Kalayrittäjä: "Silakan pyyntikielto iskisi Suomen omavaraisuuteen" – Itämeren kalastuksella kohtalonpäivät EU-kokouksessa

9:04imgKatso video: Itämeren silakan kalastuksesta linjataan EU-tasolla.
Julkaistu 24.10.2023 11:16
Toimittajan kuva

Lala Ylitalo

lala.ylitalo@mtv.fi

EU-komission aikomus puuttua silakan kalastamiseen uhkaa suomalaista kalastuselinkeinoa. Selkämeren silakkakannalla on ollut kestävän pyynnin MSC-sertifikaatti voimassa jo viiden vuoden ajan

EU:n maatalousministerien kaksipäiväinen kokous kalastuskiintiöistä jatkuu Luxemburgissa vielä tänään.

Suomen kalatalous voi olla pian vaikeuksissa, mikäli EU-komission esityskalastuskiintiöstä ensi vuodelle menee läpi. Komission pohjaesityksen on pelätty johtavan jopa silakka- ja lohielinkeinojen alasajoon Suomessa.

– Itämerihän on isoissa ongelmissa ekosysteeminä. On ihan ymmärrettävää, että EU haluaa tehdä tässä selkeän merkin kalastuksen osalta myös. Siellä on isoja ongelmia, jotka on ratkaistava, ja kalalajeja valtavassa pulassa, Marine Stewardship Councilin (MSC) markkinointi- ja viestintäpäällikkö Johanna Vepsä kertoo tiistaiaamun Huomenta Suomen haastattelussa. 

MSC on tunnettu kala- ja äyriäistuotteiden ympäristösertifikaatista. Vaikka Vepsä ymmärtää EU:n puuttumisen kalastukseen, ei hän ymmärrä silakanpyynnin mahdollista kieltoa.

– Itämerellä on useita silakkakantoja ja niistä ehkä eniten suomalaisia kiinnostaa Suomen läheisin kanta eli Selkämeren silakkakanta, joka on niistä itse asiassa kaikista parhaassa kunnossa ja on ollut perinteisesti hyvin hoidettu ja hallinnoitu. Sillä on ollut kestävän pyynnin MSC-sertifikaatti voimassa jo viiden vuoden ajan.

"Iskisi Suomen omavaraisuuteen"

Myös kotimaisen kalayritys Hailia Nordicin toimitusjohtaja Michaela Lindström pitää silakanpyyntiin puuttumista haitallisena. 

– Se on kotimainen, vastuullinen, ravitsemuksellisesti erinomainen ruoka suomalaisille. Nyt tässä maailmantilanteessa, kun mietitään omavaraisuuttakin, se olisi Suomelle iso isku. Iso potentiaali jäisi hyödyntämättä elintarvikepuolella, Lindström sanoo. 

Lindström kertoo yhtiön varautuneen jo pohtimaan muita kalalajeja silakan tilalle, sillä kuluttajat ovat reagoineet komission pohdintoihin kuin ne olisivat olleet jo päätöksiä. 

– Kohderyhmänämme on julkinen ruokapalvelu ja olemme huomanneet jo varovaisuutta EU-komission esityksen jälkeen. Ihmiset ymmärsivät ikään kuin päätöksen jo esitetyn, hän kertoo. 

Luxemburgin kokouksessa Suomea edustavan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) odotetaan pitävän tiedotustilaisuuden neuvottelujen tuloksista tänään tiistaina.

Katso koko keskustelu silakan pyyntikiellon mahdollisista vaikutuksista tiistain Huomenta Suomessa jutun alussa olevalta videolta. 

Tuoreimmat aiheesta

Kalastus