Kalanpyydykseen kuoli jo vuoden kuudes saimaannorppa

Metsähallituksen tietoon on tämän vuoden aikana tullut jo 38 kuollutta saimaannorppaa, mikä on tavallista suurempi määrä.

Sulkavalla Etelä-Savossa löytyi keskiviikkona kuhaverkkoon kuollut saimaannorppanaaras, kertoo Metsähallitus tiedotteessa. Kyseessä oli jo kuudes tänä vuonna kalanpyydykseen kuollut saimaannorppa.

Kuoleman aiheuttanut kuhaverkko oli sallittu kalastukseen Saimaalla, mutta sijaitsi kalastusrajoitusalueella. Alueella verkkokalastus on kielletty huhtikuun puolivälin ja kesäkuun lopun välisenä aikana. Norpille kaikkein vaarallisimpien kalanpyydystyyppien käyttö on kielletty ympäri vuoden.

Sulkavalla kuollut norppa oli nuori, 23-kiloinen ja 98-senttinen naaras. Metsähallituksen mukaan se oli todennäköisesti tänä vuonna syntynyt kuutti.

– Nykyiset kalastusrajoitukset eivät valitettavasti estä norppia kuolemasta pyydyksiin, ja etenkin nuorten ikäluokkien kuolleisuus kasvaa tämän vuoksi hidastaen kannan elpymistä, sanoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

"Verkot norpille vaarallisia ympäri vuoden"

Kaikkiaan Metsähallituksen tietoon on tämän vuoden aikana tullut jo 38 kuollutta saimaannorppaa, mikä on tavallista suurempi määrä. Kuusi niistä on kuollut kalanpyydyksiin.

Tänä vuonna poikaskuolleisuus on ollut suurta. Syntyneistä kuuteista on kuollut 24 eli lähes joka kolmas.

Metsähallituksen mukaan verkkokalastuskielto keväisin on selkeästi vähentänyt kuuttien kuolleisuutta. Kuolleisuus on kuitenkin siirtynyt loppukesään ja syksyyn.

– Syyt pyydyskuolemien siirtymiselle syksylle eivät ole täysin selvät, mutta oleellinen havainto on se, että verkot ovat norpille vaarallisia ympäri vuoden, sanoo Alakoski.

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen, ja sitä suojellaan valtioneuvoston asettamilla kalastusrajoituksilla. Nykyinen viisivuotinen asetus tuli voimaan huhtikuussa 2021.

Kalastuslain mukaan kalanpyydyksen haltijan on välittömästi ilmoitettava pyydykseen jääneestä saimaannorpasta Metsähallitukselle. Ilmoituksen voi tehdä puhelinnumeroon 0206  39  5000.

Saimaannorpan kannanseuranta ja suuri osa suojelutoimia on Metsähallituksen Luontopalveluiden vastuulla.

Lue myös:

    Uusimmat