Kaksi kuuttia kuollut kuhaverkkoon peräkkäisinä päivinä – vuoden surullinen saldo 22

Kaksi saimaannorpan kuuttia on löydetty kuhaverkkoon kuolleena peräkkäisinä päivinä Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa, kertoo Metsähallitus.

Maanantaina saimaannorppa löydettiin kuhaverkkoon hukkuneena Taipalsaarella. Heti seuraavana päivänä kuhaverkosta löytyi kuollut kuutti Rantasalmella. 

Tänä vuonna syntyneistä kuuteista on löytynyt Metsähallituksen mukaan kuolleena jo 22 yksilöä. Tämän vuoden kuuteista kolme on kuollut pyydyksiin. 

Toinen norppa alle metrin mittainen

Rantasalmen Haukivedellä pyydykseen hukkunut saimaannorppa oli tänä vuonna syntynyt hyväkuntoinen uroskuutti, 21 kiloa painava ja 95 senttiä pitkä. 

Sama kuutti oli kuvattu toukokuussa 25 kilometrin päässä Linnansaaren kansallispuistossa, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan. 

Taipalsaarella Petraselkä-Yöveden kannanseuranta-alueella verkoista löytynyt norppa oli alle metrin mittainen, eli todennäköisesti myös tämän vuoden kuutti. Kalastajat ilmoittivat tapahtumista Metsähallitukselle. 

Sallittuja verkkoja

Kuhaverkot, joista kuolleet saimaannorpat tällä viikolla löytyivät, olivat Metsähallituksen mukaan sallittuja käytettäväksi kalastukseen Saimaalla. 

Pyydykset sijaitsivat kalastusrajoitusalueella, jossa saimaannorpan suojelun takia verkkokalastus on kiellettyä 15.4–30.6. 

Norpille kaikista vaarallisimpien pyydystyyppien käyttö on kielletty ympäri vuoden. 

Heinäkuusta eteenpäin verkkokalastus on alueella taas sallittua. 

– Verkkoon tukehtuminen on aina, myöhemminkin syksyllä, ylimääräistä ihmisen aiheuttamaa kuolleisuutta uhanalaiselle norppapopulaatiolle. Tänä vuonna syntyneiden ikäluokka on valitettavasti muutenkin jäämässä pieneksi kevään heikkojen pesimäolosuhteiden vuoksi, luonnonsuojelun eritysasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksen Luontopalveluista toteaa tiedotteessa. 

Luontopalvelut vastaa saimaannorpan kannanseurannasta ja suuresta osasta suojelutoimia Suomessa. 

"Huolestuttava tilanne"

Syyskuun alkuun mennessä Metsähallituksen tietoon on tullut kaikkiaan jo 36 kuollutta saimaannorppaa, joista 22 on tänä vuonna syntyneitä kuutteja. 

Ennen vieroitusta kuolleita kuutteja löytyi keväällä 18. 

Tänä vuonna on ilmoitettu yhteensä viisi pyydyksiin kuollutta norppaa, joista kaksi oli maaliskuussa talviverkkoihin jääneitä nuoria norppia, kolme viimeisen viikon aikana kuolleita tämänvuotisia kuutteja.

Havaittu kuolleiden suuri määrä voi hidastaa kannan elpymistä, sillä vain osa kuolleista saimaannorpista tulee Metsähallituksen tietoon. 

– Pyydyksiin kuolleiden kuuttien löytyminen on erityisen ikävää siihenkin verrattuna, kuinka suuren työn teimme kesällä yhden kuutin kuntouttamisessa takaisin luonnonvesiin, Alakoski toteaa viitaten viikonloppuna Kolovedelle vapautettuun kuuttiin, joka oli Metsähallituksen hoidossa. 

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista ilmoitettava

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä Metsähallitukselle saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. 

Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan heti. Jos kuollut norppa löytyy vedestä, on varmistettava, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Lue myös:

    Uusimmat