Kala harvinaisessa kirurgisessa toimenpiteessä Helsingissä – lähes 30 tikkiä ja tunnin nukutus

isokurnusimppu
Tässä kuvassa isokurnusimppu on 400 grammaa hoikempi ja tikit näkyvät.Sealife
Julkaistu 27.05.2015 10:45

MTV LIFESTYLE – STT

Helsingissä suoritettiin harvinainen leikkaus kalalle: Tunnin leikkauspöydällä viettänyt simppu on taas elämänsä vedossa.

Englannin kanaalista kotoisin oleva isokurnusimppu Heljä lukeutuu vuonna 2002 avatun Sea Lifen alkuperäisiin asukkaisiin. Elo akvaarionäyttelyn suuressa rauskualtaassa sujui mainiosti yli kymmenen vuoden ajan, kunnes kalan vatsa alkoi pömpöttää tavanomaista enemmän. Ultraäänitutkimus vahvisti syyksi suuren mätiryppään, jota kala ei ollut onnistunut laskemaan.

– Kalojen kutu voi joskus epäonnistua. Hormonaaliset tekijät ja ympäristöolosuhteet vaikuttavat osaltaan. Tässä tapauksessa Heljä ei päässyt eroon mätimunistaan ajoissa, ja ne kovettuivat tiiviiksi massaksi. Munia ei myöskään saatu varovaisesti puristelemalla lypsettyä ulos kalasta, kertoo Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin.  

– Tilanne kehittyi edelleen, ja viime aikoina Heljän pallomaiseksi paisunut vatsa näytti todella kireältä. Onneksi ongelma ei ehtinyt vaikuttaa missään vaiheessa kalan ruokahaluun, joka on tunnetusti hyvä. Keskusteltuamme asiasta eläinlääkäreiden kanssa päätimme yrittää mädin poistoa kirurgisesti, jatkaa Markus Dernjatin.

Tunnin nukutus

Leikkaukseen osallistui kaksi eläinlääkäriä ja Sea Lifen eläintenhoitajat. Noin 35 senttimetrin mittainen ja 1,2-kiloinen isokurnusimppu nukutettiin ja asetettiin leikkauspöydälle. Lähes tunnin kestäneen operaation ajan kalan kiduksiin pumpattiin hapekasta, nukutusainetta sisältävää vettä. Leikkauksesta vastannut Sea Lifen eläinlääkäri Tetti Joutsen poisti yhteensä 400 grammaa mätiä.

– Heräämöstä päästyään Heljä sai vielä antibiootteja ja kivunlievitystä ennen siirtoaan tarkkailualtaaseen karanteenitiloihin. Kalan toipuminen on ollut yllättävän nopeaa ottaen huomioon leikkauksen mittasuhteet - tikkejäkin tarvittiin lähes 30. Hoitajien riemu oli ylimmillään, kun Heljä viikkoa myöhemmin söi palan kalmaria. Tikkien poistoa ja jälkitarkastusta varten Heljä rauhoitettiin muutamaa viikkoa myöhemmin, toteaa Markus Dernjatin.

– Kalojen leikkaukset ovat harvinaisia. Toivottavasti Heljän tapauksesta oppimamme asiat hyödyttävät vastaavasta ongelmasta kärsiviä kaloja. Heljän kannalta muutos on ollut uskomaton ja se näyttää toipuneen täydellisesti: leikkausarpi näkyy hädin tuskin ja ruokahalu on valtava. Jouduimmekin siirtämään Heljän pois pikkukalojen seurasta, jotta se ei söisi seuralaisiaan. Toisin sanoen Heljä näyttäisi olevan elämänsä vedossa, kertoo Markus Dernjatin.

Tuoreimmat aiheesta

Kala