Maahanmuuttovirasto on työntämässä Oulun Heikinharjun vastaanottokeskuksen asunnoista jopa sata Ukrainan sotaa paennutta asukasta muualle asumaan, uutisoi Kaleva.
Kalevan mukaan lyhyellä varoitusajalla asunnoistaan ajetut ukrainalaiset ovat kohtelustaan tyrmistyneitä.
Ouluun jo asettuneet ukrainalaiset siirretään Kalevan mukaan Kemijärvelle ja Raaheen.
– Lapset käyvät koulua ja päiväkotia, monilla on vakituinenkin työpaikka täällä. Monella on lisäksi sairaanhoidossa hoitoja menossa, jotka nyt uhkaavat katketa, Oulussa pakolaisia auttava projektikoordinaattori Tanja Huttu kertoo lehdelle.
Päätöstä Migri perustelee varautumisella itärajan turvapaikanhakijatilanteen kehitykseen. Migrin vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi pitää toimenpidettä välttämättömänä, ja sillä on tarkoitus nostaa vastaanottokeskusten valmiutta ja varmistaa kapasiteetti.
– Ymmärrämme että tämä on ihmisille harmillista, että siirretään toiseen vastaanottokeskukseen.
Kalevan tietojen mukaan siirto koskee noin sataa ukrainalaista.
"Siirrot välttämättömiä"
Migrin vastaanottoyksikön johtaja Nurmi kertoo STT:lle, että suuri osa Oulun vastaanottokeskuksessa asuvista on ukrainalaisia. Hänen mukaansa asiakassiirrot vaikuttavat myös muihin viraston vastaanottokeskuksiin.
– Itärajan tilanteen takia kohotamme tietyissä keskuksissa valmiutta, ja se valitettavasti tarkoittaa joissain tapauksissa myös sitä, että tehdään asiakassiirtoja, Nurmi sanoi perjantaina.
Siirrot ovat hänen mukaansa itärajan tilanteen vuoksi välttämättömiä, ja hän painottaa, että kaikille vastaanottokeskuksessa asuville varmistetaan jatkoasumispaikka toisaalta.
Nurmi ei kommentoi sitä, kuinka monia ihmisiä siirrot koskevat tai sitä, mihin vastaanottokeskuksiin asukkaita siirretään.
Migri pyrkii Nurmen mukaan järjestämään asuinpaikan Oulun läheltä muun muassa niille, joilla on työpaikka alueella.
– Näille asiakkaille pyritään mahdollistamaan tavalla tai toisella alueelle jääminen.
Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yli 60 000 ukrainalaiselle on myönnetty tilapäistä suojelua ja oikeus olla Suomessa.
Ukrainalaiset voivat hakea Suomesta kotikuntaoikeutta haluamastaan kunnasta sen jälkeen, kun he ovat oleskelleet Suomessa vähintään vuoden.
– Nyt on viimeistään hyvä aika hakea sitä kotikuntaoikeutta, Nurmi sanoi.
Suomi on itärajalla joulukuun 23. päivään asti sulkenut henkilöliikenteeltä muut rajanylityspaikat paitsi Raja-Joosepin Inarista. Taustalla on se, että Venäjä on päästänyt aiemmasta poiketen puutteellisin matkustuspaperein kulkevia Suomen rajanylityspisteille anomaan turvapaikkaa.