Kankaanpään terrorismirikoksista syytetty 28-vuotias puolustautuu: Natsiestetiikka "miellyttää silmää"

Satakunnan käräjäoikeus kuulee tänään Kankaanpään terrorismivyyhdin pääepäiltyjä. MTV Uutiset seuraa paikan päällä oikeudenkäyntiä.

Syyttäjän mukaan vyyhdin pääkaksikko oli radikalisoituneita uusnatseja, jotka valmistautuivat aseellisiin iskuihin jouduttaakseen rotusodan alkamista. Miehet ovat 28- ja 29-vuotiaita.

Kaksikko esiintyi oikeustalon yleisissä tiloissa tiukasti huivien, aurinkolasien ja huppujen alle naamioituneina, jotta eivät päätyisi median kuviin kasvoillaan. Oikeussalissa naamioita ei saa käyttää, joten siellä he riisuivat naamionsa.

Oikeus kuuli ensin 28-vuotiasta epäiltyä. Syyttäjä vaatii 28-vuotiaalle hänelle vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta ja kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. 

Mies kuvaili oikeudessa elämäänsä ennen terrorismirikosepäilyjä hyvin tavalliseksi. Hän kertoi opiskelleensa levyseppähitsaajaksi ja käyneensä armeijan, jossa hän hakeutui asesepän koulutukseen ja tehtäviin.

– Lapsena leikin tinasotilailla ja teininä kiinnostuin sotahistoriasta ja aloin pelaamaan sotapelejä. Olen aina ollut kiinnostunut aseista, koska niitä on ollut ympärilläni, 28-vuotias kertoi oikeudessa.

Armeijatavaroiden keräilijä

Mies kertoi kerääväänsä armeijatavaraa ja saaneensa sitä tuttaviltaan. Miehen kertoman mukaan hänen elämänsä sujui hyvin, kunnes poliisi alkoi epäillä häntä terrorismirikoksista ja otti hänet kiinni.

Tämän jälkeen työt vaan loppuivat pitkäksi aikaa.

– Siihen ei ollut mitään syytä. Veikkaan, että se liittyi tähän tutkintaan, mies kuvaili oikeudelle.

Samoin kävi miehen mukaan hänen pitkälle seurustelusuhteelleen. Pariskunta oli mennyt kihloihin ja oli muuttamassa yhteen, mutta rikosepäilyt johtivat eroon. 

Miehen kertomuksen mukaan hänen elämänsä oli sujunut hyvin ennen kuin poliisin rikosepäilyt sotkivat monia siihen saakka sujuneita asioita. Hän kokee poliisitutkinnan ja terrorismisyytteet aiheettomiksi.

– Mua ärsyttää se, että lausuntoja musta antavat ihmiset, jotka eivät ole koskaan tavanneet mua tai jutelleet mun kanssa. ja niiden lausunnot on totta ja mun valetta, mies sanoi.

Häntä loukkasi myös terrorismiepäilyjen saama laaja julkisuus.

– Ärsyttää. Varsinkin, kun vaikuttanut normaaliin elämään. Tällä toiminnalla aiheutatte sen, että mulla ei ole kohta sitä normaalia elämää, multa viedään työpaikat ja kihlatut ja kaikki.

Myönsi nuoruuden uusnatsiaatteen

Puolustusasianajaja kysyi miehen uusnatsistisesta ideologiasta.

–Jos ihminen on rehellinen ja luotettava mua kohtaan, mä oon sitä kohtaa luotettava. Etnisellä taustalla ei ole merkitystä, 28-vuotias sanoi.

– Mulla on ollut ystävyyssuhde esimerkiksi romanitaustaisen henkilön kanssa, hän alleviivasi.

Syyttäjä muistutti, että mieheltä löytyy hakaristitatuointi ja suuri valkoisen miehen ylivaltaan viittaava tatuointi. Lisäksi mies on poserannut todistettavasti natsilippujen kanssa.

Syyttäjä kysyi miehen okkultistiseen äärioikeistoon liittyvistä symboleista. Mies kuitenkin kiisti tunnistavansa symbolien merkitystä tai yhteyttä tällaiseen ideologiaan. Hän kertoi, että hänen ideologiansa on tribalismi.

Kun syyttäjä kysyi, onko tribalismilla yhteyksiä kansallissosialismiin, mies ei vastannut tähän selkeästi.

Mies kertoi puketuneensa joskus nuorena skinhead-tyylillä ja kuunnelleensa aihepiiriin liittyvää musiikkia. Välillä hän kertomansa mukaan piti lyhyttä siilitukkaa ja välillä pidempää hiusmallia.

–  Mulla on ollut tällainen ideologia nuorena, mutta se ei ole ollut moneen vuoteen mukana tässä, eikä ohjaa mun tekemisiä.

"Ihmeellistä spekulointia"

Mies kiisti, että hänen mielestään yhteiskunta olisi tällä hetkellä toimimaton.

– Jos en luottaisi yhteiskunnan toimintaan, miksi olisin edes yrittänyt elää minkäänlaista normaalia elämää. Jokaisessa yhteiskunnassa on omia vikoja, mutta mitä mä yhtenä ihmisenä voin tälle.

Mies piti "ihmeellisenä spekulointina" sitä, että hänelle olisi ensimmäinen vaihtoehto vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan pommeilla ja aseellisesti.

– Jos mä en pysty vaikuttaa, miksi mä ottaisin siitä ristiretken aiheen? mies kysyi.

Mies kiisti tiukasti kannattavansa radikaaleja uusnatsistisia näkemyksiä ja selitti "pilottitakkivaihetta" nuoruudella.

– Se oli ohimenevä vaihe ja niin kuin näkyy, mulla ei ole enää kaljua enkä ole enää vuosiin pukeutunut sellaisiin vaatteisiin.

Natsisymbolit "miellyttäneet silmää"

Poliisin kotietsinnässä miehen kodin seiniltä löytyi suuri määrä uusnatsismiin sekä okkultismiin viittaavia lippuja ja muita symboleita. Mies selitti, että osan hän oli saanut ja osa liittyi peleihin.

Hän kiisti, että kuvat liittyisivät hänen maailmankatsomukseensa tai ideologiaansa. Miehen mukaan ne ovat hänen mielestään hienoja.

– Se on miellyttänyt silmää se estetiikka, mikä näissä kuvissa on, hän selitti.

Kirjahyllystään löytyneestä Siege-kirjasta mies kertoi, että kyseessä oli vuosia sitten hänen kirjahyllyynsä päätynyt teos.

– En ole edes lukenut sitä, enkä tunne niitä ajatuksia. Olen lukenut elämässäni vain yhden kirjan ja se kertoi eräästä vangista.

Kiisti aatemaailman

Miehen tietokoneelta löytyi useiden äärioikeistolaisiin iskuihin liitettyjen henkilöiden kuvia.

– Luultavasti siihen on liittynyt se, että mun on käsketty tulostaa jotain. Mä en ollut tekemässä näillä kuvilla yhtään mitään, mies sanoi.

Miehen mukana hän oli ainoa kaveriporukassaan, jolla oli tulostin. Mies selitti myös muita koneeltaan löytyneitä kuvia samalla tavalla.

Hän kiisti, että kuvat edustaisivat hänen aatemaailmaansa. 

Miehen kotoa löytyi muiden muassa myös serbialaista nationalismia käsittelevä kirja. 

– Sain tän kirjan, kun vapauduin ensimmäistä kertaa tutkintavankeudesta ja multa oli viety kaikki puhelimet ja tietokoneet. Silloin eräs kaveri toi mulle muovikassillisen kirjoja ja nuuskaa vähän niin kuin apupakkauksena, mies kertoo.

– Mutta sitten sain vanhemmiltani vanhan läppärin ja muovikassi lojui kuukausia nurkassa, enkä koskaan näihin kirjoihin perehtynyt.

Saman tyyppisen vastauksen mies antoi monille muillekin kirjoille ja teksteille, joita poliisi löysi hänen hallustaan. Suurimpaan osaan hän ei ollut perehtynyt kertomansa mukaan millään tavalla ja aineisto oli joutunut hänen haltuunsa jotakin kautta saatuna.

Miehellä on useita tatuointeja, jotka liittyvät syyttäjän mukaan miehen radikaaliin uusnatsistiseen ja okkultistiseen ideologiaan. Mies kiisti jyrkästi, että tatuoinnit kuvastaisivat hänen aatemaailmaansa.

Yhden tatuoinnin mies oli peittänyt. Mies ei muistanut, koska on ottanut tatuointinsa.

Mies selitti suurta osaa tatuoinneistaan sillä, että oli antanut tuttavansa harjoitella tatuoimista omaan kehoonsa. 

Syyttäjä totesi kuulemisen lopuksi, että poliisin kuulusteluissa syytetty kertoi osin eri tavoilla kuin oikeudessa ja oli muisti paremmin asioita.

Iltapäivällä 29-vuotiaan kuuleminen

Oikeus kuulee myöhemmin iltapäivällä myös 29-vuotiasta pääepäiltyä. Hänelle syyttäjä vaatii kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdotonta vankeustuomiota kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Molempia pääepäiltyjä syytetään myös muista rikoksista.

Tämän jutun päivittäminen päättyi kello 13.29, kun 28-vuotiaan epäillyn kuuleminen päättyi Satakunnan käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat