Helsingin kaupunki ilmoitti tänään irtisanovansa Kallion lukiossa teatteri-ilmaisua opettaneen miehen, joka ahdisteli työssään useita opiskelijoita.
– Irtisanominen tuli voimaan välittömästi. Hänellä on irtisanomisaika, mutta ei työntekovelvollisuutta, kertoo Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.
Kallion lukiossa opettajaa ei siis enää nähdä, eikä ole nähty marraskuun alun jälkeen. Opettaja hyllytettiin heti, kun tiedot opiskelijoiden kokemuksista tulivat julki.
Pohjolainen kertoo, että opettajaa haluttiin kuulla asiassa, kuten vastaaviin selvityksiin kuuluu. Ensimmäinen kuulemistilaisuus järjestettiin 14. joulukuuta, mutta opettajan pyynnöstä tilaisuutta siirrettiin tammikuun yhdeksänteen päivään.
– Tähänkään tilaisuuteen opettaja ei saapunut, Pohjolainen sanoo.
Kuulemistilaisuuteen opettaja olisi saanut ottaa mukaansa myös tukihenkilön, kuten työsuojeluvaltuutetun tai luottamusmiehen.
Perusteellinen selvitys
Kuulemisyritykset olivat osa kaupungin toteuttamaa selvitystä tapauksesta. Pohjolainen sanoo, että asia oli haastava selvitettävä, koska se tuli ensin julkisuuteen ja oli jatkunut useita vuosia.
– Jouduimme selvittämään hyvinkin perinpohjaisesti tämän opettajan käyttäytymistä. Saimme lukion opiskelijoilta tietoa ja selvityksiä opettajan käyttäytymisestä. Niiden perusteella olemme tehneet irtisanomispäätöksen.
Pohjolaisen mukaan kynnys kertoa tapahtumista vaikeutti selvityksen tekemistä jonkin verran. Toimialajohtaja korostaa, ettei missään tapauksessa halua syyllistää häirintää kokeneita opiskelijoita.
– Tämän tyyppiset asiat täytyy tuoda julki ja kertoa niistä, jotta niihin voidaan puuttua, Pohjolainen sanoo.
Lopulta päätös irtisanomisesta oli kuitenkin selvä.
– Perusteena irtisanomiselle on se, että tämä opettaja on syyllistynyt toistuvasti vakaviin virkasuhteeseen liittyviin laiminlyönteihin ja rikkomuksiin. Hän on syyllistynyt opiskelijoiden seksuaaliseen häirintään ja toiminta on loukannut opiskelijoiden oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön.
Pohjolaisen mukaan Helsinki aloittaisi vastaavanlaisessa tilanteessa selvityksen, vaikka häirintä olisi kohdistunut vain yhteen opiskelijaan.
– Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla meillä on täysi nollatoleranssi tällaiseen käyttäytymiseen, hän sanoo.