Suomessa vastikään avioitunut homopari pakeni Venäjältä yli 30 vuotta kestäneen väkivallan jälkeen: "Tämä oli viimeinen niitti"

Suomessa avioitunut homopari pakeni Venäjältä yli 30 vuotta kestäneen väkivallan jälkeen: "Tämä oli viimeinen niitti" 8:04
Katso Itä Nyt: Homopari kertoo, mikä lopulta sinetöi heidän lähtöpäätöksensä Venäjältä ja miten Suomessa suuri unelma kävi toteen.

Pietarilaiset Igor, 60, ja Nil, 56, pahoinpideltiin kotimaassaan useamman kerran seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Nyt, Suomesta käsin, he uskaltavat vihdoin tuoda surullisen tarinansa päivänvaloon.

– Viimeinen asia, jonka muistan, oli hyvä tunnelma ja kirkas päivänvalo. Sitten kaikki pimeni.

Vuonna 2006 pietarilainen Nil oli sateenkaari-ihmisten oikeuksia puolustavassa mielenosoituksessa. Tuntematon henkilö löi häntä takaapäin pampulla päähän, minkä seurauksena Nil sai aivohalvauksen.

Toipuminen oli hidasta ja tuskallista, eikä hän ole tähän päiväänkään mennessä toipunut ennalleen.

– Kun pääsin sairaalasta, saatoin istua tuntikausia pähkäilemässä, miten laitan tietokoneen päälle. Muistin, puheen ja liikkumisen kanssa oli myös vaikeuksia, ja on edelleen, Nil sanoo.

– Poliisi ei tietenkään ottanut juttua tutkittavaksi, joten jäimme täysin oman onnemme nojaan, Nilin aviomies Igor kertoo.

Pariskunta haluaa esiintyä jutussa pelkillä etunimillään, koska pelko on edelleen vahvasti läsnä heidän elämässään.

Syrjintää ja vainoa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Venäjällä on aina ollut erittäin haavoittuva. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ajanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt entistäkin ahtaammalle.

LHBTIQ+ -ihmisiin kohdistuu Venäjällä paljon väkivaltaa, syrjintää ja vihapuhetta, minkä vuoksi moni on Ukrainan sodan alkamisen jälkeen paennut Venäjältä. LHBTIQ+ on kokoava lyhenne seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen viittaavista sanoista.

– LHBTIQ+ -ihmisiin kohdistuva syrjintä Venäjällä on laaja-alainen ja rakenteellinen ongelma, joka vaikuttaa yksilöiden kaikkiin elämänalueisiin. LHBTIQ+ -henkilöt kohtaavat syrjiviä asenteita, stigmatisointia ja sosiaalista ulossulkemista, mutta myös fyysistä väkivaltaa. Se rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan elää avoimesti ja turvallisesti omassa identiteetissään, kertoo Helsinki Priden sosiaali- ja nuorisopalveluiden asiantuntija Yasmin Yusuf.

Yusufin mukaan vuosien saatossa Helsinki Pride -yhteisön eri toiminnoissa on ollut mukana satoja venäjänkielisiä LHBTIQ+ -ihmisiä. Asiakasmäärät ovat olleet viime vuosina maailmantilanteen takia jatkuvassa kasvussa.

– Laajalle levinnyt syrjintä ja vaino luovat vakavan uhkan LHBTIQ+ -ihmisten hyvinvoinnille, terveydelle ja turvallisuudelle Venäjällä. LHBTIQ+ -yhteisöä koskevat ihmisoikeudet eivät saa riittävää suojaa viranomaisten puolesta, eikä syrjintään puututa asianmukaisesti, Yusuf kommentoi.

Kreml kiristi asenteita

Nil ja Igor tutustuivat toisiinsa jo 33 vuotta sitten ja rakastuivat palavasti. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, elettiin hetkellisesti suhteellisen avointa aikaa myös seksuaalivähemmistöjen suvaitsevaisuuden osalta. Silloin sai esimerkiksi järjestää erilaisia kulkueita ja mielenosoituksia, joihin viranomaiset tulivat valvomaan järjestystä.

Igorin mukaan homofobisten asenteiden lisääntyminen Venäjällä alkoi, kun Venäjän nykyinen hallitus tuli valtaan vuonna 2000. Erilaisuus koettiin vakavana uhkana Kremlille.

– Niitä, joita ei tapettu, alettiin pikkuhiljaa painostaa lähtemään maasta ja monet pakenivatkin. Ne, jotka jäivät Venäjälle, olivat piilossa kuin partisaanit. He pelkäävät nyt paljastuvansa ja salaavat, että ovat LHBTIQ+, Igor sanoo.

Igor ja Nil eivät halunneet salata parisuhdettaan, vaan asuivat avoimesti yhdessä Pietarin keskustassa ostamassaan ja remontoimassaan asunnossa. Tämä oli jopa Pietarin kaltaisessa miljoonakaupungissa jokseenkin ennenkuulumatonta.

– Erilaiset LHBTIQ+ -ihmiset tulivat meille kylään ja ihmettelivät, että voiko näin avoimestikin tosiaan asua yhdessä. Olimme eräänlaisia edelläkävijöitä ja esimerkki muille, Igor kertoo.

Pariskunta kohtasi paljon ongelmia avoimuutensa vuoksi. Näyttelijänä työskentelevä Nil savustettiin ulos työpaikaltaan teatterista, kun kollegoille selvisi, että hän oli parisuhteessa miehen kanssa.

Taloyhtiön asukkaat olivat vihamielisiä ja pakottivat paria käyttämään varauloskäyntiä pääuloskäynnin sijaan, jotta "huonot homovaikutteet eivät tarttuisi".

Pelon vallassa

Syrjinnän ja vihan kanssa pystyi vielä elämään, mutta kun väkivalta astui kuvioihin, elämästä tuli silkkaa helvettiä.

Nilin pahoinpitelyn jälkeen kaikki muuttui peruuttamattomasti. Rahat menivät kuntoutumiseen ja arjesta tuli selviytymistaistelu niin henkisesti kuin fyysisestikin. Asunnon lukot vaihdettiin, jokainen rasahdus pelotti ja olan yli piti koko ajan katsoa kadulla. Eikä syyttä.

Myös Igor joutui kohtaamaan pahoinpitelyä seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Eräänä päivänä, kun hän tuli kotiin, siellä olikin ihmisiä odottamassa. Häntä hakattiin niin, että osa hänen hampaistaan irtosi.

Tämän jälkeen pariskunta myi omistamansa ja remontoimansa asunnon Pietarin keskustassa ja muutti vuokralle salaiseen osoitteeseen. Vuokra-asunnossa piilotellessa meni pari vuotta, kunnes Igor ja Nil päättivät ostaa uuden asunnon. Se oli virhe.

– Ilmeisesti meitä seurattiin asiakirjatasolla ja heti, kun allekirjoitimme kauppakirjat, osoitteemme tuli jälleen homovihaajien tietoon.

Eräänä iltana viime vuonna Nilin kimppuun hyökättiin toistamiseen suoraan hänen uuden rappunsa pihassa.

– Minut hakattiin pahasti ja koko kehoni oli täynnä mustelmia. Pihallamme kasvoi isoja pensaita, joiden keskellä makasin. En pystynyt huutamaan Igoria tai ketään muutakaan apuun. Kädet ja jalat eivät toimineet. Makasin selälläni kuin koppakuoriainen enkä pystynyt kääntymään, Nil muistelee lähes vuoden takaisia tapahtumia.

– Tämä oli viimeinen niitti, joka pisti ajattelemaan, onko meidän turvallista olla Venäjällä, Igor lisää.

Unelma toteutui

Viime syyskuussa pariskunta päätti paeta Venäjältä ennen kuin jompikumpi heistä hakattaisiin hengiltä.

He pakkasivat henkilökohtaiset tavaransa pieniin reppuihin ja lähtivät turistiviisumeilla Lappeenrantaan "yhden päivän ostosmatkalle". Sieltä he hyppäsivät Helsinkiin menevään junaan.

Tällä hetkellä Igor ja Nil asuvat vastaanottokeskuksessa ja odottavat toiveikkaina turvapaikkapäätöstä. He ovat vakuuttuneita siitä, että mikäli he joutuvat palaamaan Venäjälle, heidät tapetaan ennemmin tai myöhemmin.

Suomessa he saivat vihdoin toteutettua pitkäaikaisen unelmansa, joka olisi ollut Venäjällä silkka mahdottomuus. 33 vuoden seurustelun jälkeen pariskunta avioitui maistraatissa.

– Olimme pitkään toivoneet parisuhteemme virallistamista ja onneksi se onnistui nyt Suomessa. Olemme tällä hetkellä tosi onnellisia, Igor sanoo ja hymyilee miehelleen.

*Päivitys kello 10.39: Korjattu osasta tekstiä termi LGBTIQA+ muotoon LHBTIQ+.  

Lue myös:

    Uusimmat