Tampereen yliopisto palkkasi seksuaalisen häirinnän takia tehtävästään vapautetun professorin – näin yliopisto selittää palkkauspolitiikkaansa

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopiston kielten yksikköön on palkattu seksuaalisesta häirinnästä kiinni jäänyt brittiprofessori.
Julkaistu 23.01.2020 15:47
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Tampereen yliopisto on palkannut sijaiseksi Ohion yliopiston emeritusprofessorin Sebastian Knowlesin, joka on häirinnyt seksuaalisesti entisiä alaisiaan.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Oxfordissa syntynyt 58-vuotias Sebastian Knowles opettaa Tampereen yliopiston kielten yksikössä tämän kevään ajan.

Knowlesin tutkimusalueisiin kuuluvat irlantilainen kirjailija ja runoilija James Joyce, toinen maailmansota, historia ja kirjallisuus, modernismi sekä musiikki ja kirjallisuus.

Miksi yliopisto palkkasi miehen?

Vuonna 2014 julkisuuteen tuli tieto siitä, että Knowles on häirinnyt seksuaalisesti entisiä alaisiaan.

The Daily Northwestern -yliopistolehden mukaan Knowles oli naisalaistensa mielestä epämiellyttävän läheinen fyysisesti, halusi halata heitä ja muun muassa sanoi eräälle naiselle anteeksipyynnön yhteydessä rakastavansa tätä.

Miksi Tampereen yliopisto päätti palkata Knowlesin hänen epäilyttävästä taustastaan huolimatta, Tampereen yliopiston kielten yksikön päällikkö Kaisa Koskinen?

– Häirintätapaus on noussut esille vuonna 2014, minkä jälkeen henkilö on aikanaan omassa yliopistossaan Ohio State Universityssa vapaaehtoisesti ollut yhden lukukauden vapautettuna tehtävästään. Tämän jälkeen hän on tietojemme mukaan hoitanut professorin tehtäväänsä moitteettomasti. Hän on nyt eläköitynyt, Koskinen vastaa.

Iltalehden mukaan Tampereen yliopisto ei aluksi tiennyt Knowlesin taustasta. Eikö yliopisto siis tutki millään tavalla sinne hakevien työntekijöiden taustoja ennen rekrytointiprosessia?

– Tämä häirintäasia tuotiin tietoomme, kun henkilön kanssa oli jo suullisesti ehditty tehdä sopimus. Sopimus on 42 tunniksi kevään 2020 aikana eli kyse on pienimuotoisesta tuntiopetuksesta vakinaista opettajaa sijaistamaan.

– Lainsäädäntö antaa meille rekrytointivaiheessa mahdollisuuden käyttää vain sitä tietoa, mihin henkilö on antanut meille luvan. Laaja-alainen henkilön taustojen tarkastus erilaisista media- ja somekanavista ei ole sallittua.

– Yksikössä ja tiedekuntatasolla asiaa pohdittiin eri näkökulmista useaan kertaan, kun saimme asiasta tiedon, ja päädyimme yhdessä siihen, että koska tapaus on noin viisi vuotta sitten selvitetty ja käsitelty Ohiossa, meillä ei ole perusteita tämän vuoksi vetäytyä henkilön kanssa jo sovitusta määräaikaisesta työrupeamasta.

– Pidimme tärkeänä sitä periaatetta, että ketään ei jo kertaalleen käsitellystä tapauksesta rangaista yhä uudelleen. Merkityksellistä oli myös se, että kyseinen tapaus koski hallintotehtäviä ja myös Ohio Statessa katsottiin, että henkilö saattoi sen jälkeen edelleen jatkaa opetustehtävissä.

Oletteko saaneet palautetta esimerkiksi opiskelijoilta siitä, miltä heistä tuntuu olla tämän professorin opetettavina?

– Käynnistimme ennaltaehkäisevät toimenpiteet jo ennen työtehtävien alkamista kaiken varalta. Henkilön kanssa on käyty vakava keskustelu, jossa olemme kertoneet, että saimme tapauksen tietoomme ja että yliopistolla on  häirintään nollatoleranssi.

– Kerroimme, että odotamme ja luotamme siihen, että vierailun aikana käyttäytyminen yliopiston tehtävässä sujuu moitteettomasti. Henkilö on sitoutunut periaatteisiimme.

– Englannin opintosuunnan koko henkilökuntaa oli ohjeistettu jo ennen työtehtävien alkua. Tällä viikolla koko kielten yksikön henkilökunta on saanut ohjeistusta, samoin kaikki kielten opiskelijat. Luotamme siihen, että kaikki sujuu hyvin. Seuraamme tilannetta aktiivisesti.

Tuoreimmat aiheesta

Häirintä