Kanadan ulkoministeri sanoo maan jatkavan pyrkimyksiä saattaa al-Assadin hallinto vastuuseen Kansainvälisessä tuomioistuimessa.
Kanadan, Yhdysvaltojen ja Britannian ulkoministerit suhtautuvat myönteisesti presidentti Bashar al-Assadin hallinnon päättymiseen Syyriassa.
Kanadan ulkoministeri Melanie Joly vannoi maansa jatkavan pyrkimyksiä saattaa al-Assadin hallinto vastuuseen.
– Olemme edelleen sitoutuneita saattamaan al-Assadin hallinnon vastuuseen Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) omaan kansansa kiduttamisesta sekä julmasta, epäinhimillisestä ja halventavasta kohtelusta ja rankaisemisesta, Joly sanoi lausunnossa muun muassa qatarilaisen al-Jazeeran mukaan.
Lue myös: Valtosen mukaan Syyrian tapahtumat olivat yllätys kansainväliselle yleisölle
Kanada ja Hollanti syyttivät ICJ:ssä kesäkuussa 2023 al-Assadin hallintoa muun muassa syyrialaisiin kohdistuneista kidutuksista ja muusta julmasta kohtelusta.
– Tuemme kansainvälisiä pyrkimyksiä al-Assadin hallinnon ja sen tukijoiden saattamiseksi vastuuseen Syyrian kansaa kohtaan tehdyistä julmuuksista ja väärinkäytöksistä, mukaan lukien kemiallisten aseiden käytöstä, Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken puolestaan sanoi.
Blinkenin mukaan syyrialaisilla olisi 14 vuoden konfliktin jälkeen nyt syytä toivoon.
Venäläiset uutistoimistot raportoivat sunnuntai-iltana, että al-Assad ja hänen perheensä ovat Moskovassa. Uutistoimistojen mukaan al-Assadille ja hänen perheelleen myönnetään turvapaikka, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Lue myös: Diplomaattilähteet: Venäjä pyytää YK:n turvallisuusneuvoston Syyriaa koskevaan hätäkokoukseen
Lammy: Siviilejä suojeltava
Britannian ulkoministeri David Lammy kommentoi niin ikään Syyrian hallinnon kaatumista. Myös Lammyn mukaan syrjäytetty presidentti oli julma syyrialaisia kohtaan.
– Epävarmuuden keskellä on tärkeää, että siviilejä, myös vähemmistöjä, suojellaan. Syyrialaiset ansaitsevat osallistavan poliittisen siirtymän sekä tien rauhaan ja turvallisuuteen, Lammy sanoi viestipalvelu X:ssä.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden piti aiemmin sunnuntaina Valkoisessa talossa puheen, jossa hän kuvaili al-Assadin vallan päättymistä historialliseksi mahdollisuudeksi. Hän varoitti kuitenkin joidenkin kapinallisryhmien "synkästä terrorismimenneisyydestä".
Varoituksellaan hän viittasi ilmeisesti ainakin kapinallisia johtaneeseen Hayat Tahrir al-Shamiin, joka on aiemmin kuulunut äärijärjestö Isisiin sekä al-Qaida-verkostoon. Myös muiden ryhmien tiedetään tehneen siviileihin kohdistuneita rikoksia.
Lue myös: Kuka on Syyrian kapinallisjohtaja? Tämä hänestä tiedetään
Risto E.J. Penttilä arvioi MTV:lle Syyrian tapahtumien vaikutusta: "Suuri isku Venäjän pyrkimyksille"
2:06