joka on paikalla koko työvuoron ajan ja jonka työtehtäviin ei sisälly toimintayksikön ulkopuolella suoritettavia työtehtäviä.

Asia kävi myös korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mutta Attendo peruutti myöhemmin tekemänsä valituksen.

Valituksia yhdenvertaisesta kohtelusta

Attendo on vedonnut useassa valituksessaan yhdenvertaiseen kohteluun, joka ei heidän mukaansa toteudu yksityisten palveluntuottajien välillä.

Heidän mukaansa esimerkiksi Tohmajärvellä aiemmin toimineen palveluntuottajan henkilöstömitoitus oli kokonaisuudessaan huomattavasti alhaisempi.

Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, ettei asiassa ilmennyt, että Valvira olisi kohdellut toisia palveluntuottajia vastaavanlaisessa tilanteessa eri tavoin kuin Attendoa.

Attendon mukaan valituksissa on haettu hoitajamitoitukseen yhteistä linjaa.

– Valvira ei ole kohdellut Attendoa ja sen eri palvelutaloja kaikilta osin tasapuolisesti ja yhdenmukaisin perustein. Tämän vuoksi Attendo on halunnut saattaa asian hallinto-oikeuden tarkasteltavaksi, Attendosta viestitettiin tänään viestintäpäällikön välityksellä.

Hoivayhtiö korostaa, että noin 95 prosentissa toimilupapäätöksiä Attendo ja Valvira ovat olleet yksimielisiä.

Kiista kahden työntekijän tähden

Toisessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen edenneessä tapauksessa vuonna 2015 Valvira edellytti, että Espoossa sijaitsevassa 66 henkilön vanhusten hoivakodissa hoitajia on oltava kaksi työntekijää enemmän kuin mitä Attendo oli hakenut.

Attendon mukaan riittävä hoitajamitoitus on 0,538, kun taas Valvira määräsi henkilömitoituksen määräksi 0,57.

Hallinto-oikeus perusteli ratkaisuaan asiakkaiden hoitoisuudella ja sillä, että kyseiseen yksikköön tullaan jatkossa sijoittamaan huonokuntoisia asiakkaita samoilla kriteereillä kuin muihin Espoon hoivakoteihin.

Oikeus korosti, että asiakkaat asuvat kyseisessä hoivakodissa elämänsä loppuun saakka. Korkein hallinto-oikeus ei muuttanut hallinto-oikeuden päätöstä, jossa valitus hylättiin.

Attendon mukaan Valvira pyrki tuolloin kiristämään mitoitusvaatimusta, vaikka Juha Sipilän hallitus oli hallitusohjelman kirjauksessaan on ilmaissut päinvastaisen suunnan. Kirjauksen mukaan henkilöstön ehdoton vähimmäismäärä olisi 0,4-0,5 hoitotyöntekijää asiakasta kohden.

Oikeus totesi, ettei hallitusohjelman kirjauksilla laatusuositukseen ole asiassa merkitystä.

Attendo kannattaa uutta hoitajamitoitusta

Tänään Attendo ilmaisi kannattavansa nykyistä korkeampaa vähimmäismitoitusta ja sen kirjaamista lakiin.

– Laadukkaan, koko Suomen kattavan hoivan tarjoaminen vaatii useiden toimijoiden yhteistyötä laajassa mittakaavassa, joten on hyvä, että aiheesta käydään nyt keskustelua.

Eduskuntapuolueet ovat asettuneet kannattamaan hoitajamitoituksen sitomista lakiin. Myös kokoomus muutti mieltään ja asettui hoitajamitoituksen taakse vanhustenhoidossa.

Lue myös:

    Uusimmat