Pohjois-Karjalan Pride-viikon kulkueessa varaudutaan häiriköintiin myös tänä vuonna. Joensuun Pride-kulkue lähtee liikkeelle Taidemuseo Onnin pihasta tänään kello 15.
Pohjois-Karjalan Seta ry:n koordinaattori Anna Estola kertoo, että sateenkaari-ihmisten kohtaama viha ja häirintä on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti.
Estolan mukaan valtakunnallinen Seta kartoitti viime vuonna Pride-tapahtumiin kohdistunutta häirintää, joka on lisääntynyt kaikkialla Suomessa.
– Pride-kulkueissa osallistujia on heitetty kananmunilla ja viime vuonna yksi auto yritti ajaa kulkuetta päin.
Estolan käsityksen mukaan poliisi ei kuitenkaan ole puuttunut häirintään tarpeeksi.
– On valitettavan yleistä, että näitä viharikoksia ei tutkita.
Lue myös: Suomessa vastikään avioitunut homopari pakeni Venäjältä yli 30 vuotta kestäneen väkivallan jälkeen: "Tämä oli viimeinen niitti"
Yhdenvertaisuusvaltuutettu patistaa puuttumaan seksuaalivähemmistöjen häirintään
Poliisi vahvistaa häirinnän
Itä-Suomen poliisin yleisjohtaja Hannu Virolainen vahvistaa MTV Uutisille, että 21. toukokuuta 2022 järjestettyä Joensuun Pride-kulkuetta häirittiin henkilöautolla.
– Viime vuoden Pride-tapahtuman yhteydessä on kirjattu tapaus, jossa auto on ajanut kovaa vauhtia kulkueen ohitse, toitottanut torvea ja näytellyt kansainvälisiä käsimerkkejä.
Virolaisen mukaan pidätystä ei asian tiimoilta kuitenkaan ole tehty.
– Asia on hoidettu muulla tavalla.
Virolaisen mukaan Itä-Suomen poliisi on turvaamassa kulkuetta myös tänään.
Lue myös: Päivi Räsänen hyökkää taas Prideä vastaan: "Savuverhon takana ovat biologiselle todellisuudelle vieraat lakihankkeet"
Viha lisääntyy
Kansainvälisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjärjestö ILGA:n Euroopan osasto julkaisi helmikuussa raportin, jonka mukaan vuosi 2022 oli LGBTQI-väelle väkivaltaisin kautta aikain.
Vaikka Suomessa on järjestetty Pride-tapahtumia vuodesta 1975 lähtien, ovat ennakkoluulot niitä kohtaan edelleen voimissaan.
– Korona-ajan jälkeen sosiaalisen median aikakaudella tietoisuus on lisääntynyt ja sen myötä lisääntyvät vastareaktiot, Anna Estola pohtii ilmiön juurisyitä.
– Yhteiskunnassa on edelleen paljon homo- ja transfobisia asenteita, jotka vaikuttavat ihmisten ajatteluun.
Kaupunki tukee Setaa
Joensuun kaupunki on asettunut näkyvästi Pride-kulkueen ja Setan tueksi.
Kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen kertoo MTV Uutisille, että arvojen koveneminen näkyy myös Joensuussa.
– Tänä päivänä erilaisuutta on vaikeampi ymmärtää ja se nostattaa vastareaktioita.
– Kaupunki haluaa edistää turvallisuutta sekä yhdenvertaisuutta ja nämä asiat ovat vahvasti meidän arvoissa, Pyykkönen painottaa.
Viime vuosina Pride-viikolla Seta on nostanut sateenkaariliput Joensuussa Itä- ja Länsisillan lipputankoihin.
– Lippuihin on kuitenkin kohdistettu ilkivaltaa ja lippujen nostamisen yhteydessä on koettu turvattomuutta, joten Joensuun kaupunki päätti nostaa tällä kertaa liput kaupungintalon torniin, Pyykkönen kertoo.
– Joensuu haluaa kaupunkina osoittaa solidaarisuutta sateenkaariväelle.
Kaupungintalon torni ei ollut Pyykkösen mukaan ensisijainen valinta sateenkaarilipuille, vaan ne siirrettiin alun perin siltojen lipputangoista Joensuun Vapaudenpuistoon, mutta sekään ei auttanut.
– Lipputankoja tuhottiin, narut katkottiin ja lippuja revittiin, Pyykkönen kuvailee.
– Aktiivisilta kaupunkilaisilta on tullut kyselyjä siitä, miksi pridea liputetaan. Liputamme solidaarisuuden vuoksi myös esimerkiksi Ukrainan tukemiseksi ja Joensuu-päivän kunniaksi.
Lue myös: Oodin edessä on poliisitehtävä Pride-tapahtuman häirinnän takia, kertoo HS
Suomen suurin Pride-tapahtuma Helsinki Pride järjestetään tänä vuonna 26.6.–2.7.2023. Kulkue ja puistojuhla järjestetään lauantaina 1.7.