Terveytensä puolesta alkoholia kannattaisi mieluummin juoda vähän päivittäin kuin paljon kerralla. Humalahakuinen juominen näyttää tuoreen tutkimuksen perusteella kasvattavan riskiä alkoholiongelman kehittymiselle.
Texasin yliopiston tutkijoiden mukaan seitsemän alkoholijuomaa viikonloppuiltana kurkustaan kulauttavia uhkaavat suuremmat riskit kuin päivittäin yhden alkoholiannoksen aterian kanssa nauttivia.
Vaikka molemmissa tapauksissa puhutaan annosmäärien puitteissa alkoholin kohtuukäytöstä, ovat kerralla juodut annokset amerikkalaistutkimuksen mukaan yhteydessä suurempaan riskiin alkoholiongelman kehittymiselle.
Tutkimukseen osallistui yli 1200 yli 30-vuotiasta amerikkalaista, jotka vastasivat kyselyyn juomistottumuksistaan. Kerralla paljon alkoholia nauttivilla ilmeni yhdeksän vuoden aikana moninkertaisesti alkoholinkäyttöön liittyviä ongelmia verrattuna päivittäin tissutteleviin.
Ongelmalliseksi alkoholinkäytöksi luettiin muun muassa onnettomuusriskiä kasvattava, henkistä kuormaa aiheuttava sekä hallitsematon juominen.
Lue myös: Tutkimus: Jos haluat suojella sydäntäsi, juo enintään tämän verran alkoholia viikossa
Humalahakuinen juominen voi kieliä riippuvuudesta
Lääketieteellisessä American Journal of Preventive Medicine -lehdessä ilmestynyt tutkimus lisää näyttöä siitä, että nimenomaan humalahakuinen juominen on kansanterveydellinen ongelma.
Lyhytaikaisen runsaan käytön tiedetään lisäävän akuutisti esimerkiksi tapaturmien, järjestyshäiriöiden sekä myrkytysten riskiä.
Humalahakuinen juominen voi kieliä myös riippuvuuden kehittymisestä, etenkin jos alkoholinkäyttö lipsahtaa kuin vahingossa runsaan puolelle. Hyvä alkoholin sietokyky ja vaikeus tunnistaa humalatilan astetta ovat Terveyskirjaston mukaan alkoholiriippuvuuden kehittymiselle altistavia riskitekijöitä.
Pitkäaikainen liiallinen alkoholin käyttö aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten syöpiä ja sydänsairauksia, sekä vaikuttaa ihmissuhteisiin ja työelämässä pärjäämiseen.
Jos alkoholin käyttöään on hankala rajoittaa itse, kannattaa apua pyytää esimerkiksi lääkäriltä, mielenterveystoimistosta tai A-klinikasta. Omaa alkoholinkulutustaan voi arvioida A-klinikkasäätiön juomatapatestin avulla.
Lue myös: Kuusi tapaa, joilla elimistö kertoo sinun juovan liikaa olutta: "Iso hälytysmerkki"
Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Alla olevalla videolla alkoholinkäytön lopettanut Suvi kertoo, miten päätös vaikuttaa opiskelijaelämään.
4:40
Lähteet: University of Texas, American Journal of Preventive Medicine, Terveyskirjasto 1 & 2