Jo tämä määrä alkoholia viikossa kasvattaa naisen riskiä sydänsairauteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kahdeksan alkoholiannosta viikossa lisää naisen riskiä sydänsairauteen.

Naisilla, jotka juovat enemmän kuin kahdeksan alkoholiannosta viikossa, on kasvanut riski sairastua sydänsairauteen, kertoo The American College of Cardiologyn vielä julkaisematon tutkimus. 

Niillä naisilla, jotka juovat humalahakuisesti, on vielä suurempi riski sairastua, tutkimus varoittaa.

The American College of Cardiology on amerikkalainen voittoa tavoittelematon lääketieteen yhdistys.

Fox Newsin haastattelema kalifornialainen kardiologi ja tutkimuksen pääkirjoittaja Jamal Rana haluaakin kumota käsityksen siitä, että alkoholi tekisi hyvää sydämelle. 

– Tietoisuutta alkoholinkäytön mahdollisista vaikutuksista sydänsairauksien riskiin on lisättävä. Alkoholinkäytöstä pitäisi kysyä rutiininomaisesti terveystarkastuksessa, Rana sanoo.

Sairastumisriski kasvaa myös nuoremmilla naisilla 

Tutkijat yllättyivät myös siitä, että sydänsairauksien riski kasvoi alkoholia kohtuullisesti käyttävillä nuoremmilla naisilla. Yleensä sydänsairauksien riski on suurempi vanhemmilla naisilla. 

Tutkijoiden mukaan nuorten ja keski-ikäisten naisten alkoholinkäyttö lisääntyy, koska he kuvittelevat, etteivät sydänsairaudet iske heihin kuin vasta vanhana. 

Tutkijat kuitenkin tyrmäävät tällaisen ajattelutavan.

– Tutkimus osoittaa, että myös nuoremmissa ikäryhmissä naiset, jotka juovat enemmän kuin suositellun yhden annoksen päivässä tai juovat humalahakuisesti, ovat vaarassa sairastua sepelvaltimotautiin.

Kahdeksan annosta vastaa suurkulutusta

Tutkimukseen osallistui yli 432 000 henkilöä, jotka olivat iältään 18–65-vuotiata. Heillä ei ollut aiempia sydänsairauksia, eivätkä he olleet saaneet sydänkohtausta aiemmin. Tutkittavista noin 243 000 oli miehiä ja 189 000 naisia, ja heidän keski-ikänsä oli 44 vuotta. 

Tutkimus koostui terveydenhuollon käyntien potilastietolomakkeista, joihin tutkimukseen osallistuneet kirjasivat alkoholinkäyttötottumuksiaan vuosina 2014–2015. Tämän jälkeen tutkijat käyttivät seurantatietoja neljältä seuraavalta vuodelta.

Tutkimuksessa vähäiseksi alkoholinkulutukseksi arvioitiin 1–2 alkoholiannosta viikossa sekä naisille että miehille. Kohtuullisena määränä pidettiin 3–14 alkoholiannosta miehille, kun naisille luku oli 3–7 alkoholiannosta. Suurena alkoholinkulutuksena The American College of Cardiology piti 15 alkoholiannosta tai enemmän miehille ja kahdeksan tai enemmän naisille.  

Henkilöitä, jotka eivät juo alkoholia ollenkaan, ei laskettu mukaan tutkimukseen. Myös tutkittavien tupakointi- ja liikuntatottumuksia ja muita sydäntautien riskitekijöitä arvioitiin.

Kahdeksan tai enemmän annosta lisää riskiä merkittävästi

Neljän vuoden seurantajaksolla 3 108 henkilöllä todettiin sepelvaltimotauti, ja riski oli korkeampi heillä, joiden alkoholinkulutus oli suurempaa. Naisilla, jotka joivat kahdeksan tai enemmän alkoholiannosta viikossa, oli 33–51 prosenttia korkeampi riski saada sydänsairaus verrattuna naisiin, jotka joivat vähemmän.

Myös humalahakuisuutta tutkittiin. Tutkijoiden mukaan naisilla, jotka joivat humalahakuisesti, oli kaksi kolmasosaa suurempi todennäköisyys sairastua sydänsairauteen kuin niillä, jotka olivat alkoholin kohtuukäyttäjiä. 

Rana huomauttaa myös, että naisten elimistö käsittelee alkoholia eri tavalla kuin miesten.

Tutkimus käsitti vain potilaiden itsearviointilomakkeen, joten tutkittavat ovat saattaneet aliarvioida omaa alkoholinkäyttöään. 

Terveyskirjaston mukaan sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluva sepelvaltimotauti on syöpien ohella Suomen yleisin kansantauti.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat