Kanadalaistutkimus: Nämä ovat alkoholin käytön todelliset "turvarajat" – tutkijat kritisoivat aiempia havaintoja

Uuden tutkimuksen mukaan vähäinen alkoholin juominen ei ehkäise ennenaikaista kuolemaa, vaikka aiemmat tutkimustulokset ovat sellaista vihjanneet.

Kanadalaiset tutkijat ovat päätelleet, että päivittäinen naukkailu ei nosta vielä ennenaikaisen kuoleman riskiä, mutta runsaita määriä juovilla tai heillä, jotka kuluttavat enemmän kuin yhden annoksen alkoholia päivässä, on 61 prosenttia korkeampi mahdollisuus kuolla ennenaikaisesti, kertoo New York Post.

The JAMA Open Network -sivustolla julkaistu tutkimus kokosi tietoa 107:stä eri alkoholin kuolettavia vaikutuksia selvittäneestä tutkimuksesta. Aineistoon mukaan otetut tutkimukset oli julkaistu vuosien 1980 ja 2021 välisenä aikana. Tutkittu aineisto sisälsi 4,8 miljoonan ihmisen terveystiedot.

Tutkijat kritisoivat aiempaa näyttöä

Aiemmat tulokset ovat osoittaneet, että maltillisesti alkoholia kuluttavat ihmiset eläisivät keskimääräisesti pidempään kuin absolutistit.

Uuden tutkimuksen tehneet asiantuntijat kuitenkin kritisoivat aiempaa tutkimustietoa siitä, että tutkimuksissa mukana olleet, alkoholista kieltäytyneet ihmiset ovat todennäköisesti olleet aiemmin alkoholin ongelmakäyttäjiä, minkä vuoksi juomisen haittavaikutukset ovat todennäköisesti vaikuttaneet myös näiden ennenaikaiseen kuolemaan myöhemmin.

Lisäksi tutkijat huomasivat korkeamman kuolleisuusriskin olevan ilmeistä heidän joukossaan, jotka kuuluivat eniten alkoholia kuluttavien joukkoon. 

Miehille kaksi, naisille yksi annos pysyy "turvarajoissa"

Tutkijoiden mukaan analyysi paljasti, että vähäinen alkoholin juominen ei suojaa kaikilta kuolemaan johtavilta sairauksilta, eikä näin ollen ehkäisisi ennenaikaista kuolemaa.

Etenkin naisten kannattaa tarkkailla siemailujaan. Tutkimuksen mukaan niillä naisilla, jotka joivat päivittäin alkoholia kaksi annosta tai enemmän, oli korkeampi ennenaikaisen kuoleman riski. Kuoleman riski oli korkeampi kuin heillä, jotka kieltäytyivät alkoholista täysin.

Miehet sen sijaan olivat matalammassa ennenaikaisen kuoleman riskissä, jos he joivat kaksi alkoholiannosta päivässä. Riski kuitenkin kasvoi, jos miehet kumosivat alkoholia päivän aikana kolme annosta tai enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat