Kankaanpään äärioikeistojutun pääsyytetty teki kidutustaidetta – hallusta löytyi kuvottavia eläinvideoita

Esitutkintamateriaalin mukaan Kankaanpään äärioikeistoryhmä radikalisoitui vähitellen.

Kankaanpään äärioikeistoryhmästä erottuu jutun asiakirjojen perusteella kaksi keskeistä henkilöä, 28- ja 29-vuotiaat miehet.

Syyttäjä vaatii viidelle alle 30-vuotiaalle miehelle rangaistusta vyyhtiin liittyen. Kahta syyttäjä pitää vyyhdin päätekijöinä – heitä syytetään terrorismirikoksista. 

Epäillyt rikokset on tehty vuosina 2018–2023 Kankaanpäässä Satakunnassa. 

Syyttäjien mukaan molemmat ovat radikalisoituneet, ja kummallekin vaaditaan ehdotonta vankeutta muun muassa kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

29-vuotiaan kotoa löytyi pöytäkirjan mukaan runsaasti muun muassa äärioikeistolaiseen satanismiin liittyvää materiaalia. 

Esitutkinnan perusteella mies teki runsaasti taidetta, jonka aiheena oli kiduttaminen, seksuaalinen väkivalta, sarjamurhaajat ja terrorismi.

Miehen kotona oli myös useita aiheelle omistettuja "alttareita", joissa keskeisessä osassa olivat poliisin mukaan tappamiseen ja kiduttamiseen liittyvät esineet ja kuvat. 

Laite-etsinnöissä löytyi myös videoita, joissa mies paloittelee oravan ja jäniksen.

Erään kuulusteltavan mukaan kaksikko alkoi pukeutua natsihenkisesti joskus vuosina 2014–2015. 

Esitutkintamateriaalin mukaan kaksikko oli ottanut useita äärioikeistolaisia tai natsismiin viittaavia tatuointeja. 

28-vuotiaalla oli tatuointi kotkasta ja hakarististä, joiden yllä oli teksti "White power". 29-vuotiaalla oli muun muassa Adolf Hitleriin viittaava tatuointi.

Ryhmä radikalisoitui pikkuhiljaa

Keskusrikospoliisin (KRP) lausunnon mukaan Kankaanpään äärioikeistoryhmän radikalisoituminen eteni vaiheittain.

Ensin porukka ryhmäytyi, ja noin vuosina 2013–2014 heitä yhdisti skinhead-tyyppinen uusnatsismi. 

Se kehittyi vuosina 2015–2017 vallinneeksi militantiksi äärioikeistolaiseksi toiminnaksi osana Misanthropic Divisionia, lausunnossa sanotaan. 

Misanthropic Division on lausunnon mukaan äärimmäisen rasistinen, Ukrainasta käsin toimiva, tiiviisti Azovin pataljoonaan liittyvä väkivaltaista ekstremismiä edustava järjestö.

Esitutkinnassa kuulusteltiin todistajaa, joka kertoi tavanneensa kaksikon ja muita ryhmän jäseniä baarissa keväällä 2019. 

Todistajan mukaan 28-vuotias kertoi heidän aikovan räjäyttää vastaanottokeskuksen. Epäilty kertoi myös heillä olevista aseista ja räjähteistä, todistaja sanoi.

– He sanoivat, että räjäytyksen tehtyään he tulisivat toimimaan ikään kuin esimerkkeinä muille vastaaville ryhmille, että ne tekisivät samantyyppisiä tekoja muualla, todistaja kertoi poliisille.

Hamstrasivat räjähteitä

Epäiltyjen luokse tehtiin kotietsinnät joulukuussa 2019. 

Niissä löytyi muun muassa useita aseita, yli sata kiloa räjähteiden valmistamiseen soveltuvaa lannoitetta ja satoja dynamiittipötköjä.

Syyttäjän mukaan ryhmällä ei ole ollut konkreettista iskusuunnitelmaa, mutta kaksikko on harjoitellut ja valmistanut itseään henkisesti väkivaltaisiin tekoihin, kuten vastaanottokeskukseen kohdistuvaan pommi-iskuun.

Lausunnon esitutkintaan antanut keskusrikospoliisi (KRP) arvioi epäiltyjen muodostaneen paikallisesti vakavan terrori-iskun uhan.

–  Varusteiden hankinta ja niiden käytön harjoittelu ovat iskun konkreettista valmistelua, jossa käytännön tekeminen iskun mahdollistamiseksi on jo aloitettu.

Syytetyt kiistävät terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset ja radikalisoitumisen.

Lue myös:

    Uusimmat